- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští :

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kapalinách
Advertisements

I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastElektřina a magnetismus DUMVY_32_INOVACE_MF_110.
Elektřina.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH29/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické reakce a děje Autor:
Zdroje elektrické napětí
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
Technické využití elektrolýzy.
Vedení elektrického proudu v kapalinách
REDOXNÍ DĚJ RZ
Elektrický obvod I..
Vedení elektrického proudu v látkách II
Tato prezentace byla vytvořena
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Elektrochemické metody - elektrolýza SŠZePř Rožnov p. R PaedDr
Olověný akumulátor Obr. 1.
Elektrické jevy I. Elektrický proud Elektrické napětí
CZ.1.07/1.1.10/
29.Elektrický proud v elektrolytech
Elektrický proud v látkách
Redoxní děje Elektrolýza
Vedení elektrického proudu v látkách
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8. Téma.
Galvanický článek.
Složení, kapacita, princip. Co to vůbec je? Co to vůbec je? 2. část  Zásobník elektrické energie, který lze po vybití opětovně nabíjet  Vynalezen roku.
Redoxní (oxidačně redukční) reakce
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
PRIMÁRNÍ ČLÁNKY Chemické články:
pokračování Elektrolýza, články a akumulátory
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Galvanické články.
AKUMULÁTOR. AKUMULÁTOR Základní pojmy akumulátoru Schéma postupu výroby akumulátoru Význam akumulátoru Části akumulátoru Základní pojmy akumulátoru.
Galvanické články 2.
Elektrodový potenciál
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Elektrolýza ZŠ Velké Březno.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
9. ročník Galvanický článek
Elektrický proud.
Oxidačně redukční reakce
Elektrolýza Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Václav Opatrný. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Ch_022_Elektolýza Ch_022_Chemické reakce_Elektolýza Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Krok za krokem ke zlepšení výuky automobilních oborů CZ.1.07/1.1.26/ Švehlova střední škola polytechnická Prostějov.
Ch_024_Galvanické články Ch_024_Chemické reakce_Galvanické články Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Galvanický článek. Je zařízení, ze kterého je možné získávat el. energii (stejnosměrný elektrický proud) Ta v něm vzniká na základě probíhajících redoxních.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Chemické zdroje stejnosměrného elektrického napětí
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH. KAPALINY A IONTY Elektrolyty  Roztoky vedoucí elektrický proud Elektrolytická disociace  Rozpad částic na kationty.
ZDROJE ELEKTRICKÉHO NAPĚTÍ ELEKTRÁRNY, GALVANICKÉ ČLÁNKY, AKUMULÁTORY.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
AUTOR: PETRŽELOVÁ EVA NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_A_10_GALVANICKÝ ČLÁNEK TÉMA: ORGANICKÁ A ANORGANICKÁ CHEMIE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Fyzika – Chemické zdroje napětí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_C9-004 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Galvanické články.
Elektrický proud v kapalinách
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Olověný akumulátor.
2.5 Chemické zdroje elektrické energie
Elektrolýza.
FYZIKA 2.B 5. hodina.
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

- - Měděná elektroda se v kyselině rozpouští : kladné ionty (jádro + valenční elektrony) mědi přecházejí do elektrolytu (vodivostní elektrony v kovech tvoří elektronový plyn a zůstávají v elektrodě). Elektroda se tak nabíjí záporně a elektrolyt kladně. Zinková elektroda se rovněž v kyselině rozpouští: nabíjí se tak záporně. Zinková elektroda se však rozpouští mnohem více, a proto je "zápornější" než měděná elektroda. Měděná elektroda má tedy vyšší potenciál než zinková a mezi oběma elektrodami je tudíž elektrické napětí. Spojíme-li je vodičem, protéká jím elektrický proud  

Napětí vzniká mezi dvojicí elektrod z různého materiálu, které jsou ponořeny do elektrolytu.

+ _ Monočlánky napětí 1,5 V. elektrolyt - salmiak (NH4Cl), (zahuštěn škrobem kašovitá konzistence ) katoda - zinková nádobka anoda - uhlíková tyč Průchodem proudu elektrolytem probíhá elektrolýza:zinek se rozpouští a na uhlíku se vylučuje vodík,který reaguje s burelem za vzniku vody. Článek se tak vybíjí.

Monočlánek nelze po vybití znovu nabít.                                                  Plochá baterie - sériové spojení tří monočlánků Monočlánek nelze po vybití znovu nabít. Zdroj stejnosměrného napětí, který lze nabíjet, se nazývá akumulátor.

Výroba elektrického napětí Pokus: Voltmetr ukazuje napětí mezi elektrodami 1 V,

Na elektrodách vznikne vrstvička PbSO4 AKUMULÁTOR                                           Olověný akumulátor vytvoříme vložením dvou olověných elektrod do elektrolytu - zředěné kyseliny sírové. Na elektrodách vznikne vrstvička PbSO4 . Povrch obou elektrod je ze stejného materiálu, akumulátor je vybit. Elektrolyt je disociován na H+ a SO42-

Elektrolyt je disociován na H+ a SO42-.                                           Připojíme elektrody ke zdroji vnějšího napětí: Na katodě: 2H+ + 2e- ---> 2H                   2H + PbSO4 ---> Pb + H2SO4 Na anodě: SO42-  ---> SO4 + 2e-                        SO4 + PbSO4 + 2H2O ---> 2H2SO4 + PbO2 

Na katodě: 2H+ + 2e- ---> 2H 2H + PbSO4 ---> Pb + H2SO4 Připojíme elektrody ke zdroji vnějšího napětí: Na katodě: 2H+ + 2e- ---> 2H                   2H + PbSO4 ---> Pb + H2SO4 Na anodě: SO42-  ---> SO4 + 2e-                        SO4 + PbSO4 + 2H2O ---> 2H2SO4 + PbO2  Hustota elektrolytu se zvyšuje. Na katodě se spotřebovává vrstvička PbSO4 a zůstává tak čisté olovo, na anodě se PbSO4 mění na PbO2. Jakmile se spotřebuje celá vrstvička PbSO4 na katodě, začne se na ní vylučovat plynný vodík (už nemá s čím reagovat). to je znamení, že akumulátor je nabit .                                           Galvanický článek se dvěma různými elektrodami: Ue = 2v

Spojíme-li elektrody přes zátěž, bude obvodem protékat proud. Průchodem proudu se akumulátor vybíjí (probíhají opačné chemické reakce než při nabíjení a elektrody se opět pokrývají vrstvičkou PbSO4). Po vybití ho můžeme zase znovu nabít.