Gravitační síla, gravitační pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
POHYBY TĚLES VE VĚTŠÍCH VZDÁLENOSTECH OD ZEMĚ
Gravitační pole.
Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Vzájemné působení těles - síla
Keplerovy zákony.
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
Fyzika Účinky síly.
Dynamika hmotného bodu
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
KOF/FI – Gravitační síla Země
Šikmý vrh trajektorie:.
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
GRAVITAČNÍ POLE.
Kruhový pohyb Určení polohy Polární souřadnice r, 
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Gravitační pole Newtonův gravitační zákon
Mechanika Gravitační pole.
Vypracovala:Klára Utišilová
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
4.Dynamika.
Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
Mechanika soustavy hmotných bodů zde lze stáhnout tuto prezentaci i učební text, pro vaše pohodlí to budu umisťovat také.
Síla.
Gravitace.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Gravitační síla. Gravitační pole
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
MŮŽEME POCHOPIT VESMÍR, VE KTERÉM ŽIJEME?
Sluneční soustava.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Překonávání důsledků Aristotelovy fyziky geocentrismus geocentrismus geocentrismus kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy kruhové dráhy pád předmětů.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
K EPLEROVY ZÁKONY Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
MATFYZIN Samuel Brablenec.
Kyvadlo.
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitační síla, gravitační pole. Vypracoval: Lukáš Karlík
Gravitační a tíhová síla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Gravitační a tíhová síla
Keplerovy zákony.
Gravitace.
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
2. Centrální gravitační pole
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Transkript prezentace:

Gravitační síla, gravitační pole

Galileo Galilei (1564-1642) Provedl první gravitační pokusy. Sledoval volný pád, šikmý vrh, pohyb po nakloněné rovině a závislost periody kyvadla na délce závěsu. Objevil základní zákony těchto pohybů. Kromě těchto experimetů byl také konstruktérem prvního dalekohledu, objevil krátery na Měsíci a sledoval mléčnou dráhu.

Tycho Brahe(1546-1601) Johannes Kepler(1571-1630) Byl dánský astronom, vynikající pozorovatel. Od roku 1599 byl dvorním astronomem císaře Rudolfa II v Praze. Johannes Kepler(1571-1630) Na základě jeho detailních pozorování Pohybů planet Sluneční soustavy formuloval tento německý astronom své zákony pohybu planet. Také působil ve službách Rudolfa II, v letech 1600-1612.

Issac Newton (1643-1727) Objevil první univerzální zákon GRAVITACE. Z Newtonova gravitačního zákona je možné vypočítat nejen volný pád, šikmý vrh a pohyby na povrchu Země, ale i pohyb Měsíce, planet, gravitační působení dvojhvězd, hvězdokup a galaxií. Lidstvo tak dostalo do rukou zákon a matematický aparát, jehož pomocí můžeme vypočítat pohyby na nejrůznějších škálách.

Platí: ►V okolí každého tělesa existuje gravitační pole, které působí na jiná tělesa. ►Gravitační pole existuje kolem všech hmotných objektů. ►Gravitační silové působení mezi tělesy je vždy vzájemné.

Víme již, že Země je těleso. ►Okolo Země je gravitační pole. Na každé těleso v něm umístěné působí gravitační síla. ►Síla směřuje ke středu Země. ►Velikost gravitační síly závisí na hmotnosti tělesa (zvětšuje se) a vzdálenosti od Země (zmenšuje se).