Společnost pro regionální ekonomické poradenství PŘÍKLADY DOBRÝCH NÁSTROJŮ ROZVOJE ÚZEMÍ POSTAVENÍ SVAZKŮ OBCÍ JAKO AKTÉRŮ V REGIONÁLNÍ POLITICE KRAJE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Programové dokumenty mikroregionů jako faktor jejich rozvoje
Společnost pro regionální ekonomické poradenství PROBLÉMY A VÝZVY REGIONÁLNÍ POLITIKY V ČR Z POHLEDU REGIONÁLNÍ PRAXE Rozvoj regionů a 10 let regionální.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství FAKTORY EFEKTIVITY SPOLUPRÁCE OBCÍ FINANCOVÁNÍ SVAZKŮ OBCÍ Práce s mikroregiony na úrovni krajů Metodika.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Celostátní síť pro venkov
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SPOLUPRÁCE V PROCESU STRATEGICKÉHO PLÁNOVÁNÍ MIKROREGIONŮ VYUŽITÍ METODICKÝCH PŘÍSTUPŮ K PROBLEMATICE.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
CCO JE PARTNERSTVÍ  PARTNERSTVÍ A SOV  PARTNERSTVÍ A BUDOUCNOST Ing. Zdeňka Škarková.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství OBEC VERSUS MIKROREGION OD MYŠLENKY K PROJEKTŮM Seminář pro mikroregiony – Havlíčkův Brod – 3. listopadu.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Sdružení Český ráj Destinační management v TR Český ráj.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Fórum podnikatelů cestovního ruchu Liberec – Krkonoše – svazek měst a obcí Josef Nosek – manažer, regionální rozvoj.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie rozvoje základního vzdělávání v oblasti ORP Ostrov vznikla v rámci projektu: „Podpora vzdělávání ve školách oblasti ORP Ostrov“ Jak na společné.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Projekt Centra společných služeb(CSS) realizovaný Svazem měst a obcí ČR Projekt Centra společných služeb č. CZ /0.0/0.0/15_019/ Operační.
Jana Vavryčuková manažerka
MAP – Místní akční plán ORP RK
Integrovaný regionální operační program
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Strategie regionu, obce
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Kariérové poradenství a podnikavost
I. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Společnost pro regionální ekonomické poradenství PŘÍKLADY DOBRÝCH NÁSTROJŮ ROZVOJE ÚZEMÍ POSTAVENÍ SVAZKŮ OBCÍ JAKO AKTÉRŮ V REGIONÁLNÍ POLITICE KRAJE Mikroregiony a jejich činnost – Pardubice – 2. prosince 2009

