Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
Advertisements

Reakce organické chemie
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Chemické reakce I. díl Rozdělení reakcí podle druhu přeměny
Látkové množství VY_32_INOVACE_G1 - 05
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_52_INOVACE_PV18.03 Téma: Neutralizace Číslo.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Reakce anorganické Chemie I
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Chemické výpočty – část 2
Chemická vazba v látkách I
Chemická vazba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
ERD - příklad. Definice řešeného problému Vytvořte informační systém evidence nemovitostí a budov, podle následujícího zadání:
Klasifikace chemických reakcí
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická vazba.
Chemická vazba Podmínky vzniku:
Kyslík, sloučeniny CH-3 Anorganická chemie, DUM č. 9
Chemické vazby Chemické vazby jsou soudržné síly, neboli silové interakce, poutající navzájem sloučené atomy v molekulách a krystalech. Podle kvantově.
VZNIK CHEMICKÉ VAZBY atomy chtějí se slučovat vytváří vazebný elektronový pár: samotné atomy jsou nestálé, chtějí se slučovat (kromě vzácných plynů - ty.
Elektronový pár, chemická vazba, molekuly
Chemická vazba Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0118.
Typy chemické vazby Mgr. Helena Roubalová
CHEMICKÉ REAKCE.
Reakce alkynů CH- 4 Chemické reakce a děje , DUM č. 12
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Reakce anorganické chemie II.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
PaedDr. Ivana Töpferová
Organické reakce Pro organické reakce platí stejné zákony jako pro anorganické reakce. Dělíme je na čtyři základní druhy: a - substituce b - adice c -
Typy chemických vzorců
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_235 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Soubor prezentací: CHEMIE PRO III. ROČNÍK GYMNÁZIA
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Chemická vazba, elektronová konfigurace
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Počítačová chemie (5. přednáška)
Kanonické indexování vrcholů molekulového grafu Molekulový graf: G = (V, E, L, ,  ) Indexování vrcholů molekulového grafu G: bijekce  : V  I I je indexová.
Počítačová chemie (2. přednáška)
Počítačová chemie (3. přednáška)
Prostorové tvary molekul
Sylabus V rámci PNV budeme řešit konkrétní úlohy a to z následujících oblastí: Nelineární úlohy Řešení nelineárních rovnic Numerická integrace Lineární.
Molární hmotnost - důležitá charakteristika prvků a sloučenin (nalezneme ji v chemických tabulkách) (Vyjadřuje vlastně, kolik gramů váží 1 mol určité.
Chemické výpočty RZ
Počítačová chemie (3. přednáška) Úvod ( 1. přednáška ) Molekula –Struktura molekuly (2., 3. a 4. přednáška) –Geometrie molekuly (5. přednáška) –Vhled do.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Chemická vazba 8.ročník.
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
Atom a jeho složení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Vznik chemické vazby.
Název školy:. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589-
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
VY_32_INOVACE_G Chemická vazba
VY_32_INOVACE_05-01 Úvod do studia chemie
Domácí úkol Pro molekulu morfinu (vzorec si najděte na Internetu) vytvořte: FSR (kořen = atom N) SAR SSSR Popište složitost jednotlivých kroků algoritmu.
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
4.3 Typy chemické vazby Elektronegativita - schopnost atomu přitahovat vazebný elektronový pár. (Značíme X, najdeme ji v periodické tabulce prvků) např.
Druhy chemické vazby.
Chemická vazba = přitažlivé síly působící mezi atomy v molekulách
Transkript prezentace:

Domácí úkol - chemická vzdálenost Jaká je chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu? Z jakých molekul - zkuste najít tři příklady, snažte se o co nejmenší (nenulovou :-) chemickou vzdálenost by bylo možno syntetizovat ethanol?

Domácí úkol - chemická vzdálenost - řešení Chemická vzdálenost azirenu a aminopropinu: 8 (v nejlepším případě musí při přeměně azirenu na amionpropin zaniknout 2 vazby a vzniknout 2 vazby). Příklady možné (z hlediska struktury (netvrdím, že by dané reakce probíhaly :-)) syntézy ethanolu: CH 3 -CH 2 -Cl + H 2 O -> CH 3 -CH 2 -OH + HCl (chem. vzdálenost: 8) CH 2 =CH 2 + H 2 O -> CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost: 8) + H 2 -> CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost: 8) Nejmenší (nenulová) chemická vzdálenost mezi vstupním a výstupním molekulový systémem je 8 (vznik a zánik 2 vazeb). Poznámka: Pokud bychom mohli k syntéze použít ionty, pak by byla minimální chemická vzdálenost 4. Například: CH 3 -CH > CH 3 -CH 2 -OH (chem. vzdálenost 4: zánik 1 nevazebného elektronového páru a vznik 1 vazby)

Domácí úkol - kanonické indexování Jakou složitost má Morganův algoritmus? Zkuste si pomocí tohoto algoritmu oindexovat molekulu TNT (trinitrotoluenu): Najděte molekulu, pro níž je použití Morganova algoritmu nevhodné.* * Řešení tohoto problému není nutno odevzdávat jako součást řešení domácího úkolu. Každý, kdo najde alespoň 1 novou (kolegy nenalezenou) molekulu a odůvodní, proč je pro Morganův algoritmus nevhodná, dostane 2% bodů písemky.

Domácí úkol - kanonické indexování - řešení Jakou složitost má Morganův algoritmus? V každém kroku přepočítáme očíslování každého atomu (je jich N). Přepočítáváme, dokud vzrůstá počet tříd atomů (těch může být nejvýše tolik, kolik je atomů => N) => Algoritmus má složitost O(N 2 ). Oindexování TNT - viz přiložený Excelový soubor (případně viz následující slide :-). Příklady molekul, pro něž je použití Morganova algoritmu nevhodné: Důkaz viz Excelový soubor ( případně viz následující slide :-).