Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly."— Transkript prezentace:

1 Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly a způsob pravého využití v praxi. Má napomoci ušetřit mnoha školám jejich finanční prostředky při nahrazování nákladného komerčního software jinou levnější nebo zcela bezplatnou variantou stejně kvalitního softwarového vybavení. Takto ušetřené finanční prostředky mohou být na školách využity k jiným účelům (např. nákup odborné literatury, nového vybavení učeben). Zároveň ukáže cestu k levné a zároveň kvalitní legalizaci software na školách. Tím pomůže finančně méně solventním školám dostat se na vyšší úroveň ve vybavení výpočetní technikou. Absolventi takovýchto škol budou umět lépe obsluhovat počítač a pracovat s různým softwarovým vybavením. Napomůže zvýšit kvalitu výuky výpočetní techniky na školách a zvýšit znalosti studentů, žáků a absolventů škol na úroveň, která je běžná v jiných zemích EU.

2 Obsah školícího kurzu: popis jednotlivých licencí a jejich utřídění podrobný popis rozdílů jednotlivých licencí základní informace o softwarovém zákoně ukázky software různého typu z jednotlivých oblastí použití (Popis a ukázka bude provedena nezaujatě v souladu se zákony a nebude kritizovat žádný z programů jednotlivých licencí.) výuka práce se softwarem využitelným v běžném životě a s licencí FREE nebo OpenSource (OpenOffice, Operační systém Linux, Mozilla Suite/FireFox, ThunderBird, software určený pro výuku některých oborů – matematika, tělesná výchova apod.) seznámení uživatelů s operačním systémem Linux a jeho možnostmi i nedostatky vysvětlení rozdílů uživatelských rozhranní GNOME a KDE v operačním systému Linux úvodní a závěrečný test účastníků kurzu (OnLine formu) – pro statistické vyhodnocení Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308

3 Projekt bude zahrnovat: skripta v tištěné i elektronické podobě s CD/DVD přílohou (směs FREE a OpenSource software v souladu se zákonem o šíření SW na přenosných médiích) Pozn.: Tyto podklady obdrží každý z absolventů kurzu nebo si je bude moci stáhnout z WWW stránek (přes jméno a heslo). www. stránky týkající se daného tématu výuku (kurz) na dané téma probíhající formou e-learningu statistiku znalostí tématu mezi zúčastněnými kurzu (před a poté) Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308

4 V případě, že software zmíněný v tomto kurzu bude mít variantu i pro jiný operační systém, bude uživatel s touto skutečností obeznámen. Ke každému typu software bude zmíněn i komerční software stejného typu, který je v praxi používán (MS Office, Corel Word Perfect, PCSuite...). Veškerý software použitý v kurzu bude v souladu s jeho licenčním ujednáním a dle zákona. Žádný ze software nebude kritizován ani diskriminován před ostatními konkurenčními programy. Výuka bude probíhat formou e-learningu a bude aplikována na obory, které mají i nemají blízko výpočetní technice (tělesná výchova, matematika). Kurz bude určen pro lidi, kteří již mají znalosti z oboru výpočetní techniky minimálně na základní úrovni (aby uměli pracovat s počítačem a byli schopni studovat pomocí e-learningu). Kurz bude vhodný jak pro absolventy vysokých škol, tak i pro stávající studenty jako doplněk výuky. Tím se dostanou informace a znalosti i mezi budoucí vyučující, kteří se na svou profesní dráhu teprve připravují, a nové znalosti a poznatky jim budou nápomocny při získávání dalších informací při jejich vzdělávání.

5 Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308

6

7


Stáhnout ppt "Využití Free a Open Source licencí ve školství CZ.04.1.03/3.1.15.2/0308 PROJEKT: Má shrnout typy jednotlivých licencí a osvětlit jejich podstatu, rozdíly."

Podobné prezentace


Reklamy Google