Společnost pro regionální ekonomické poradenství HLAVNÍ BODY  GaREP a mikroregiony  Postavení svazků obcí v rozvoji území  Faktory ovlivňující funkčnost a přínosy spolupráce obcí  Příklady dobré praxe, inspirace a vybrané problémy  Závěry 2. prosince 20092Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství GaREP, spol. s r.o., společnost pro regionální ekonomické poradenství  15 let působení v oblasti regionálního rozvoje – klíčovými faktory rozvoje jsou lidé, spolupráce, komunikace – Dlouhodobé soustředění na tvorbu strategií rozvoje mikroregionů a související odborné poradenství.  Firemní motto: „Poznejte s námi šance rozvoje vašeho území.“  Aktivní spolupráce s experty s vysokých škol a s odborníky z praxe.  Od roku 2004 zapojení do aplikovaného výzkumu (MMR, MV, Mze, MŠMT). 2. prosince 20093Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝCHODISKA  Spolupráce = „součinnost určitého množství subjektů při dosahování určitého cíle“  Kooperace x Koordinace  Na obecní úrovni velmi různorodá mozaika forem spolupráce, překrývání členství, nesystémový přístup obcí  Často nevyřešeny základní procesní, organizační a ekonomické otázky – efekty spolupráce jsou nedostatečné  Významný vliv má smíšený model veřejné správy, současný finanční systém a sídelní struktura  Spolupráce je klíčovým vztahem v oblasti regionálního rozvoje 2. prosince 20094Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství VÝZNAM SVAZKŮ OBCÍ Z HLEDISKA REGIONÁLNÍ POLITIKY  Rozvojová úroveň mezi obcí a krajem  Rozvojové projekty  Koordinace  Komunikace  Informační sítě  Formulace a prosazování zájmů přirozených rozvojových jednotek  Společné řešení problémů s nadobecním přesahem  Prostorový základ pro místní akční skupiny  V současnosti představují stabilitu deklarované spolupráce veřejné sféry bez příslibu dotací 2. prosince 20095Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ SPOLUPRÁCI  Motivace spolupracujících subjektů – reálná možnost dosažení cílů  Počet a charakter subjektů  Forma spolupráce – musí odpovídat potřebám  Ochota spolupracovat a schopnosti zapojených osob  Účel, charakter a náplň činnosti  Způsob financování (ve vztahu k činnosti)  Způsob dospívání k rozhodnutí („konsenzu“)  Časové rozložení nákladů a výnosů Nevyjasnění  hrozba nefunkčnosti a ochabnutí spolupráce 2. prosince 20096Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství STRATEGIE SVAZKU OBCÍ – VÝZNAM A UŽITÍ  Základní rozvojový dokument (nástroj) pro koordinaci rozvojových aktivit na území více obcí  Prolínajícím se procesem je budování partnerství  Vyjasnění vize území a definování rozvojových priorit  Důležitý dokument sdružování vlastních finančních prostředků a pro efektivní získávání vnějších zdrojů (dotací)  Podklad pro navázání spolupráce s aktéry (zejména soukromá sféra) i mimo mikroregion  Rozvojový svorník a rámec pro uplatnění dalších rozvojových nástrojů 2. prosince 20097Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství FORMULACE ROZVOJOVÝCH ZÁMĚRŮ - Region Jizerské hory 2. prosince 20098Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství BUDOVÁNÍ PARTNERSTVÍ Krkonoše – Svaz měst a obcí  Vznik v roce 2000 za účelem rozvoje cestovního ruchu (turistický region) – 40 členů  Realizace strategie rozvoje CR v letech (významný impulz pro rozvoj partnerství s aktéry i mimo svazek zejména podnikatelé)  V počátku finance pouze od členů (podíl na příjmech svazku100 %, v současnosti pouze 24 %), roční rozpočet svazku cca 7 mil. Kč  Postupné vtažení soukromé (ubytovatelé, ČEZ, UNIQUA) a neziskové (KRNAP, horská služba) sféry do rozvoje území  Navazování spolupráce s okolními (Český ráj, Kladské pomezí, Jizerské hory) a nadřazenými (oba kraje) regiony, ale také navzájem uvnitř svazku (vznik menších skupin nenarušujících chod svazku)  Vrchol partnerství – naplňování memoranda o spolupráci s polským regionem Zwiazek Gmin Karkonoskich (společná prezentace v zahraničí, projekty, jednotný design propagačních materiálů atd.) 2. prosince 20099Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ VE VENKOVSKÉM MIKROREGIONU – Svazek obcí Loucko  Venkovský mikroregion – 7 menších obcí  2002 – zpracována strategie rozvoje  Důsledná realizace strategie rozvoje – realizace rozvojových záměrů v dílčích na sebe promyšleně navazujících krocích  Vybudování školícího střediska ERUDITO spolu s ubytováním  Vzdělávací kurzy zaměřené na uplatnění místních obyvatel na trhu práce – zaměření např. na matky po mateřské dovolené  Významná aktivizace obyvatelstva 2. prosince Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství MIKROREGION SVITAVA – SPOLEČNÝ PROSTOR PRO ŽIVOT  Malý mikroregion (9 obcí, obyv.) bez dominantního města plně využívající výhody venkovského prostředí:  Sousedské, velmi úzké, vztahy všech členů svazku – pravidelné měsíční setkávání v jednotlivých obcích  Neustálá výměna informací a zkušeností mezi členy fungující na bázi partnerství a ne konkurence  Časté pořádání mikroregionálních akcí v jednotlivých obcích s aktivním zapojením místních občanů a spolků  Rozvoj nemusí být vždy založen na „obřích“ projektech, ale spíše na spolupráci a kvalitě života místních lidí 2. prosince Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství MANAŽER SVAZKU OBCÍ Inspirace  „Motor“ spolupráce, člověk se nadhledem a nápady  Koordinátor a mediátor různých rozvojových zájmů obcí  Musí mít dostatečné schopnosti a hlavně kompetence Příklady špatné praxe  Manažer pouze jako tvůrce projektů  „Manažer si na sebe musí vydělat“  Manažer „čekající“ (na pokyny, na oslovení, na peníze…)  Manažer svazku není určen primárně pro služby jednotlivým obcím, ale zejména pro svazek 2. prosince Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství NĚKOLIK PŘÍKLADŮ „ŠPATNÉ PRAXE“  Konfliktní vztah obecního / nadobecního zájmu  Mikroregion pouze rámec pro individuální rozvojové aktivity obce  Nedůvěra jednotlivých členů v rámci svazku (převažující pocity konkurence namísto partnerství a spolupráce)  Vstup do svazku pouze za vidinou zisku finančních prostředků  Realizace velkých projektů s úzkým dopadem jen na část členů mikroregionu  Bariéry ve vztahu k podnikatelům (obava z porušení zákona o veřejných zakázkách, vzájemná nedůvěra…) 2. prosince Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství SVAZKOVÉ ŠKOLSTVÍ – PŘÍKLAD KONKRÉTNÍ OBLASTI SPOLUPRÁCE  Svazek obcí jako zřizovatel školy – školská právnická osoba  V ČR: ZŠ a MŠ Údolí Desné, také v DSO Mariánskolázeňsko  Výhody:  Jeden management – úspora mzdových nákladů  Úspora provozních nákladů  Zkvalitnění výuky – „cestování“ pedagogů za dětmi  Pružná reakce na výkyvy počtu žáků v jednotlivých obcích  Větší šance školy na úspěch při získávání dotací  Složitý proces ustavení – existuje metodický dokument vydaný MŠMT „Školská právnická osoba zřízená DSO“ 2. prosince Mikroregiony a jejich činnost

Společnost pro regionální ekonomické poradenství ZÁVĚR  Čím více se do spolupráce dá, tím více přináší  Formalizovaná spolupráce není nezbytností a ne ve všech oblastech je účelné a účinné spolupracovat  Spolupráce je o lidech a vztazích mezi nimi  Důležitý je zdravý realismus a současně ochota a odvaha usilovat o dosažení velkých cílů  Spolupráce je dlouhá cesta složená z malých kroků 2. prosince 2009Mikroregiony a jejich činnost15

Společnost pro regionální ekonomické poradenství Děkujeme za pozornost. Ing. Jan Binek, Ph.D. Mgr. Jan Holeček GaREP, spol. s r.o. společnost pro regionální ekonomické poradenství nám. 28. října Brno Tel. : prosince Mikroregiony a jejich činnost