STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Sametová revoluce Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Návrat k demokracii Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Sametová revoluce.
17.Listopad 1939 a 1989 Lukáš Maršoun 7.třída – 2010/2011.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Rok 1948, 1968 a 1989 pro český stát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový.
Vývoj české ústavnosti
Protektorát Čechy a Morava
Sametová revoluce
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Rok 1989 – sametová revoluce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Sametová revoluce uč
 Reformní změny v SSSR  Listopadová revoluce  Změna politického režimu Listopadová revoluce 1989.
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_12_INOVACE_KoK_IG_3.E_26
Protektorát Čechy a Morava
Sametová revoluce.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Sametová revoluce VY_32_INOVACE_2B17.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Charta 77.
17. Listopad 1989 Monika Štěpánková, 2. I.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
TEST POLITOLOGIE. 1. Období Druhé republiky datujeme jak ?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Listopad 1989, současnost.  Období od 17. listopadu do 28. prosince 1989  „sametová“ (sl. „něžná revolúcia“)  Říkáme jí tak proto, že nedošlo k otevřenému,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Šárka Rosenbergerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ ČAS5 TEMA: Čas 5.ročník – od totalitní moci.
17. listopadu 1939 Mezinárodní den studenstva. 17. listopadu 1939 Mezinárodní den studenstva Připomínka událostí z 28. října – 17. listopadu 1939: 28.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 08 – Prezident - přehled NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Protektorát Čechy a Morava
Jan Palach Václav Švec.
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Protektorát Čechy a Morava.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_ 19_SAMETOVÁ REVOLUCE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
VY_32_INOVACE_43B_STÁTNÍ SVÁTKY A VÝZNAMNÉ DNY V ČESKÉM KALENDÁŘI
SITUACE V PROTEKTORÁTU
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Digitální učební materiál
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Formování naší státnosti do roku 89 Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Sametová revoluce Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_18_Česká historie.
Obnovení demokracie v Československu
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_17_Komunismus
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Od totality k demokracii
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Češi za první světové války
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu Den boje za svobodu a demokracii

Události, které s tímto datem souvisí

17. listopadu 1939 Při zakázaných demonstracích konaných 28. října 1939 bylo těžce zraněno několik jejich účastníků. Jeden z nich, vysokoškolský student Jan Opletal, na následky zranění 11. listopadu zemřel.

Jeho pohřeb, který se konal 15 Jeho pohřeb, který se konal 15. listopadu, se stal záminkou pro další vystoupení vysokoškolských studentů proti německým okupantům. Odehrály se další srážky mezi policií a studenty, kteří strhávali dvojjazyčné nápisy a házeli je do Vltavy. V reakci na tyto události byly ráno 17. 11. 1939 přepadeny vysokoškolské koleje a kancléř von Neurath nařídil uzavření vysokých škol na dobu tří let. Bylo popraveno 9 studentských funkcionářů a 1200 náhodně vybraných vysokoškoláků bylo násilně odvlečeno do koncentračních táborů.

17. listopadu 1989 Studenti Univerzity Karlovy uspořádali povolený pochod připomínající 50. výročí událostí souvisejících s nacistickou okupací Československa. Účastníci pochodu byli na Národní třídě v Praze zastaveni plně vyzbrojenými policejními a vojenskými jednotkami, které měly zabránit průchodu centrem města. Napjatá atmosféra, kdy proti sobě nejméně hodinu stáli ozbrojenci a obklíčení studenti, nakonec vyvrcholila agresivním zbitím demonstrantů a jejich zatýkáním.

Fotka z Národní třídy – některé účastnice demonstrace dávají příslušníkům pořádkové policie za štíty květiny jako výraz nenásilí.

Způsob zásahu pobouřil celou veřejnost a měl za následek odstartování vlny protestních akcí po celém státě a začátek revoluce. Tento zásah se stal počátkem pádu komunistického režimu. Policejní agrese vyústila ve velké protikomunistické demonstrace a později i v generální stávku.

Následující den studenti vysokých škol vyhlásili protestní časově neomezenou stávku, na veřejnost se postupně dostávalo stále více pravdivých informací o zásahu na Národní třídě. 19. listopadu vzniklo sdružení Občanské fórum, které začalo vystupovat jako zástupce lidu a zahájilo jednání s oficiálními představiteli státu. Hlavním představitelem Občanského fóra se stal Václav Havel. Jednalo se především o požadavku zrušení vedoucí úlohy Komunistické strany zakotvené v ústavě, změnách ve vládě a demokratických reformách.

Od 20. listopadu se začali na ulicích shromažďovat lidé, každý den se konaly demonstrace – ty největší na Václavském náměstí a Letenské pláni v Praze, kde se scházely statisíce lidí. Po celé zemi byly vylepovány plakáty s informacemi, demonstrace probíhaly ve všech městech.

Zástupci Občanského fóra a Veřejnosti proti násilí (hnutí, které vzniklo na Slovensku) zatím intenzivně jednali o reformních požadavcích. Začátkem prosince 1989 ze své funkce odstoupil komunistický prezident Gustáv Husák.

Na konci roku 1989 byl novým prezidentem Československa zvolen Václav Havel.

V červnu 1990 byly uspořádány první svobodné demokratické volby. Občané měli možnost vybírat si z několika desítek politických objektů. Občanské fórum sdružující různorodé demokratické proudy zvítězilo s 51% hlasů v České republice, na Slovensku zvítězilo hnutí Veřejnost proti násilí. 17. listopad 1989 znamenal začátek nového vývoje naší země.