SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Jaromír Erben: Rozbor díla Kytice z pověstí národních
Advertisements

Kytice Karel jaromír erben.
Čtenářský deník jarkamani.
Český jazyk a literatura
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
VY_32_INOVACE_ČJ.6.15_Karel Jaromír Erben,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
ZA, 2. ročník / Literatura 19. století/ Mgr. Veronika Mrkvanová
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Karel Jaromír Erben pohádkář Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou K. J. Erbena Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí se.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_01 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Balady Anotace V prezentaci.
Karel Jaromír Erben Kytice.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_13.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.04 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici balad a jejich hlavní znaky. Žáci se seznámí s nejznámějším autorem českých.
Název: KAREL JAROMÍR ERBEN Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.12 Název pro školu:
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Digitalizace výuky Příjemce
Název školy:Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská Liberec 6 IČO: REDIZO: ___________________________________________________________________.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Číslo materiálu: Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_10 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa: Adresa: Vrchlického 630/5, Děčín.
Karel Jaromír Erben Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Procvičování českého romantismu
Karel Jaromír Erben 7. listopadu 1811 – 21. listopadu 1870.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Vítězslav Hálek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Balada. lyrickoepická báseň s ponurým dějem a tragickým koncem děj se točí kolem viny a následného trestu vystupují v ní nadpřirozené síly a bytosti.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
KAREL JAROMÍR ERBEN - KYTICE Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová Na topole nad jezerem Seděl vodník podvečerem:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Karel Jaromír Erben Kytice O sbírce celým názvem Kytice z pověstí národních vyšla v roce 1853 (téměř dvacet let po napsání „Polednice“)
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
 Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Karlu Jaromíru.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_10_24 _Karel Jaromír Erben.
Karel Jaromír Erben Kytice. ( )  český spisovatel  narodil se v Podkrkonoší  matka pocházela z učitelské rodiny, otec byl švec  vystudoval.
OB 21- Karel Jaromír Erben. KAREL JAROMÍR ERBEN → 1811 – 1870 básník novinář sběratel ústní lidové slovesnosti představitel českého romantismu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Kamila Vysoká Název: VY_32_INOVACE_2B_02_K. J. Erben - Kytice Téma:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Romantismus v české literatuře Název vyučovací oblasti: Představení Erbenovy Kytice z pověstí.
Jaroslav Vrchlický Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Literatura 19. století, Mgr. Veronika Mrkvanová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_05 Název Karel Jaromír Erben Téma hodiny Autor.
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Josef Václav Sládek ( ) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karolina Světlá (1830 – 1899) Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ŠABLONA III/2 Karel Jaromír Erben, literatura 8. roč. Mgr. L
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
Karel Jaromír Erben Kytice.

Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
BALADY A ROMANCE VY_12_INOVACE_Rů_I_22
Karel Jaromír Erben Kytice
Transkript prezentace:

