ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz Téma D9 REINVESTOVANÉ ZISKY INVESTIČNÍCH FONDŮ, POJIŠŤOVACÍCH SPOL. A PENZIJNÍCH FONDŮ.
Advertisements

POJIŠTĚNÍ V DOPRAVĚ VÝZNAM POJIŠTĚNÍ.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – MĚŘENÍ PRODUKCE PŘI KATASTROFÁCH Téma C3.
Víceletý model tarifování v neživotním pojištění
Rozhodování spotřebitele v podmínkách rizika
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Finanční řízení podniku
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Výpočet pojistného. Riziko rriziko je stupeň nejistoty s určitou pravděpodobností, přičemž pravděpodobnost je poměr počtu dané alternativě příznivých.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Pojišťovnictví S každou oblastí lidské činnosti je spojeno určité riziko. Proto riziku a jeho dopadům je nutné se nějakým způsobem bránit – pojistit. Pojištění.
Ekonomika investic.
IAS 37-Rezervy ..
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
Pojištění Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 - Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Marketing finančních služeb 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_14_GRAMOTNOST Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Čtvrtá přednáška z UCPO
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
Co je riziko ? Z historie:
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistník pojištěnému.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Náhradní závěrečný test Test je zadáván posluchačům prezenčního a kombinovaného studia, kterým nebyl udělen zápočet v prvním termínu.
Komerční pojišťovna.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ Akademický rok 2006/2007. Přírodní či společensko ekonomické jevy a procesy jsou spojeny s nejednoznačností výsledků JISTOTA =
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Analýza pojistného trhu životního pojištění
Marketing v pojišťovnictví března 2007 E : :00 hod.
ÚVOD DO POJIŠŤOVNICTVÍ
NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLUPOJIŠŤOVNICTVÍ II. ¨ZÁKLADNÍ POJMY AutorING. LIBUŠE MUSELÍKOVÁ Číslo a název šablony05_EKONOMIKA Název vzdělávací oblasti (sada)52_FINANČNÍ.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Téma 8 Mzdový systém podniku a jeho tvorba
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Pojistné události.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Životní pojištění.
T- 5 Marketingový mix v pojišťovnictví. Pojistný produkt.
Osmá přednáška z UCPO TÉMA: Náklady a výnosy.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 6 POJISTNĚ TECHNICKÉ REZERVY. POJEM PTR Pojistně technické rezervy je terminus technicus pro peníze, o kterých pojistitel (pojišťovna)
OPTIMALIZACE POJISTNÉ OCHRANY V POJIŠTĚNÍ OSOB Autor práce: Ing. Miroslav Čechmánek Vedoucí práce: Ing. Svatopluk Nečas, Ph.D.
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 5 POJISTNÉ PLNĚNÍ (NÁHRADY). POJISTNÉ PLNĚNÍ DEF: náhrada, kterou poskytne/zaplatí (v určité podobě/výši a čase) pojistitel pojistníkovi.
Pojišťovnictví Odvětví ekonomiky zaměřené na provozování pojistných produktů. Zahrnuje všechny instituce a subjekty, které mají oprávnění k podnikání v.
Pojištění odpovědnosti 2015 Ing. Olga Hebká Pojištění občanské odpovědnosti 2.Pojištění odpovědnosti zaměstnance.
Pojištění jako součást discioplíny risk management Risk management – disciplína, která umožňuje se vyrovnávat s důsledky vyplývající z nejednoznačnosti.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
SEMINÁRNÍ PRÁCE Z PŘEDMĚTU POJIŠŤOVNICTVÍ TÉMA: PRODUKTY ŽIVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ-KAPITÁLOVÉ ŽIVOTNÍ A INVESTIČNÍ ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ZÁKLADNÍ DRUHY POJIŠTĚNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
Cena dopravního výkonu v dlouhodobé smlouvě o zajištění dopravní obslužnosti veřejnou linkovou dopravou Kroměříž
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Havarijní pojištění motorových vozidel Veronika Bučková Romana Slováčková.
Soukromé pojišťovnické právo (pojistné právo) Dana Šramková.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Náklady a Výnosy.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Rozpočetnictví a kalkulace
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita
Problematika MHD v městech SR Bojnice 30. září 2010
Hospodaření pojišťoven, účetní výkazy pojišťovny
Transkript prezentace:

ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ

POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou událostí) poskytovaná pojištěnému. Celkové pojistné závisí na: VELIKOSTI RIZIKA (a finančního odhadu potenciální škody z rizika plynoucího) VÝŠI NÁKLADŮ POJISTITELE spojených s provozem pojištění

Pojistné by mělo být tak vysoké, aby: Pokrylo předpokládané budoucí náklady na všechna pojistná plnění (zohledňuje výši rizika) Umožnilo pojistníkovi vytvořit pojistně technické rezervy (vztahující se k danému riziku) Pokrylo provozní a běžné náklady pojistitele spojené s poskytováním daného pojistného produktu a generovalo přiměřený zisk z něho Reagovalo na obecné ekonomické podmínky (inflaci, úrokovou míru) Bylo marketingově přijatelné (s ohledem na cenu srovnatelné služby u konkurenčních pojistitelů), ale i tak ještě vyhovovalo principu ekvivalence

Kalkulace pojistného Nutno znát: Rozsah všech rizik a pravděpodobnost jejich výskytu Konstrukci konkrétní pojistné služby (základní, doplňková), vč. rozsahu individualizace podmínek (uplatnění bonusů a malusů) Technické podklady pro výpočet (TÚM, vztah k tvorbě rezerv pojišťovny, škodní tabulky, způsob a míru zahrnutí provozních nákladů, míru kalkulovaného zisku apod.) ČÍM JE DANÁ POJISTNÁ SLUŽBA INDIVIDUÁLNĚJŠÍ A ČÍM INDIVIDUÁLNĚJŠÍ JE POJIŠTĚNÉ RIZIKO, TÍM NÁKLADNĚJŠÍ JE KALKULACE POJISTNÉHO

