Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Majetek podniku.
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Identifikátor: VY _32 _INOVACE _PJ/3. KA, 3. KN/EK/6 Název výukového materiálu: PODNIK – MAJETEK PODNIKU Anotace: Majetková a kapitálová výstavba podniku.
Pohled banky na financování „share deal“ nebo „asset deal“
Bilance a bilanční princip
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Finanční řízení podniku
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Rozvaha banky.
FINANCE 2014/2015.
Rozvaha.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Finanční analýza.
10. tématický okruh: Dlouhodobé zdroje financování
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Msc. Marcela Vojáčková.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky Cíl : - srovnatelnost s ÚZ předchozích období - srovnatelnost s ÚZ jiných podniků.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
UC_A1_Základy účetnictví
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 4: ZÁKLADNÍ SCHÉMATA
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.
Finanční výkazy obchodních společností
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Základy firemních financí
Zvýšení základního kapitálu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Základní kapitál - východiska. základní kapitál: tvořen peněžitými i nepeněžitými vklady společníků a je peněžním vyjádřením těchto vkladů. Povinně se.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Podniková ekonomika.
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
Společnost s ručením omezeným
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Finanční zdroje obchodní korporace
Bc. Jiří Švec 01_Rozvaha Bc. Jiří Švec
Právní pojetí základního kapitálu
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Přeshraniční fúze obchodních společností
Akciová společnost Výuková prezentace.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.

Významy pojmu základní kapitál v právní úpravě Majetek společnosti vytvořený z vkladů společníků Vlastní zdroj financování potřeb společnosti Poměrná veličina užívaná pro stanovení velikosti podílu

Příklad - založení s. r. o. Jája a Pája se rozhodli, že společně založí společnost Lebeda, s. r. o. Jája vloží do společnosti domek v hodnotě Kč. Pája vloží do společnosti hotovost ve výši Kč.

Příklad - rozvaha s. r. o. AKTIVAPASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji Kč vklad Páji Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost Kč AKTIVA CELKEM KčPASIVA CELKEM Kč

Příklad - úvěr od banky AKTIVAPASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji Kč vklad Páji Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od Banky Kč AKTIVA CELKEM KčPASIVA CELKEM Kč

Příklad - nákup stroje AKTIVAPASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova Kč Stroj Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji Kč vklad Páji Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od Banky Kč AKTIVA CELKEM KčPASIVA CELKEM Kč

Příklad - nákup materiálu AKTIVAPASIVA B.II. Dlouhodobý hmotný majetek Budova Kč Stroj Kč A.I. Základní kapitál vklad Jáji Kč vklad Páji Kč C.I. Zásoby Materiál Kč B.IV. Bankovní úvěry a výpomoci Úvěr od Banky Kč C.IV. Krátkodobý finanční majetek Hotovost Kč AKTIVA CELKEM KčPASIVA CELKEM Kč

Zásady platné pro základní kapitál kapitálových společnosti Princip vázanosti Garanční funkce základního kapitálu Princip zachování základního kapitálu

Princip vázanosti základního kapitálu Princip vázanosti plyne z právní povahy kapitálových společností, které podnikají zcela autonomně jako samostatné právnické osoby a na jejichž podnikání se společníci účastní toliko svými vklady, aniž by osobně ručili za závazky společnosti. nezávislost společnosti na skutečnostech, které by mohly nastat u jednotlivých společníků, vyloučení požadavků společníků na vrácení vkladů (brání rozdělení základního kapitálu mezi společníky za trvání společnosti i libovolným změnám výše základního kapitálu)

Princip zachování základního kapitálu skutečná existence rovnosti mezi majetkem společnosti a číselnou hodnotou základního kapitálu

Projevy zásady zachování základního kapitálu povinnost vytvářet základní kapitál v minimálním zákonem stanoveném rozsahu zákaz vracení vkladů, prominutí povinnosti splatit vklad, započtení vkladové povinnosti povinnost splatit vklady zákaz poskytovat z majetku společnosti úvěry na nabytí podílu na společnosti zákaz vyplácení podílu na zisku, pokud by nebyly vytvořeny zdroje kogentně stanovené postupy pro zvyšování a snižování základního kapitálu povinnost tvorby rezervního fondu

Vliv evropského práva Druhá směrnice Rady č. 77/91/EHS – platí pro akciové společnosti Předepisuje, jakou základní úroveň ochrany společníků a třetích osob musí členské státy zabezpečit ve svém národním právu Novelizace druhé směrnice – směrnice Rady č. 2006/68/ES pravidla pro případy, kdy nepeněžité vklady nemusí být oceňovány znalcem, nová úprava nabývání vlastních akcií umožnění tzv. finanční asistence ochranná opatření proti střetům zájmů