Měříme délku s různou přesností

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Měříme elektrický proud
Advertisements

Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
Měříme elektrické napětí
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
O roli pružiny při měření síly
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
CHYBY MĚŘENÍ.
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Co a jak měříme?
Jednotky délky. Délková měřidla
Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
MĚŘENÍ OBJEMU.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Hádej obrázek – měřidla délky
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Hustota Hustota látky (Učebnice strana 86 – 89)
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Měření síly Všechna tělesa jsou přitahována k Zemi gravitační silou.
Měření délky a hmotnosti
Měření fyzikální veličiny
Opakované měření délky
Přesnost a chyby měření
Objem LC.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
MĚŘENÍ DÉLKY - OPAKOVÁNÍ
Lukáš Nečas a Daniel Dostál
OBJEM a jeho měření.
MĚŘENÍ OBJEMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření fyzikálních veličin
Výpisky z fyziky − 6. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_162_Objem tělesa AUTOR: Ing.Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
Markéta Zakouřilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_162
Jednotky objemu 1 Základní jednotky.
Měření 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Měření objemu pomocí odměrného válce
Převody jednotek Jednotky délky.
Opakované měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , prosinec.
Měření objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Nejistota měření Chyba měření - odchylka naměřené hodnoty od správné hodnoty → Nejistota měření Kombinovaná standartní nejistota: statistické (typ A) -
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření a znázornění síly
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/2 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.
Opakování 6.roč. VeličinaJednotkaMěřidla Název Značka Název, značka délkad V kilogram,kg stopky, hodinky hustota ρ - teplota metr,m krejčovský, skládací,
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_52
Opakované měření délky
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Měření objemu pomocí odměrného válce
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
MĚŘENÍ SÍLY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MĚŘENÍ OBJEMU.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07Délka,hmotnost-test
MĚŘENÍ DÉLKY.
Jak postupujeme při měření délky
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Zopakujeme si jednotky délky, které už znáš.
Měření délky.
Přesnost a chyby měření
Interaktivní test na jednotky základních fyzikálních veličin
Transkript prezentace:

Měříme délku s různou přesností (Učebnice strana 68 – 70) Zkuste odhadnout délku této kostky ze stavebnice Lego. Je jasné, že kostička ze stavebnice je menší než 10 cm. Přesnější odhad je asi 4 až 5 cm. Pro určení délky použijeme délkové měřidlo se stupnicí v centimetrech. Délka kostky je větší než 4 cm, ale menší než 5 cm, platí 4 cm < d < 5 cm. Délka kostičky je blíže ke značce 5 cm. Naměřenou hodnotu délky můžeme zaokrouhlit na 5 cm a zapsat d = 5 cm. O kolik nejvýše se může tento údaj lišit od skutečné délky? Nejvýše o polovinu nejmenšího dílku použitého měřidla. V tomto případě o polovinu centimetru. Říkáme, že odchylka měření je 0,5 cm a délku zapisujeme d = ( 5 ± 0,5 ) cm

Pro určení délky použijeme délkové měřidlo se stupnicí v milimetrech. Délka kostky je větší než 46 mm, ale menší než 47 mm, platí 46 mm < d < 47 mm. Délka kostičky je blíže ke značce 46 mm. Naměřenou hodnotu délky můžeme zaokrouhlit na 46 mm a zapsat d = 46 mm. O kolik nejvýše se může tento údaj lišit od skutečné délky? Nejvýše o polovinu nejmenšího dílku použitého měřidla. V tomto případě o polovinu milimetru. Říkáme, že odchylka měření je 0,5 mm a délku zapisujeme d = ( 46 ± 0,5 ) mm

Při měření délky i ostatních fyzikálních veličin platí: Při měření porovnáváme měřenou fyzikální veličinu (např. délku, sílu) se zvolenou jednotkou (metr, newton). Výsledek měření vyjádříme zaokrouhleným číslem s jednotkou. Číslo udává, kolikrát je hodnota měřené veličiny větší (menší) než zvolená jednotka. Hodnotu veličiny zapisujeme např. d = 3 cm, F = 50 N. V zápisu používáme značky fyzikálních veličin (d, F). K měření veličiny musíme zvolit jednotku, vhodné měřidlo a dodržovat pravidla měření. Měřením nikdy neurčíme skutečnou hodnotu veličiny. I při sebepřesnějším měření určíme pouze meze, mezi nimiž se nachází skutečná hodnota veličiny. Při správném měření je odchylka měření (neboli největší rozdíl mezi naměřenou a skutečnou hodnotou měřené fyzikální veličiny) rovna polovině nejmenšího dílku použitého měřidla. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 70 – 71.