Péče o žáky a studenty mimořádně nadané Praxe ve školní psychologii Michaela Širůčková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
PROJEKT: RIZIKA PŘESTUPU DĚTÍ MATEŘSKÝCH ŠKOL DO ZÁKLADNÍ ŠKOLY A JEJICH ŘEŠENÍ ZAVÁDĚNÍM NOVÝCH VYUČOVACÍCH FOREM, METOD A POSTUPŮ, VČETNĚ VYUŽITÍ ICT.
Mimořádně nadaní.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Školní poradenské pracoviště
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Školní poradenské pracoviště
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami a žáci mimořádně nadaní
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Péče o žáky a studenty mimořádně nadané Praxe ve školní psychologii Michaela Širůčková.
Individuální vzdělávací plán
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
9. Tvorba individuálního plánu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Nadané děti.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Co může škola udělat pro mimořádně nadaného žáka
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Péče o žáky a studenty mimořádně nadané Praxe ve školní psychologii Michaela Širůčková

Péče o nadané děti ve škole  identifikace (pozorování v rodině, pedagogická diagnostika, screening šk. psychologa, PPP)  pedagogicko–psychologické vyšetření (kognitivní předpoklady, strategie myšlení, tvořivost, předškolní vývoj, osobnostní a sociální charakteristiky, zájmy, analýza pedagogické diagnostiky)  IVP  úprava vzdělávání (akcelerace, obohacování učiva)  individuální poradenství, podpůrné programy (ŠPP)

Charakteristiky nadaných  Ne všechny nadané dětí projevují dané kognitivní charakteristiky.  Každá z charakteristik má poměrně velké rozpětí.  Tyto charakteristiky vnímáme jako vývojové, tzn. u některých nadaných dětí se mohou projevit v raných vývojových etapách, u jiných až v pozdějších stádiích.  Dané charakteristiky je možné pozorovat jen v situacích, kdy je dítě zapojeno do činnosti, která ho baví a kdy může dokonale prokázat své schopnosti.

Charakteristiky nadaných  Schopnost pracovat s abstraktními symboly Schopnost vidět a chápat zákonitosti. Dobrý vhled do vztahu příčina - důsledek. Schopnost porozumění složitému materiálu prostřednictvím analytického zdůvodňování. Schopnost zobecňování, používání metafor.  Motivace  Schopnost dlouhodobé koncentrace pozornosti  Dobrá paměť  Schopnost vybavovat si rychle naučená, (slyšená, viděná, přečtená) fakta.  Znalost velkého množství informací z různých oblastí.  Velká zásoba informací o určitých specifických tématech.  Pozornost k detailům.  Nepotřebují tolik opakování učiva jako ostatní dětí.  Bohatá slovní zásoba, gramatická správnost, časné čtenářství  Zvídavost  Preference samostatné práce  Schopnost vytvářet originální myšlenky, flexibilita  Hluboké zájmy nebo mnoho zájmů  Výrazný smysl pro humor

Čím na sebe může nadané dítě upozornit?  Je bystřejší a šikovnější než jeho vrstevníci.  Dosahuje vyšší výkony obecně nebo v některé konkrétní oblasti činnosti (nejen ve škole).  Už v předškolním věku se spontánně naučí číst nebo počítat v oboru nad deset.  Rychleji se učí.  Víc si zapamatuje.  Informace si ověřuje z různých pramenů.  Je aktivní.  Je zvídavé.  Má široké spektrum zájmů.  Zajímají ho věci, které pro většinu dětí začnou být zajímavé až ve vyšším věku.

