CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
Advertisements

PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Plán města, významná místa města
Nejprve si Přečtěte pozorně text
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
METODICKÝ LIST UBREČENÁ- žáci čtou text z tabule, doporučuji také předem vytisknout text a rozdat ho každému do lavice. NAJDĚTE V TEXTU- žáci mají za.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_350_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Číslo podstatných jmen
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_10.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS_13 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Č ástice stojí v ě tšinou na za č átku v ě ty. Vyjad ř ují p ř ání, zvolání nebo výzvu. Ozna č ujeme je č íslem 9. ČÁSTICE.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
HRÁTKY A HŘÍČKY. HRÁTKY A HŘÍČKY METODICKÝ LIST ZLOBIVÁ PÍSMENKA- motivační básnička, po kliknutí úkol k textu na další stránce. Žáci vypisují chybějící.
PŘEČTI SLOVA POZPÁTKU URČI SLOVNÍ DRUH A SPRÁVNĚ ROZDĚL
Elektronická učebnice - I
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMoravská a slezská města Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje významná.
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Elektronická učebnice - II
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
39.1 Vznik a vývoj druhů na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_496_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Martina Ringová ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_358_3TR_CJ Autor: Mgr. Lenka Nytrová.
Elektronická učebnice - I
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Živočichové na jaře
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektronická učebnice - I
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
Každé slovo můžeme přiřadit k jednomu z deseti slovních druhů.
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 2.a 3.třídy jako opakování učiva o zvířatech. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
Věta se skládá ze slov Název školy
VY_32_INOVACE_26_Slovni_druhy_uvod Jazyk a jazyková komunikace
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Český jazyk - 3.ročník, Citoslovce.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Slovní druhy Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné používání.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
Transkript prezentace:

CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.

NAJDĚTE CITOSLOVCE MEZI OSTATNÍMI Ach, zvuk, nebo, jéje, pračka, ale, břink, běhat, na, cink, bů, prásk, sešit, já, cesta, kočka, haf, víc, hurá, nic, my.

JAKÉ CITOSLOVCE POUŽIJETE KDYŽ….. JE VÁM ZIMA? VÁS NĚCO BOLÍ? MÁTE RADOST?

V POSLEDNÍM ÚKOLU NAPIŠTE NAD CITOSLOVCE ČÍSLO 10.

Byla jednou jedna vesnička, v té vesničce stavení a u toho stodola. U stodoly měl boudu pes Fousek. Také tam žila kočka Micka. „ Když tak přemýšlím o světě, tak mi vychází, že by se bez nás Hospodářství neobešlo. Pchá! Co já už nachytala myší? Heč, dělám si o tom záznamy drápkem do trámu. Víš, kolik jich tam je?“

„ Vrr, nevím, haf!“, řekl Fousek. „ Cha, cha, dvě stě devadesát tři!“ „ To já si myslím, že ani beze mě se svět neobejde. Ššš, vzpomínáš, jak jsem minulý rok hnal zloděje přes dvě vesnice? Frnk a byl pryč!“ „ Takže je vidět, že je dobře, že jsme na světě, viď, mňau?“ „ Haf, haf!“

Citace: Obrázky dle pořadí v DUM: Č.1- dostupný z [http://upload.wikimedia.org/wikipedia /commons/thumb/c/c0/Graphophone1901.jpg/220px-Graphophone 1901.jpg] dne 24.5. 2012 Č.2- dostupný z [http://nd04.jxs.cz/350/310/d6f70f82c0_71087643_o2.jpg] dne 25.5. 2012 Č.3- dostupný z [http://i.iinfo.cz/images/335/radost-ze-zivota-1.jpg] dne 26.5. 2012 Č.4- dostupný z [http://familiaysalud.es/sites/default/files/styles/article_image/public/dolor_abd_2.jpg] dne 26.5. 2012 Texty: Copyright Lída Mitová, 2012

Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci, je na jeho uvážení, Zda některou část použije jako pracovní list. Doporučuji text v závěru vytisknout a rozdat předem.