Distanční vzdělávání na VŠFS

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Advertisements

Kurz práce s informacemi rodí se multimediální experiment MU Brno
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Modernizace studijních opor Představení LMS Moodle
Rapid e-learning (REL): sílící trend Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc akademie distančního vzdělávání.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
Tutorujeme pomocí Moodle
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
Studijní IS a e-learning Patrícia Eibenová
E-learning ve výuce na SŠ
Projekt EQUIP Školení tutorů
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
Lucie Rohlíková Jana Vejvodová ZČU v Plzni
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
SO – studijní opora podpora výuky BSe a DSe LS2012
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
1.1. Podpora prodeje TUTORIAL Ing. Vilém Kunz,Ph.D.
B2 – Analýza požadavků a jejich zajištění Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Plošná inovace předmětů s využitím e- learningových nástrojů Informačního systému Masarykovy univerzity (IS MU)
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Tvorba e-learningových kurzů v LMS Moodle
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Úvodní informace Informatika pro ekonomy I LS 2012/2013.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
E-learning v ISu Kontakt na e-technika:
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 7 Fyzikální učebnice
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
Kurz pro studenty oboru Informační studia a knihovnictví Úvodní hodina Tereza Balabánová Martin Krčál Brno, FF MU,
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Znalostní a vzdělávací databáze pro energetiku Praha, Květen 2009 INERGO, a.s. Praha CDFE, o.p.s. Praha INERGO výukový server.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Obecná didaktika ÚVOD.
Nástroje podpory uživatelů
Projekt Impuls / Seminář
Možnosti audio-vizuálních aplikací v IS MU Mgr. Jitka Daňková
Projekt Impuls / Seminář
Tvorba a zveřejňování e-publikací na Masarykově univerzitě
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
(finanční gramotnost)
Transkript prezentace:

Distanční vzdělávání na VŠFS – nástin koncepce

Školení autorů DSO systematické školení úvodní kurz – problematika distančního vzdělávání, terminologie didaktický kurz – tvorba DSO technický kurz – práce s e-learningovými aplikacemi v ISu

Práce autora DSO na VŠFS obsahově naplnit DSO (interaktivní osnovu, distanční studijní text, náplň tutoriálů, e-konzultací) vytvořit zpětnovazební prvky (self-testy) vytvořit scénáře k multimediálním oporám – multimediální opory vytvoří realizační tým na zakázku vytvořit manuál k DSO pro tutory

Realizační tým a náplň jeho práce Úkoly: -poskytovat autorům a později i tutorům potřebné zázemí a oporu -řešit metodické a technické problémy, které se během práce na distančních oporách mohou objevit -provádět administraci a řízení projektu -členy týmu jsou například: -grafik -metodik distančního vzdělávání -e-technik -IT odborník

Organizace studia v distančním vzdělávání na VŠFS schválena řídicím výborem - tzv. „velká šablona“ úvodní soustředění tutoriál tematické bloky POT (práce opravované tutorem) 5

Organizace studia v distančním vzdělávání na VŠFS týden semestr 1 ÚVODNÍ soustředění 2 1. TEMATICKÝ BLOK 3 2. TEMATICKÝ BLOK 4 1. POT 3. TEMATICKÝ BLOK 5 4. TEMATICKÝ BLOK 6 2. POT 7 1. TUTORIÁL 5. TEMATICKÝ BLOK 8 6. TEMATICKÝ BLOK 9 3.POT 7. TEMATICKÝ BLOK 10 8. TEMATICKÝ BLOK 11 4. POT 12 2. TUTORIÁL 6

v maximální míře využít IS – zvolená a schválená platforma Struktura DSO na VŠFS v maximální míře využít IS – zvolená a schválená platforma dokument - Standard DSO na VŠFS -distanční studijní text -interaktivní osnova -zpětnovazebné prvky (interaktivní elektronické testy, diskusní fóra, elektronické konzultace apod.) -koncepce tutoriálů a elektronických konzultací -multimediální opory 7

