Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NAŠE ZKUŠENOSTI S DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍM V OBLASTI GASTRONOMIE.
Advertisements

Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 14. leden 2012 SPŠ Perspektivní studijní obory: denní čtyřleté maturitní obory pro absolventy ZŠ, určené pro dívky i pro chlapce.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Cisco Networking Academy
Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ / /0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly.
Úvodní stránka.
Střední odborná škola průmyslová
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
Škola pro studenty, kteří chtějí v životě něco dokázat!
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Jak vybírat povolání?. Jaká máme povolání?Víte, že…? Povolání nejsou stále stejná, vznikají, zanikají, mění se… Pro drtivou většinu povolání je nutné.
Střední průmyslová škola Hranice. Budova SPŠ na Studentské 1384.
Informace o projektech MVČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 20. června 2011 Odbor řízení lidských zdrojů Oddělení rozvoje a vzdělávání.
EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
European Computer Driving Licence Informační a poradenské centrum PEF.
Magisterský obor Ekonomika a řízení elektrotechniky a energetiky.
1 Projektové řízení s podporou MSDN AA Ing. Markéta Kubálková, Ph.D. doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. Katedra obchodního podnikání a komerčních komunikací.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/ Číslo a název oblasti podpory: Oblast.
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Efektivní vzdělávání pro efektivní úřad Bohumil Havel.
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Computer Help …vše, co jste kdy chtěli vědět o počítačích, ale báli jste se zeptat…
Motivační dopis zadání
Organizační struktura
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky e-Learning na Portálu veřejné správy Renata Brožková, Jiří Průša Ministerstvo informatiky.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Nové formy vzdělávání zaměstnanců ve veřejné správě
Informace o projektech MV ČR v oblasti vzdělávání ve veřejné správě 15. února 2013 Odbor personální Oddělení vzdělávání, personálního rozvoje a psychologických.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
Ostrava 30. září 2002 ECDL pro učitele Libor Koníček Přírodovědecká fakulta Ostravská univerzita.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
LIGS University a €PA Praha, Historie LIGS University v České republice od roku 2006 mateřská universita v USA, na Hawaii držitelka akreditací,
European Computer Driving Licence
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
● Kulatý stůl ke vzdělávání nelékařských zdravotnických povolání Střední a vyšší odborné vzdělávání nelékařských povolání MZ ČR 8. prosince 2014.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Fakulta informatiky Masarykova univerzita Brno. Fakulta informatiky MU Brno Brno – univerzitní město Masarykova univerzita – druhá největší univerzita.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
O formálním vzdělávání dospělých v České republice Milada Rabušicová (ÚPV FF MU) Ladislav Rabušic (FSS MU) 16. conference ČAPV: Pedagogický výzkum jako.
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Smíchovská střední průmyslová škola Preslova 25 Praha 5 - Smíchov Představíme Vám ve zkratce naši školu…
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Cíle programu – profesní a osobní rozvoj Zvýšit kvalitu kvalifikací a dovedností. Zlepšení jazykových kompetencí. Seznámení se zahraničními metodami práce.
Základní informace. Oč jde?  MCP = Microsoft Certified Professional  Mezinárodní zkouška, obdoba jazykových zkoušek  = doklad, že něco ovládáte, umíte.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROVÁDĚCÍM PRÁVNÍM PŘEDPISŮM zákona č. 95/2004 Sb. Hana Blechtová vedoucí oddělení lékařských povolání a uznávání kvalifikací.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
PŘEDSTAVUJEME STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ ELEKTROTECHNICKÉ V PLZNI
elektrotechnických měření
Rozvoj výuky cizích jazyků
Cisco Networking Academy
Novinky z ČSJ Ondřej Hykš.
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Organizační struktura
Transkript prezentace:

Počítačová gramotnost a její zvyšování pomocí e-learningu Martin Voslář Počítačová škola Gopas, a.s.

