Exekutiva a justice VkO 9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moc výkonná I Prezident VY_32_INOVACE_ 07 - Moc výkonná I.
Advertisements

Veřejná moc a veřejná správa
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.9
Občanská výchova 9. ročník
Česká republika-demokratický stát
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Dělba moci. Listina práv a svobod
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.8
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_541_VyOv8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Česká republika – demokratický stát
Moc zákonodárná VY_32_INOVACE_ 06 - Moc zákonodárná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_5.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ PREZIDENT ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
VY_32_INOVACE_SVF32760DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_51_12 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Základy práva 14. Moc výkonná Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Dělba moci Moc soudní.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Dělba státní moci 1. Zákonodárná moc
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Prezident a vláda. Prezident ● Prezident je titul, kterým se označuje vedoucí organizace, obchodní společnosti nebo státu. V některých jazycích (francouzština)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
JÁ JAKO OBČAN ČESKÉ REPUBLIKY ZS1BP_PIV4, jaro 2015 Mgr. Kateřina Mrázková, Ph.D.
PREZIDENT. Prezident České republiky  je hlava České republiky  od roku 2013 volen přímo občany ČR  skládá slib do rukou předsedy Senátu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Základy práva T5 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Název vzdělávacího materiálu
Právní základy státu.
VÝKONNÁ MOC Mgr. Michal Oblouk EXEKUTIVA.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Politický systém České republiky
Výchova k občanství Moc výkonná
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Veterinární a potravinářská legislativa
Výchova k občanství Moc soudní
Výchova k občanství Moc výkonná
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
ÚSTAVNÍ PRÁVO Prezident republiky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VEŘEJNÁ SPRÁVA (základní vymezení)
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Česká republika Srdce Evropy.
Ústavní systém České republiky
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Exekutiva a justice VkO 9

Exekutiva = výkonná moc Nejvyššími orgány výkonné moci v ČR jsou: 1. Prezident ČR 2. Vláda ČR

Prezident = hlava státu Občan starší 40 let, je volen na 5 let, max. 2x Má 21 pravomocí → zastupuje stát navenek → sjednává mezinárodní smlouvy → jmenuje a odvolává členy vlády → vyhlašuje volby do Parlamentu ČR → podepisuje zákony → je vrchním velitelem ozbrojených sil → uděluje amnestii = prominutí trestu

= vrcholný orgán výkonu státní moci Vláda ČR = vrcholný orgán výkonu státní moci Skládá se z: předsedy vlády = premiér místopředsedů členů vlády = ministrů (každý spravuje jednu oblast = rezort) ministr zemědělství, školství, obrany…

Jak vznikne vláda? Prezident pověří člena strany, která ve volbách zvítězila Ten vede jednání o složení vlády s politickými stranami, které získaly místo v parlamentu Pak je vláda prezidentem jmenována Je odpovědná Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR – ta jí hlasováním vyjadřuje (ne)důvěru.

Jak vláda zanikne? Demise = vláda odstoupí Vyjádřením nedůvěry Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR Po volbách do Parlamentu ČR prezident jmenuje novou vládu

Soud = nezávislý státní orgán Moc soudní = justice Soud = nezávislý státní orgán Rozhoduje spory mezi občany, institucemi, občany a institucemi Rozhoduje o vině a trestu při porušení zákona Poskytuje ochranu právům občanů Posuzuje soulad právních předpisů s ústavou

Soustava soudů v ČR Nejvyšší soud ( v Brně) Nejvyšší správní soud Vrchní soudy Krajské soudy Okresní soudy

Soudce občan ČR starší 30 let s VŠ magisterským vzděláním v oboru práva složil justiční zkoušku → je jmenován prezidentem bez časového omezení výkonu funkce → při výkonu své funkce je soudce nezávislý řídí se pouze zákony

Otázky a úkoly: Co je to exekutiva kterými orgány je v ČR tvořena? Jmenuj pravomoci prezidenta ČR K jaké změně ve volbě prezidenta u nás zanedlouho dojde? Jak vznikne vláda? Jaké jsou úkoly soudu? Popiš soustavu soudů v ČR Kdo se může stát v ČR soudcem? Je soudce volen? Jak se stane člověk soudcem?

Řešení: Co je to exekutiva kterými orgány je v ČR tvořena? Snímek 2 Jmenuj pravomoci prezidenta ČR Snímek 3 K jaké změně ve volbě prezidenta u nás zanedlouho dojde? Přímá volba prezidenta občany Jak vznikne vláda? Jmenuje ji prezident na návrh premiéra. Jaké jsou úkoly soudu? Snímek 7 Popiš soustavu soudů v ČR Snímek 8 Kdo se může stát v ČR soudcem? Snímek 9 Je soudce volen? Jak se stane člověk soudcem? Ne, je jmenován prezidentem.