Standard DSO a jeho části obecné zásady pro tvorbu DSO nástroje užité pro tvorbu DSO obligatorní a doporučené požadavky na DSO definované výstupy

Vybrané zásady tvorby DSO základní, didaktické, programovaného učení, ostatní například: Princip flexibility – kurz je autorem sestavován tak, aby bylo možné poměrně snadno aktualizovat jeho obsah i rozsah učiva Princip koherence – jednotlivé části DSO (interaktivní osnova, tutoriál, e-konzultace, distanční text ad.) jsou vzájemně propojené a odkazují na sebe, tvoří konzistentní celek svou formou i obsahem Zásada zpětné vazby – autor upozorňuje na dílčí pokroky studujících (co se naučili apod.)

Vybrané zásady tvorby DSO programované učení – B. F. Skinner (1904 - 1990) Zásada malých kroků – autor uspořádá učivo v logické posloupnosti rozložené na malé části (jednotky učiva), každý krok obsahuje výklad učiva, úlohu a řešení úlohy Zásada aktivní reakce – po prostudování učiva obsaženého v jedné jednotce dostane studující úlohu, kterou si ověří správnost svého učení (studující musí vyřešit úlohu, na základě které mu je poskytnuta zpětná vazba)

Vybrané zásady tvorby DSO - Zásada bezprostředního zpevnění (zpětné vazby) – po osvojení si učiva jedné jednotky studující dostane okamžitě informaci o správnosti řešení dílčích úkolů - Zásada hodnocení – program se ustavičně prověřuje v praxi – autor inovuje podobu distanční opory na základě počtu nesprávných řešení úloh (danou partii ve výkladové části rozšíří a objasní, obtížné partie rozloží do více kroků) či zpětné reakce studentů v anketě apod.

Vybrané zásady tvorby DSO Ostatní: studijní cíle předmětu i jednotlivých tematických bloků musí být formulovány na základě některé z uznávaných taxonomií (použití aktivních sloves apod.) – např. Bloomova či Niemarkova taxonomie odkazy na použitou či doporučenou literaturu budou splňovat zásady platné bibliografické normy odkazovaná studijní literatura musí být distančnímu studujícímu běžně dostupná

Nástroje pro tvorbu DSO -aplikace IS MUNI: Správce souborů (file manager) Interaktivní osnova Odevzdávárna Poznámkový blok Diskusní fórum Rozpisy studentů Odpovědníky -ostatní: Nástroje aplikace SKYPE Vybavení Multimediálního centra VŠFS (MC VŠFS) Další HW a SW nástroje

Interaktivní osnova v souladu se schválenou organizací studia distančního předmětu autorům „naimportována“ šablona – v ní umístěny distanční ikony a jejich popisy uspořádané v jednotlivých blocích: úvodní blok, tematické bloky, bloky tutoriálů, závěrečný blok podosnovy – výklad, modelová cvičení, úlohy k vypracování (POTy) o práci s interaktivní osnovou více v Technickém kurzu I a II

Distanční text v souladu s metodikou NCDiV vytvořena šablona (distanční ikony a jejich popisy v pevné struktuře) – do ní autor uspořádá učivo umístěny ve výkladových částech uživatelsky přívětivé – řada studentů je bude tisknout zásady tvorby distančního textu v Didaktickém kurzu

Výstupy Základním produktem vytvořený autorem je e-kurz. Kompletní DSO zahrnuje následující složky: -interaktivní osnovy předmětu -distanční text -koncepci tutoriálu V těchto složkách DSO autor vytvoří dle požadavků standardu následující výstupy: materiály ve formátu textovém (interaktivní, neinteraktivní) podklady pro materiály ve formátu zvukovém, vizuálním a audiovizuálním

vytvořena metodická knihovna (umístěna v budově v Estonské) české publikace významné zahraniční (převážně anglicky psané) publikace