Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Hnědé polévky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_114_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast: Základní technologické postupy přípravy pokrmů Autor: Ivana Bednářová Anotace: Žák si osvojuje vědomosti v oblasti přípravy pokrmů Klíčová slova: vývar A, C Metodické pokyny: Jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Interaktivní prezentace - PowerPoint Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žáci praktické školy jednoleté Datum vzniku DUM: 10. července 2013 Soubory DUM: Adresa školy: MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie, Frýdecká 34, Český Těšín
Základní popis: Základ tvoří vývar A nebo C Doplňují se vložkou nebo zavářkou Ochucují se polévkovým kořením
Vývar A: Suroviny na přípravu: –hovězí maso a kosti –cibule (neloupaná) –kořenová zelenina –sůl a celý pepř
Vývar A: Postup přípravy: maso a kosti vložíme do studené vody přivedeme k varu přidáme cibuli, sůl a celý pepř vaříme na mírném ohni asi 3 hodiny přidáme kořenovou zeleninu vaříme ještě asi půl hodiny přecedíme přes hustý cedník vývar je čirý, zlatavý
Vývar C: hovězí maso a kosti nahradíme drůbeží doba varu je asi 1 hodinu vývar je čirý, mírně nažloutlý
Otázky pro žáky: Doplň věty: Vývar A připravíme z ………………. Vývar B připravíme z ………………. Který z vývarů se vaří déle? Vyjmenuj kořenovou zeleninu, kterou přidáváme do vývarů.