Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha 11. 11. 2003.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Využívání druhotných zdrojů energie
Obchodník, výrobce a distributor elektrické energie
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Diskuse k aktualizaci státní energetické koncepce Budoucnost energetiky ČR 18. a 19. března 2003 Poděbrady Dopady aktualizace SEK na teplárenství a kogeneraci.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Energetická legislativa v ČR v roce 2007 a další výhled JUDr. Ivanka Boušová MPO ¨
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Státní energetická inspekce
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Teplárna Otrokovice a.s.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika podpory KVET a druhotných energetických zdrojů v novele energetického zákona Ing. Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Jaderná elektrárna.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Teplárny Brno, a.s. – EKOLOGICKÉ TEPLO PRO BRNO
Řešení problematiky „sucha“ v rámci PO1 OPPIK
Transkript prezentace:

Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha

Legislativa  Zákon č. 406/2000 Sb. - o hospodaření energií  § 7 - budování nových zdrojů nebo změna dokončených staveb - nutnost podrobit auditu z hlediska možnosti zavedení kogenerace  Zákon č. 458/2000 Sb. - energetický zákon  § 32 - právo přednostního zajištění dopravy elektřiny z kogenerace  § 80 - výkup tepelné energie z kogenerace

Legislativa  Vyhláška č. 252/2001 Sb. ve znění vyhlášky č. 539/2002 Sb. - o způsobu výkupu elektřiny z OZ a KVET  stanovení způsobu výkupu elektřiny včetně výkaznictví  Cenové rozhodnutí ERÚ č. 1/ ceny elektřiny a služeb  stanovení výkupních cen z kogenerace, resp. doplňkové ceny

Postavení závodních energetik Závodní energetiky mají ve většině případů specifické postavení:  výrobce  lokální distribuční společnost  oprávněný zákazník

ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Licencované činnosti:  Licence na výrobu elektřiny  Licence na distribuci elektřiny  Licence na distribuci plynu (koksárenský a zemní plyn)  Licence na výrobu tepla  Licence na rozvod tepla

ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostatní činnosti:  výroba a rozvod vody  výroba a rozvod stlačeného a dmýchaného vzduchu  skladování, rozvod a úprava topných plynů  skladování a rozvod topných olejů  provozování ostatních zařízení - rozmrazovna, ČOV

 Středisko teplárna E2 - výroba vysokotlaké páry a elektrické energie - výroba stlačeného vzduchu pro technologie hutě a kyslíkárnu - výroba horké vody  Středisko teplárna E3 - výroba vysokotlaké páry a elektrické energie - výroba dmýchaného vzduchu pro vysoké pece - výroba horké vody Provoz teplárny

Instalovaný výkon zdrojů

Výroba tepla a elektřiny

Výskyt hutních plynů v TŽ, a. s. (GJ)

Využití hutních plynů na teplárnách ET, a. s. (GJ)

Využití hutních plynů v TŽ, a. s. a ET, a. s. v roce 2002

Spalování DEZ při výrobě elektřiny  Úzká závislost na výrobní technologii, proměnlivé množství i složení  Nízká výhřevnost - velké objemy topných plynů  Vysoká investiční náročnost  Obtížná regulace výroby elektřiny podle odběrového diagramu  Přizpůsobení výroby elektřiny výskytu odpadního plynu

Výskyt emisí ET, a. s. Pokles tuhých emisí o 97% Pokles emisí SO 2 o 78% Pokles NO x o 86% Pokles CO o 75% Pokles CxHy o 63%

Specifické podmínky závodní energetiky v huti při výrobě elektřiny (1) 1) Výroba produktů, které nejsou na trhu a jsou potřebné pro technologii výroby - technologická pára - dmýchaný vzduch pro vysoké pece - stlačený vzduch pro kyslíkárnu a ostatní provozy - průmyslová voda pro chladicí účely

Specifické podmínky závodní energetiky v huti při výrobě elektřiny (2) 2) Spálení přebytků hutních plynů - DEZ - vysokopecní plyn - koksárenský plyn - konvertorový plyn 3) Výroba elektřiny - kogenerační výroba zlepšuje ekonomiku - výroba se musí přizpůsobit technologickým potřebám výroby hutě - nemožnost poskytovat systémové a podpůrné služby

Závodní energetika a kogenerace Velmi malá šance uplatnění ZE na trhu s elektřinou Nízká podpora kogenerace Vysoké ceny distribučních služeb (RK, použití sítí) a systémových služeb Důležitou úlohu sehrává ERÚ - má nástroj na snížení cen

Závěr Aktivní účast závodních energetik na trhu je omezena technologií průmyslové výroby Přínosem je vysoký stupeň kogenerace a využívání druhotných zdrojů energie, pokud získají dostatečnou podporu Zásadní novelizace energetického zákona - v souladu se směrnicemi EU Posílení nezávislosti ERÚ

Děkuji za pozornost tel.: