Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Europoidní rasa Bílá rasa (také běloši, europoidní rasa) je jedna z lidských ras, která se vyznačuje světlým zbarvením kůže. Často se tak označují lidé.
Advertisements

1 2. Problematika služeb A. Teoretická a metodologická východiska.
- Úvodní přednáška 1. - Úvodní přednáška.
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
TEST 1 VY_32_INOVACE_  a. KLIDNÉMU SPOLEČENSKÉMU VÝVOJI  b. PŘEKOTNÉMU VÝVOJI, REVOLUCÍM  c. PROTI JAKÉKOLIV ZMĚNĚ.
Vznik státních útvarů III.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Ekonomie - předmět Autor: Jaroslav Kvapil.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Křesťanství.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Základní kategorie ekonomie  Vztah ekonomie.
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
MIGRACE.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Teorie státu - pokračování
Jak souvisí s penězi, štěstím a demokracií. V čem spočívá bohatství?
Fyziokratismus.
Znak Švýcarské konfederace Vlajka Švýcarské konfederace.
Nejstarší prameny ekonomického myšlení spojeno s písmem –každá kultura má své kořeny ekonomického myšlení Čína Indie Islám „naše“ kultura –Bible –řecká.
POLITOLOGIE TEST 12.
Erving Goffman - narodil se 11. června 1922 a zemřel 19.listopadu Americký sociolog kanadského původu - Během 60. a 70. let 20.st. Patřil mezi nejvlivnější.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Řecká filosofie Hesiodos (pol. 8. stol. př. n. l.)
Politika Pavel Šuranský.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
VET – středověk a novověk (po 18. století)
Německá historická škola
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Klasická politická ekonomie (PE)
I. téma: Ekonomické teorie a ekonomické dějiny
Peníze, majetek prima gymnázia. Peníze uspokojování potřeb – existenční podmínka potřeby uspokojují: statky – předměty služby – užitečné činnosti výměna.
Základy ekonomie, managmentu a marketingu Podzim 2006 Mgr. Oldřich Racek.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_703 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Vývoj ekonomického myšlení.
Dějiny ekonomie Literatura:
Trh práce a politika zaměstnanosti
Postavení pedagogiky mezi vědami
ÚSTAVNÍ PRÁVO A STÁTOVĚDA 1 Pojem a předmět státovědy
Demokracie Seminář politologie.
 z řec. „polis“ – obec + „logos“ – věda  angl. „politic science“ – politická věda  společenská věda o politice  Vznik moderní politické vědy se datuje.
Ekonomie Makroekonomie Úvod do historie ekonomického myšlení.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Dějiny ekonomických teorií Ing. Martin Petříček, MBA
doc. Ing. Mgr. Radim Bačuvčík, Ph.D.
Státověda.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Průmyslová revoluce průběh
FILOsOFIE A VĚDA.
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Marxismus Mgr. Vladimír Velešík.
I. Úvod do předmětu 1a. Historie a dějepisectví, historické prameny, metody historické práce.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
MIGRACE.
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Základní filozofické otázky
filosofický proud, který navazuje na učení Karla Marxe
Transkript prezentace:

Období formování klasické politické ekonomie Jedná se o předvoj klasické politické ekonomie (také formativní období KPE)

 Za vznik nejen klasické školy politické ekonomie, ale i ekonomie jako samostatné vědní disciplíny, bývá považován rok 1776, kdy Adam Smith vydává své významné dílo “Pojednání o podstatě a původu bohatství národů“ Tolar 1761

 Mnohé ideové zdroje klasické školy je však možno nalézt již mnohem dříve.  Předchůdce klasické školy lze rozdělit do tří skupin:  pozdně merkantilističtí autoři  skupina liberálně orientovaných filosofů  Fyziokraté

Předchůdci klasické ekonomie  V první řadě je možno za ideové předchůdce označit, vzhledem k jejich metodologii resp. liberálnímu přístupu, některé pozdně merkantilistické autory.  Významným liberálním merkantilistou byl Angličan William Petty (1623 – 1687)  Svými názory na zahraniční obchod, kde obhajoval požadavek aktivní obchodní bilance, dále podporou silného absolutistického státu, jakož i prosazováním regulace hospodářství patři mezi merkantilisty. S klasickou školou ho však pojí především jeho názory v oblasti problematiky úroku a utváření hodnoty.

 Druhou skupinu předchůdců klasické ekonomie tvoří skupina liberálně orientovaných filosofů nazývaných filosofové přirozených zákonů.  Ti, oproti merkantilistům, vycházeli ze zcela odlišných východisek, a to z tradice řeckých filosofů a ze scholastického myšlení. Představují proto určité pojítko mezi klasickou politickou ekonomií a scholastickým myšlením Lidskou společnost pojímali jako přirozený, zcela normální řád, který je ovládán přirozenými zákony, které jsou historicky neměnné a tedy i zcela nezávislé na vůli panovníka. Z této filosofie později vycházel i Adam Smith.

 Angličtí liberální filosofové John Locke (1632 – 1704) a David Hume (1711 – 1776) významně ovlivnili i vývoj ekonomického myšlení.  John Locke  učinil první pokus vysvětlit a obhájit soukromé vlastnictví jako přirozené právo člověka. Tvrdí, že všichni lidé jsou si rovni, přičemž mají právo na plody své práce. Proto pokud vlastnictví člověka vzniklo z jeho práce, má přirozeně patřit jen jemu. Co se týká dědictví, obhajoval je tvrzením, že je přirozené, přecházejí-li plody otcovy práce na jeho syna.

 Fyziokraté jsou třetí skupinou filosofů předcházejících klasické škole. Tento směr ekonomického myšlení vznikl v polovině 18. století ve Francii jako fyziokratismus a měl k ní nejblíže.