Možné zdroje potíží u nadaných dětí  asynchronní vývoj (diskrepance mezi tělesným a kognitivním vývojem, jemná motorika)  vztahy k vrstevníkům (tendence řídit a organizovat, vnucování pravidel, jiné zájmy, ostatní jim „nerozumí“)  sebekritika a perfekcionismus (vysoké, nereálné cíle a očekávání od sebe, idealismus)  vyhýbání se riskování (uvědomují si potenciální problémy a rizika související s alternativami řešení)  podvýkonnost (školní výkon neodpovídá nadání, nezájem o to co se učí ve škole, splynutí s ostatními, perfekcionismus)  „dvojí výjimečnost“ (nadání a handicap, porucha učení, maskování, obtížná identifikace)  postoj k autoritám (diskuse, nedisciplinovanost)

Zdroje problémů vzhledem k emocionálnímu a sociálnímu vývoji nadaných  Problémy, které vznikají z jejich rychlejšího akademického postupu v porovnání se stejně starými vrstevníky a z jejich rozdílného vývoje, který je odlišuje a vyděluje z vrstevnické skupiny: popřením svých schopností, ponoření se do schopnosti, které zmírňuje bolest z odmítnutí vrstevníky, dítě se nemůže rozhodnout mezi přijetím nebo popřením svých schopností a jeho výkonnost klesá, odcizení – nechce být úspěšný ani se připojit ke skupině, rozhodnost – úspěšně zvládá konflikt mezi nadáním a potřebou patřit ke skupině. Obvykle děti s vysokým sebehodnocením a důvěrou ve vlastní schopnosti.  Neprospěch  Perfekcionismus

Obecná doporučení pro práci z nadanými žáky:  Dovolte jim selhávat  Nemějte nerealistické a přehnaně vysoké očekávání  Pomáhat vytvářet pozitivní sebeobraz  Všechno nemusí být perfektní  Neautorativní přístup a respektování jejich potřeby rovnoprávné komunikace  Pěstovat jejich sociální vztahy  Budování adekvátního sebeobrazu  Zvyšování empatie

Péče o nadané  Učitel uvědomí o této skutečnosti školního psychologa, nebo školního speciálního pedagoga.  Školní psycholog ve spolupráce se školním speciálním pedagogem po domluvě s rodiči žáka vyšetří žáka nebo rodičům doporučí návštěvu poradenského zařízení (PPP), které provede diagnostiku.  S výsledkem vyšetření jsou seznámeni rodiče a třídní učitel. Na schůzce, kterou iniciuje školní psycholog se všichni zúčastnění domluví na způsobu nápravy a pedagogických a výchovných postupech včetně hodnocení, vhodných pro konkrétního žáka.  Rodičům jsou doporučeny pomůcky a metodický návod, jak s dítětem pracovat doma.  Na základě vyšetření školního psychologa lze vytvořit školní plán pro nadaného žáka, IVP.

Podoba IVP Na zpracování IVP se podílí třídní učitel ve spolupráci s ostatními vyučujícími a poradenskými pracovníky školy. IVP specifikuje metody, postupy, formy a způsoby vzdělávání nadaného žáka. Lze využít dva postupy – obohacování učiva a akceleraci učiva.

Obohacování učiva  a) rozšiřování učiva tak, aby učivo postihovalo mezioborové vztahy;  b) prohlubování učiva tak, aby obsahovalo další podrobnosti a detaily o probíranémučivu/tématu;  c) obohacování učiva, které je již nad rámec vzdělávacího programu, a pracuje také se specifiky zájmů vzdělávaných.

Akcelerace učiva  předčasný vstup do vzdělávacího procesu daného stupně vzdělávání;  urychlení procesu vzdělávání nadaného žáka (přeřazení do vyššího ročníku bez absolvování předchozího ročníku)  Pro žáky může ředitel školy vytvářet skupiny, ve kterých se vzdělávají žáci stejných nebo různých ročníků v některých předmětech.

Literatura  Dočkal, V. (2001). Optimalizace výuky nadaných žáků. CDV MU BRNO.  Dočkal, V. (2005). Zaměřeno na talenty aneb Nadání má každý. Nakladatelství lidové noviny. Praha.  Hříbková, L. (2001). Identifikace nadaných dětí a varianty práce s nadanými žáky. CDV MU BRNO. 