Job servis ŘEDITEL ZÁVODU Požadujeme: VŠ vzdělání stavebního směru dobrá znalost práce na PC - Word, Excel, Outlook znalost AJ nebo NJ výhodou SKLADNÍK, Brno Požadujeme: Podrobná znalost systémů a postupů provozní jednotky. Kvalifikace pro obsluhu vysokozdvižného vozíku Vzdělání: Běžné/vyšší schopnost užívat počítač. Budete-li se dnes ucházet o zaměstnání, tak se všude setkáte, kromě nutnosti znalosti jazyků, s požadavkem PC gramotnosti. Zatímco u jazyků musíte doložit diplom ze státní zkoušky u počítačových dovedností většinou stačí, když o sobě prohlásíte, že jste zkušeným odborníkem. To ovšem může znamenat cokoliv.

Já používám počítač neustále

Existují vůbec nějaké standardy? Co to tedy vlastně je ta počítačová gramotnost? Lze získat nějaký doklad o počítačovém vzdělání? A můžu takový doklad použít i jinde než ve své škole nebo současném zaměstnání?

Problém vzniká mnohem dříve. Na školy přicházejí studenti z různých typů škol a pochopitelně také s rozdílnou úrovní znalostí a zkušeností s počítačem. V krajním případě dokonce úplní začátečníci. Otázkou zůstává, jak sjednotit požadavky na počítačovou výuku a k čemu ji směřovat. Univerzita

Řešením jsou všeobecně platné certifikáty, které jsou již dostupné i u nás a jasně dokládají úroveň znalostí a pokročilosti uživatele. V současné době jsou u nás dostupné dva druhy těchto certifikátů. Mnohem rozšířěnějším a progresivnějším certifikačním programem je European Computer Driving Licence (ECDL), tedy jakýsi Evropský počítačový řidičák. Častěji se ovšem používá termín Evropský průkaz počítačové gramotnosti. ECDL je mezinárodně uznávaná, objektivní, standardizovaná metoda pro ověření počítačové gramotnosti. Zjišťuje pomocí praktických testů, zda je uchazeč schopen efektivně využívat základní informační technologie. Úspěšní absolventi získavají ECDL Certifikát, který má mezinárodní platnost. Za ECDL testování v České republice je zodpovědná Česká společnost pro kybernetiku a informatiku (ČSKI). Výhodami ECDL Certifikace jsou především možnost skládat ji v češtině a pak také to, že tento certifikát může získat i zarytý odpůrce společnosti Microsoft, který využívá jiné kancelářské produkty, jako jsou Software602 nebo OpenOffice.

Při počítačové výuce na školách ( nejen vysokých ) je pochopitelně potřebné k těmto dostupným a uznávaným standardům přihlížet. Přestože se námnemusí líbit, tak naše vlastní potvrzení, které studentovi vydáme jako jakýsi certifikát, bude při hledání práce jen těžko využívat. Zároveň je ovšem pravdou, že za získání této mezinárodně platné zkoušky je zapotřebí platit. Masarykova univerzita se rozhodla využít možnosti získat dotaci z Evropských sociálních fondů a připravila projekt, který má za cíl připravit studenty nebo i zaměstnance školy k získání ECDL certifikátu a zároveň jim ho umožnit i bezplatně získat. Tento projekt byl připraven ve spolupráci s partnerskými organizacemi, které mají s touto problematikou rovněž zkušenosti - Univerzitou Hradec Králové, Vysokým učením technickým Brno a Počítačovou školou Gopas, a.s. Projekt má za cíl sjednotit znalosti, které si studenti osvojili při studiu na středních školách případně samostudiem či metodou pokus-omyl. Zároveň má umožnit počítačové vzdělávání i lidem, kteří se s počítačem seznamovali v době, kdy IT technologie ještě nebyly na takové výši. Nejlepším způsobem, jak zvládnout takto různorodou skupinu studentů se jeví možnost využití samostudijních e-learningových kurzů.

E-learning možnost vybrat si pouze takové kurzy, které opravdu potřebuji kdykoliv se k látce vracet kontrolní a rozřazovací testy individuální délka studia

Projekt s podporou Evropského sociálního fondu PODPORA POČÍTAČOVÉ GRAMOTNOSTI

Dotazy: