Východiska úkolově orientované supervize 19.3.2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Action academy  Problém 1  Nezvládání časových nároků se často projeví nestíháním termínů, jindy pak kvalitou práce. Většinou.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
Printforum 2011 Přednáška Technologická přeměna – a důsledky pro tiskárny Prof. Dr. Thomas Helbig Poradce podniků v polygrafickém průmyslu
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
Soutěžní úkol. Naším společným úkolem je dostat cyklistu ve spodní části obrazovky na konec cesty. Musí ujet celých 10 kilometrů. Musíme mu pomoci správně.
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
Stimulace a motivace zaměstnanců
Jak se uplatnit na trhu práce
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
PSYCHICKÉ STAVY.
Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Fáze Vstup. Pavla Kotyzová
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jednotlivé typy skupin v TK Příklad TK Němčice. Skupinová práce v TK Individuální práce versus skupinová práce.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Lenka Zahradníčková
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Klíčová otázka č. 5 Jakou roli by měli hrát různí aktéři (zejm. veřejná správa na všech úrovních, poskytovatelé služeb, volení představitelé, sdělovací.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
JEN PRO TEBE.
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
KRIZOVÁ INTERVENCE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Moje třída.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Klíčové kompetence, výchovné a vzdělávací strategie Náměty a zkušenosti, jak pracovat s KK a VVS.
Tržní selhání. Co znamená, když se řekne tržní selhání: Institucionální selhání, které lze připsat –charakteru jistých zdrojů nebo –selhání vlády.
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Už žádní falešní sobi! A když dárky, tak pro všechny… a hlavně ne ty falešné sobi.
Pan učitel přinesl na hodinu fyziky osobní digitální váhu. Jistě máte doma podobnou váhu na které se vážíte a sledujete zda-li jste po vánočních svátcích.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Fáze poradenského procesu
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Supervize Dr. Martina Richterová Těmínová. Supervize je: Intensivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat.
Od výzkumného problému k jeho řešení (výzkumu) Problém: Co tvoří základ interakce zdravotní sestry s pacientem, která má povahu ošetřovatelské péče?
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Praxe Úvod do supervize Jitka Navrátilová
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
ZOBRAZIT TENTO SNÍMEK:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
KDO VLÁDNE A JAK VLÁDNE? Lekce 4A.
Les a voda Les i s vodou je důležitá pro nás, živočichy,
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Mixed methods design (MMD)
Umění ptát se Jitka Navrátilová, Ph.D
Strukturace učiva Příprava učitelova.
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Typ klienta.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
V bříšku těhotné ženy byla dvě miminka.
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Transkript prezentace:

Východiska úkolově orientované supervize

Úkolově orientovaná supervize Je postaven na výzkumných poznatcích; Poskytuje jasná a specifická vodítka; Umožňuje osvojení širokého spektra kompetencí; Supervizor i supervidovaný se domlouvají na obsahu každého setkání; Zaměření na cíle, které volí supervidovaný; Časová ohraničenost mobilizuje úsilí; Zdůrazňování pečujícího a spolupracujícího vztahu;

Charakteristika úkolově orientované supervize Je strukturovaná; Zaměřena na plnění úkolů; Zaměřena na zmocňování klientů; Zdůrazňuje vytvoření bezpečného vztahu (validace, empatie, normalizace);

Fáze v ÚOS Sociální fáze Vysvětlení supervize a ÚOS Vzdělávací fáze Fáze stanovení cílů Kontraktace

Vytvoření bezpečného vztahu v ÚOS Věnování pozornosti sociální fázi; Podpora a pozornost věnována strachu supervidovanému; Hledání strategií, jak bojovat se strachem;

Sociální fáze v rámci ÚOS Vyladění se na potřeby, situaci supervidovaného a uznání jeho pocitů. Práce s emočně silnými tématy supervize. Ventilace pocitů ve vtahu ke klientovi. Velmi často dochází k přeskočení sociální fáze.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS S: Vítám Vás v naší organizaci. Jsem rád, že Vás konečně mohu poznat osobně. P: Ano, jsem rád, že Vás poznávám. S: Už jste měl možnost si to tu prohlédnout? P. Ano, paní sekretářka už mě provedla po celé budově. S: Už jste se seznámil s Honzou, druhým praktikantem? P. Ještě ne. Budeme ve stejné kanceláři? (nervózně) S: Ano, jsme na tom s prostorem špatně, ale kancelář by měla být dost velká pro oba. A pokud by vznikl nějaký problém, dejte mi vědět a pokusíme se něco vymyslet.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P. Díky. Myslím, že místo se vyřeší. Nikdy jsem ještě neměl kancelář, takže půlka kanceláře je lepší než žádná. (oba se smějí) Jen doufám, že Honza bude slušný člověk.

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS S: Máte obavu z Honzy? P: Nu ano, v mé předchozí práci jsem musel pracovat s jedním člověkem (P. dal najevo grimasou znechucení), který byl opravdu protivný. Pořád na mě mluvil. Dokonce i když jsem telefonoval se zákazníkem... S: To muselo být nepříjemné... P. To bylo... S: Pokusil jste se nějak situaci zlepšit?

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P: Nejprve jsem se bál, abych ho nezranil, když mu řeknu, že příliš mluví, ale pak jsem šel ke svému supervizorovi, který mi jen řek, že je prostě takový a že ho mám ignorovat. S: To nezní příliš uspokojivě...

Ukázka sociální fáze v rámci ÚOS P. To také nebylo. S: Asi to pro Vás nebyla nejlepší zkušenost s tímto supervizorem? P: Kromě této situace - nebyla tak špatná... myslím. S: Pojdmě se pobavit o supervizi a supervizorech. Budeme mít supervize každý týden a tak mě zajímá Vaš ezkušenost z jiných supervizí a co si o nás myslíte.