SZŠ a VOŠZ Zlín Karel Jaromír Erben Kytice z pověstí národních Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Karel Jaromír Erben: Kytice z pověstí národních Název sady Karel Jaromír Erben: Kytice z pověstí národních Předmět Český jazyk a literatura Anotace Výukový materiál seznamuje žáky s dílem K. J. Erbena Kyticí Očekávaný výstup Žáci získají základní informace o dílu, seznamuje se s literárním žánrem balada. Autor Mgr. Veronika Mrkvanová veronika.mrkvanova@szszlin.cz Druh učebního materiálu Prezentace, pracovní list Cílová skupina Žáci 2. ročníku SŠ Stupeň a typ vzdělávání střední, humanitní ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) jeho životní dílo, vznikající již od pol. 30. let kromě úvodní básně obsahuje 12 balad (Kytice, Poklad, Svatební košile, Polednice, Zlatý kolovrat, Štědrý den, Holoubek, Záhořovo lože,Vodník, Vrba, Lilie, Dceřina kletba, Věštkyně) hlavní téma: konflikt člověka se základními mravními zákony vychází z lidové slovesnosti, mytologie ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) často smutný až ponurý děj líčí s citovým zaujetím závěr často tragický obsahuje mnoho romantických prvků: motiv zločinu a vykoupení, osudovosti, vášně, v Erbenových baladách se spojuje příběh s úvahou a líčením, vyprávění s přímými promluvami postav míšení epického, lyrického a dramatického pracoval na ni téměř 20 let ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) Téma: KONFLIKT → mezigenerační → muž X žena → matka X dítě → dobro X zlo → člověk X osud → člověk X příroda → přání člověka X skutečnost, která změní jeho názory ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) všímá si nadčasových problémů, zejména vztahů mezi matkou a dítětem a vztahů milostných každá báseň je variací na téma viny a trestu zásadní je motiv nemilosrdného osudu, který zasahuje vždy, když se člověk zpronevěří svému poslání osud představuje sílu, ta může být slepá, krutá, někdy i nespravedlivá, do lidského života však vnáší řád, který se však přenáší i do oblasti mravní člověk bytost nedokonalá se proti tomuto řádu vědomě či nevědomě prohřešuje ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) v Máji se Vilém nepoká X u Erbena existuje pokání, zbavení se viny pojetí času je cyklické, např. od Velikonoc do Velikonoc milenecká láska – je vystavena nějaké zkoušce, rozhodování, za to se musí potom tvrdě zaplatit, musí volit – důsledek tragický mateřská láska – na jednu stranu matka dítě nadevše miluje, na druhou stranu ho přílišnou láskou zabíjí nadpřirozené postavy – vodník, polednice, duch.. ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Kytice z pověstí národních (1853) 1. a poslední báseň (Kytice, Věštkyně) – návaznost na lidovou poezii, aktualizují staré pověsti Druhá a předposlední (Poklad, Dceřina kletba) – jsou o porušení základního etického vztahu matka- dítě 3. a 3. báseň odzadu (Svatební košile, Vrba) –jsou svědky přeměny 4. a 4. b. odzadu ( Polednice, Vodník) -vystupují zde nadpřirozené bytosti, které jako hlavní zasahují do porušených etických vztahů 5. a 5. odzadu (Zlatý kolovrat, Záhořovo lože) – kladou důraz na vinu a vykoupení, velkou roli zde hraje pokání Prostřední balady (Štědrý den, Holoubek) – jsou založeny na lásce a smrti ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Je Erben romantik, či nikoli? není zde typická rozlomenost, ani vzpoura jedince proti společnosti, chybí motivy poutníka ani moc nepopisuje přírodu (je popisována zkratkovitě) čas není subjektivně prožíván jako u Máchy romantické jsou motivy jezera, hřbitova, lesů, existence nadpřirozených bytostí ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Jazykové prostředky dialog – urychlí děj, má to spád neužívá tolik symboliku – je přímější (X Máji) jazyk lidový (ne tak složitý jako v Máji) dokonalá zvukomalba (onomatopoie) ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Opakování Kolik básní obsahuje Kytice? 13 2. Jak zní celý název Kytice? Kytice z pověstí národních 3. Kdy Kytice vychází? 1853 4. Jak je v Kytici pojímán čas? cyklicky 5. Vyjmenuj alespoň tři nadpřirozené postavy objevující se v Kytici. vodník, duch, polednice 6. Co je to balada? lyrickoepická báseň s ponurým až tragickým dějem ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

K tématům a motivům přiřaď jednotlivé balady motiv neposlušné dcery střet dvou mateřských lásek střet lásky „pozemské“ s „nezemskou“ krutý zásah zlé nadpřirozené síly setkání mrtvých s živými Velký pátek – den, kdy se otevírají brány k pokladům vztah matka – dítě vize budoucnosti věštba o osudech českého národa pohádkový motiv tíha svědomí matčina špatná výchova ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová

Seznam použité literatury Prokop, V. Literatura 19. a počátku 20. století. Sokolov: O. K. Soft, 2008. Balajka, B. Přehledné dějiny literatury II. Praha: Fortuna, 1998. Lehár, J., Stich, A. a kol. Česká literatura od počátků k dnešku. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2004. Hrabáková, J., Kupcová, H. a kol. Literatura II. Výklad. Interpretace. Literární teorie. Praha: Scientia, spol. s. r. o., 2001 ZA, 2. ročník / Literatura 19. století, K. J. Erben: Kytice, Mgr. Veronika Mrkvanová