Typické problémy výroby:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLÁNOVÁNÍ A ŘÍZENÍ VÝROBY
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Upozornění Tato prezentace je poskytována bez záruky a to jak implicitně dané nebo předpokládané. Prezentovaná řešení jsou sestavena z různých produktů.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality Kaizen.
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
Tvorba mezinárodních podnikových sítí a strategických aliancí
TKZ Polná spol. s r.o. od 1994 (1911) výrobce stavebního a nábytkového kování česká firma bez zahraniční spoluúčasti obrat - cca 210 mil. Kč počet zaměstnanců.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Řídící struktury v organizaci
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Jaromír Skorkovský ESF MU KAMI
Ekonomika informačních systémů
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
PLÁNOVÁNÍ Vrcholným úkolem podnikového řízení je určování konkrétních podnikových cílů, jejichž prostřednictvím má být dosažen konečný cíl, dlouhodobá.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vybrané metody analýzy
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
Lidé ve službách.
Systém managementu jakosti QMS
Zavádění a údržba informačních systémů
Dr. Kurimoto převzato z přednášky Obsah přednášky -
1. Výroba jako hlavní funkce podniku
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Výběr dodavatelů Ivan Gros
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Prosperita organizace
Komplexní produktivní údržba (TPM)
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Plánovací proces a druhy plánování
Nikdo není schopen zahrát sám celou symfonii ...
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Manufacturing Execution Systems
James Champy *1942 Massachusetts, USA. Biografie 1963 Massachusetts Institution of Technology 1968 titul na Boston College Law School 1969 Index Systems.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
BSC - Metoda Balanced Scorecard
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Management - Organizování
Management - Organizování
Nauka o podniku Výroba.
Informační systémy v personálním řízení
Hierarchie managementu výroby
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika a řízení podniku Výrobní funkce. Obsah přednášky Výroba – definice a členění – plánování výroby – inovace – kvalita Technická funkce – zabezpečení.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
UOPK_0009 Ekonomika a řízení průmyslových podniků 1 podzim 2015.
Management řízení organizací. složky řízení plánování plánování organizování organizování vedení lidí a motivace vedení lidí a motivace kontrola kontrola.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výroba. Výroba Výrobní proces zahrnuje všechny činnosti, které vedou k hotovému výrobku.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU ZÁKLADNÍ POŽADAVKY A DOPORUČENÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Digitální učební materiál
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU
Ekonomika malých a středních podniků
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Typické problémy výroby: V jakých lhůtách a co nakoupit Co nakoupit a co sami vyrobit Jak organizovat objednávání materiálu a kooperovaných dílů Co konstruovat, projektovat a modernizovat Jakým systémem údržby zajistit bezporuchový chod výrobního zařízení Jak stimulovat zaměstnance a jak stanovit odpovědnosti za dodržení norem

Continuum from Goods to Services Source: Adapted from Earl W. Sasser, R. P. Olsen, and D. Daryl Wyckoff, Management of Service Operations (Boston: Allyn Bacon, 1978), p.11.

Typologie výrobních systémů Podle míry plynulosti: Plynulá (nepřetržitá) – rafinerie, výroba surové oceli Zajištění výroby ekonomicky nákladnější Přerušovaná výroba – strojírenství Prodloužení průběžné doby výroby Vede ke vzniku zásob Kolísá výkonnost (kvalita) Lepší podmínky pro údržbu strojů Výrobní typy podle opakovanosti Projekt Kusová výroba Sériová výroby často více typů v jednom podniku Hromadná výroba Druhová výroba

Struktura výrobního procesu podle materiálového toku:

Wöhe: Organizační typy výroby dělí na: proudovou výrobu dílenskou výrobu skupinovou výrobu výrobu na stanovišti výrobní hnízdo

Uspořádání výroby podle procesu

Uspořádání výroby podle produktu

Uspořádání výroby podle procesu - výhody flexibilita vybavení i personálu, relativně nízké investice do vybavení plynoucí z univerzálního charakteru zařízení, mistři v dílnách mají detailní přehled o všech prováděných činnostech, větší motivovanost pracovníků díky pestrosti činností a důrazu na samostatnost a osobní odpovědnost.

