Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Advertisements

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ J. Holland
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Katedra psychologie
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
Schopnosti, nadání a talent
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
Psychologie koučování
TALENT ..
Aspekty seniorského vzdělávání na MZLU v Brně Konference AU3V, Kostelec u Zlína, 26. – Veronika Vejrostová, ICV MZLU v Brně.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Nadané děti. Nadané děti, jejich identifikace a zařazení do vzdělávacího programu Definice nadání: Nadaní jsou identifikováni profesionálně kvalifikovanými.
Pedagogická diagnostika
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Nadané děti.
Nadání a inteligence Mgr. Michal Vičar.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Pedagogika jako vědecká disciplína
Socializace Kejřová.
Aktivačně motivační vlastnosti osobnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Komunikace učitele se žáky
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Psychologie koučování
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření

Práce = specifická činnost člověka, charakteristická svým cílevědomým, individuálně i společensky významným zaměřením, umožňujícím uspokojovat základní potřeby člověka. Druhy práce: tvořivá mechanická s převážně intelektuální činností vyrovnané použití intelektu a motoriky převaha manuální činnosti práce vědecké, abstraktní povahy práce umělecké povahy práce technické povahy vyžadující zacházení s neživými materiály práce technické povahy vyžadující zacházení s živou přírodou práce s převahou interpersonálních vztahů práce administrativní povahy

Komplex požadavků jednotlivých profesí: 1) dosažené vzdělání 2) poznávací, volní a emotivní vlastnosti a schopnosti 3) speciální nadání – technické, matematické, umělecké, sportovní, vědecké apod. 4) zdravotní stav 5) organizační schopnosti, znalosti, zkušenosti 6) morální vlastnosti 7) vzhled 8) adaptační schopnosti, flexibilita, tvořivost apod.

Profesionální orientace Rámcová představa: dlouhodobý proces, spojený s pedagogicko-psychologickou diagnózou, prognózou a s pedagogickou regulací. Skutečný stav: volba profese je často dílem náhodných okolností výrazně ovlivněna rodiči v malé míře ovlivnění vlastním zájmem (14% – 18% žáků ZŠ) každá doba má svoje atraktivní profese Ideální stav: Po dlouhodobém pedagogicko-psychologickém vlivu, vlivy volitelných předmětů, dlouhodobá diagnostika, podporování dlouhodobých zájmů apod.

Etapy profesionální orientace: Etapa základní, obecné profesionální orientace pochopení smyslu práce a základů její organizace, jaký je její psychický i fyzický podíl, probíhá od předškolního věku doma, ve škole a při dalších příležitostech Etapa profesionální aproximace (přiblížení) znalost osobnosti žáka (studenta), jeho dispozic, potřeb, zájmů znalost způsobů pedagogického ovlivňování, orientace v profesních nárocích, jejich potřebách a výkonech Etapa profesionální selekce (výběru) a determinace (určení) studijní typy žáků s výraznou studijní charakteristikou studijní typy žáků s potencionální studijní charakteristikou nestudijní typy s průměrným nadáním a se zaměřením na náročnější obory nestudijní typy se zaměřením na méně náročné obory

Problémy: studijní se mohou později ukázat jinak a naopak zájmům žáků (studentů) není z různých důvodů vyhověno zájem se rozvíjí i vlivem profese, zážitkem situací během života apod., např. 68 dospělých respondentů z 2 200 explicitně uvedlo, že se na základě svého úspěšného ztotožňování se s fikční postavou rozhodlo pro konkrétní zaměstnání nebo studium nebo změnu oboru.

Literatura: HŘEBÍČEK, L. Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření. In STŘELEC. S. et al. Kapitoly z teorie a metodiky výchovy I. Brno: Paido, 1998. KOŽÚCHOVÁ, M. Pracovná výchova a technické vzdelávanie na ZŠ. Bratislava: UK, 1993. MOJŽÍŠEK, L. Pracovní výchova dětí a mládeže. Praha: SPN, 1979.