Tarif brutto pojistného má tři položky: 1. netto pojistné 2. kalkulované správní náklady 3. kalkulovaný zisk

NETTO POJISTNÉ 1 DEF: je to část tarifu pojistného, která je určena ke krytí (očekávaných) výdajů pojistitele na příslušná pojistná plnění vč. tvorby rezerv. Závisí proto na výši rizika a na známých statistických datech o výši minulých pojistných plněních a frekvenci jejich výskytu za přiměřeně dlouhé období

NETTO POJISTNÉ 2

NETTO POJISTNÉ 3 KOMENTÁŘ typické je sezónní kolísání, kdy pro jistá rizika – například silniční nehody – platí, že v letních měsících jsou plnění výrazně vyšší, než v zimě; DŮVOD? Pokud jde třeba o škody na motorových vozidlech, v létě se obecně více jezdí (zas v zimě to více klouže); Pozor na extrapolaci: lineární průměr zde dává lepší výsledek, než polynom 6 stupně Bude budoucnost stejná, jako minulost?

ZÁKLADNÍ ROVNICE NETTO POJISTNÉHO Pokud by netto ind. pojistné bylo rovno očekávané výši pojistného plnění připadajícího na průměrnou pojistku, pak platí: (počet pojistek) x (netto ind. pojistné) = (počet škodních případů) x (prům. výše poj. plnění) neboli počet škodních případů průměrná (netto pojistné) = x výše počet pojistek pojistných plnění

Stanovení netto individuálního pojistného závisí na míře individualizace pojistného Varianta jednotného netto pojistného Varianta diferencovaného netto pojistného Varianta individualizovaného netto pojistného

Varianta jednotného netto pojistného U jednoduchých pojistných produktů lze pracovat s průměrem hodnoty očekávaného pojistného plnění, a proto platí: celkové očekávané pojistné plnění Netto ind. pojistné = počet pojistek

Varianta diferencovaného netto pojistného Vytváří se tarifní třídy (smlouvy s přibližně stejnou výší rizika), a to na základě tarifních proměnných (věk, povolání, kvalita majetku – zděná či dřevěná budova, umístění na samotě – v centru, alarm, bezpečnostní prvky atd.). Opět platí: celkové očekávané pojistné plnění Netto ind. pojistné = počet pojistek Jen čitatel obsahuje různé skupiny o stejných hodnotách

Varianta individualizovaného netto pojistného Pracuje se s konkrétním rizikem u konkrétní smlouvy a s individuální možnou škodou, ale též s mírou pravděpodobnosti, že k ní vůbec dojde. Platí individuálně očekávané pojistné plnění Netto ind. pojistné = / míra pravděpodobnosti rizika

Rozdíl v kalkulaci netto pojistného u životního a neživotního pojištění Výplata pojistné náhrady a)ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – obnosové plnění, například životní pojistka b)NEŽ. POJIŠTĚNÍ – obvykle se musí vypočítat podle skutečné škody, opotřebení Pojistná doba a)ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – na pevně stanovenou dobu (dožití určitého věku) b)NEŽ. POJIŠTĚNÍ – obvykle na dobu neurčitou Počet rizik a)ŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ – jedno až dvě rizika (smrt, dožití) b)NEŽ. POJIŠTĚNÍ – obvykle více rizik (živelní pojištění), velikost škod není dopředu jistá

Stimulace pojistníků cestou diferenciace pojistného Budoucí (další) pojistné se stanoví podle skutečného škodního průběhu v minulosti, zejména u skupin subjektivních rizik (například počtem zaviněných nehod pojistníkem). Od průměru, tj. vstupní či základní sazby se odvíjí: a)Snížené tarifní stupně s bonusem (sníženou platbou), b)Zvýšené tarifní stupně s malusem (zvýšenou platbou) Segmentace

Modifikace netto pojistného Ve skutečnosti je nutno k netto pojistnému, které odráží průměrnou velikost rizika (daného jeho průměrnou pravděpodobností výskytu a průměrnou velikostí škody), připočíst ještě tzv. bezpečnostní přirážku, kryjící nežádoucí odchylky od průměrných pojistných plnění. Tím je ovšem oslabován sám smysl průměru a pojistitel si tak vytváří dodatečný bezpečnostní finanční (příjmový) polštář.

KALKULOVANÉ SPRÁVNÍ NÁKLADY POJISTNÍKA PODLE URČENÍ Druhá složka brutto pojistného v komerčním pojištění. Podle určení se náklady člení na náklady: –Sjednání pojistných smluv vč. provizí agentům –Administraci pojistných smluv –Režie chodu pojistníka (mzdy a platy, energie, teplo, vlastní provoz vč. marketingu) –Inkasní náklady –Stornovací náklady –Výplaty pojistných plnění –Ostatní náklady

KALKULOVANÉ SPRÁVNÍ NÁKLADY POJISTNÍKA PODLE DRUHU POJIŠTĚNÍ A) JEDNOTNÁ SPRÁVNÍ PŘIRÁŽKA (převážně u neživotního pojištění) B) DIFERENCOVANÁ SPRÁVNÍ PŘIRÁŽKA (zejména u životních pojištění), kdy se odlišuje podle druhů správních nákladů: Počáteční jednorázové náklady Běžné správní náklady Inkasní náklady Náklady spojené s výplatou důchodů

KALKULOVANÝ ZISK Týká se jen produktů neživotního pojištění U životního pojištění se zisk generuje z výnosů z investování pojistného