Uspořádání výroby podle procesu - nevýhody nízká efektivita spojená s přepravou nedokončené výroby, problémy s časováním výroby – velké prostoje, náročnost řízení výrobního procesu, vyšší náklady na pracovní sílu plynoucí z její vyšší kvalifikovanosti, nízká produktivita z důvodu častého přenastavování zařízení, nízká produktivita z důvodu nízké specializace pracovníků

Uspořádání výroby podle produktu - výhody minimalizace přepravních časů, nižší hladina zásob nedokončené výroby, redukce celkového operačního času, zjednodušení plánování a kontroly výrobního procesu, zjednodušení činností, což dovoluje zapojení levnější pracovní síly, prohloubení specializace.

Uspořádání výroby podle produktu - nevýhody Největší nevýhodou tohoto uspořádání je jeho nízká flexibilita. Při změně výrobního programu je většinou nutné počítat s vysokými časovými a/nebo finančními investicemi do přenastavení, respektive nákupu nového výrobního zařízení. Rychlost produkce je limitována nejpomalejším článkem řetězu. Vysoké investice do speciálního zařízení. Navíc, jedinou cestou, jak rozšířit výrobu je většinou jeho duplikace. Závislost celku na každé jeho části. Porucha stroje či absence dostatečného počtu zaměstnanců může způsobit zastavení celé výroby. Monotónnost vykonávaných činností a s ní související ztráta chuti do práce

Product-Process Matrix Source: Adapted from Robert Hayes and Steven Wheelwright, Restoring the Competitive Edge: Competing Through Manufacturing (New York: John Wiley & Sons, 1984), p. 209

Service-Process Matrix Source: Adapted from Roger Schmenner, “How Can Service Businesses Survive and Prosper?” Sloan Management Review 27(3):29

Hierarchie managementu výroby

Strategické řízení výroby výrobní program - účast na rozhodování o zásadních směrech rozvoje výrobního programu, spolurozhodování o zakázkách velkého objemu, kapacity a zařízení - zásadní směry rozvoje a racionalizace, rekonstrukce, objem a dislokace zdrojů (investic), plánování a řízení výroby - koncepce a metody plánování a řízení výroby, koncepce využití informačních technologií v řízení výroby, řízení jakosti - koncepce řízení jakosti výroby (například rozhodnutí o akreditaci dle ISO), dlouhodobé trendy vývoje a opatření v oblasti jakosti výroby, řízení zásob - způsob zajišťování, rozhodování o klíčových dodavatelích, objem a dislokace, racionalizace, pracovní síla - zvyšování kvalifikace, motivace, mzdová politika, vztahy s odbory, organizace - organizační struktura, centralizace a decentralizace řízení, typ organizace výroby, role, pravomoci, odpovědnosti, integrace - systém vnitřního ekonomického řízení, vztahy se zákazníky, dodavateli atd.

Taktické řízení výroby Závisí na přijaté strategii konkurenční výhody – typicky náklady X diferenciace Rozhodnutí se týkají Výrobku – realizace výrobkové politiky (diverzifikace, inovace, diferenciace, variace, eliminace) Vybavení výrobního systému Organizace výrobního procesu Výsledkem taktického řízení – základní určení výrobního programu

Operativní řízení výroby Týká se výkonných činností Tvoří základu pyramidy řízení Velmi široký záběr aktivit, rozptýlených po celém podniku Bezprostřední znalost řízeného objektu (výroby) vyžaduje podrobné, neagregované informace, s vysokou periodicitou To umožňuje rychlý zásah do procesu (výroby) V užším významu označován jako dispčerské činnosti (pomíjející cílování, plánování, organizaci a kontrolu)

Hierarchical Nature of Planning Items Product lines or families Individual products Components Manufacturing operations Resource Level Plants Individual machines Critical work centers Production Planning Capacity Planning Resource requirements plan Rough-cut capacity plan Capacity requirements plan Input/ output control Aggregate production plan Master production schedule Material requirements plan Shop floor schedule All work centers

Resource Planning for Manufacturing

Strategies for Adjusting Capacity Overtime and under-time Increasing or decreasing working hours Subcontracting Let outside companies complete the work Part-time workers Hiring part time workers to complete the work Backordering Providing the service or product at a later time period Level production Producing at a constant rate and using inventory to absorb fluctuations in demand Chase demand Hiring and firing workers to match demand Peak demand Maintaining resources for high-demand levels

Level Production Demand Units Time Production

Chase Demand Demand Units Time Production

Yield Management

Yield Management (cont.)

Bod rozpojení

Bod rozpojení

Bod rozpojení

Bod rozpojení

Bod rozpojení

Bod rozpojení

Dodavatelé Zákazník Bod rozpojení BR A B