1 1 Rozvoj služeb rané péče o děti a vzdělávání (ECEC) ve Francii Specifická opatření pro pečovatele Ministerstvo solidarity a sociální soudržnosti Vrchní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt č. CZ /5.1.01/ Nové formy péče o děti v České republice.
Advertisements

Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Formy denní péče o děti do 6 let ve francii
Služba péče o děti v dětské skupině
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Gastouderopvang v Nizozemsku V jakém rozsahu je v Nizozemsku hlídání dětí v domácnostech (childminding) opravdovou alternativou k mateřským školkám? Tijne.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Studijní obor: Sociální činnost
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Výzvy a další cesta pro dětské služby v Maďarsku Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti „Kolize nebo komplementarita?" Praha, 5. -
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Informace o plánování sítě sociálních služeb v Jihočeském kraji.
Projekt dětská skupina MOTÝL
Financování regionálního školství
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Personální plán pro podnikatelský plán
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
1 Tisková konference MPSV „Čtyři opatření rodinné politiky“ 10. září 2015 ve 12:30 hod.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Konference SLAĎOVÁNÍ PRACOVNÍHO, RODINNÉHO A SOUKROMÉHO ŽIVOTA: VÝZVA SOUČASNOSTI 3. února 2015.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Podnikáme SPOLU – ženy dvou generací aktivně na trhu práce na Ústecku OBHAJOBA PODNIKATELSKÉHO PLÁNU DĚTSKÁ SKUPINA jako nástroj harmonizace profesního.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Výzva č. 126 investiční priority 1.2 OPZ.  Pilotní ověření péče o nejmenší děti v mikrojeslích v ČR (mimo hl. m. Prahu)  Číslo výzvy: 03_16_126  Investiční.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název projektu: „Výstavba pavilonu E v MŠ Pod Hájem„ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/3.2.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Výstavba pavilonu E v.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Sociální zabezpečení Státní sociální podpora Rodinná politika Mirka Wildmannová.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Představení dodatku smlouvy s DSO
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Podání žádosti o dotaci na rok 2017
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Rodinná politika Sociální politika II.
Podpora implementace dětských skupin CZ /0.0/0.0/15_009/
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Š A B L O N Y II.
IROP SC VZDĚLÁVÁNÍ Centrum pro regionální rozvoj České republiky
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

1 1 Rozvoj služeb rané péče o děti a vzdělávání (ECEC) ve Francii Specifická opatření pro pečovatele Ministerstvo solidarity a sociální soudržnosti Vrchní ředitelství pro sociální soudržnost Oddělení “Rodiny a rodičovství”

2 Obecné cíle 1. cíl : Zvýšit nabídku ECEC služeb Akční plán na období Plus řešení : Přibližně míst s pečovateli a v kolektivních strukturách ( optimalizováním existující nabídky a pomocí nové nabídky) Současná úroveň nabídky: míst v kolektivních strukturách 1,2 milionů míst s pečovateli (avšak pouze opravdu fungujících) 2. cíl : Diverzifikování ECEC služeb díky vytvoření nových řešeních « Jardins d’éveil » (« Probouzející se zahrady ») : Nové řešení pro děti ve věku 2-3/4 let, které nemají možnost navštěvovat jesle « Micro-crèches » (mikro jesle) max. pro 10 dětí « Maisons d’assistants maternels » (Domy s vychovateli) : Pro pečovatele, kteří nechtějí nebo nemohou pracovat ve svých vlastních domech

cíl : Uspokojení potřeb odborníků a poskytnutí lepších kariérních perspektiv …: Implementace « Plan métiers » (Akční plán pro zvýšení nabídky vzdělávání…) : *** 4. cíl: zajistit dostupnější ECEC služby Dodatečný rozpočet ve výši 960 milionů Eur na rozpočet pro kolektivní struktury (2 mld. € v roce 2008 až 3 mld. V roce 2012) plánován Národním fondem pro rodinu Celkové veřejné výdaje: cca 13 mld. ročně Zvýšení práv části veřejnosti (příjemci sociálního minima): vytvoření skutečné záruky na místa pro péči o děti Obecné cíle

4 Pečovatelé (assistants maternels) Hlavní čísla “pečovatelů” v zaměstnání Počet dětí v péči : pod 3 roky od 3 do 6 let Průměrná doba práce připadající na 1 dítě staré méně než 3 roky : 124 hodin měsíčně Průměrná doba práce připadající na 1 dítě staré od 3 do 6 let : 71 hodin měsíčně Průměrný počet dětí v péči : 2 na pečovatele Průměrný počet dětí v péči od 3 do 6 let : 1 na pečovatele Průměrná doba práce (pro 3 děti v péči) : 315 hodin měsíčně (Výpočty: Průměrná data od 1. do 3. čtvrtletí )

5 Platy : Dle zákona 0,281 minimum hodinové mzdy (2,49€ na hodinu a dítě) Ve skutečnosti: průměrná mzda je 3€ na hodinu a dítě (čistý měsíční plat za 315 hodin: 945€ za 3 děti v péči) Příspěvky : 2,65€ na den a dítě (na platbu režijních nákladů jako je voda …) Pracovní doba dle zákona : Max. 48 h týdně (kalkulováno jako průměr na 4 nebo 12 měsíců) Povinný odpočinek : 11 hodin denně a 24 týdně Denní a týdenní přestávka je kumulativní jednou za týden: 35 hodin týdně nepřerušovaně Individuální právo na školení na základě kolektivní smlouvy (20 hodin ročně) Pečovatelé (assistants maternels) Podmínky zaměstnání Written employment contract required with each employers for each child

6 Pečovatelé (assistants maternels) Podmínky akreditace Akreditace na základě žádosti oddělení pro mateřskou a dětskou ochranu (závisí na “Conseil général” či “Département”) : Principy: Akreditace pro minimálně 2 děti (současně) Akreditace až pro 4 děti mladší 3. let (včetně dětí pečovatele) Nicméně: až 6 dětí (všeobecné poskytováno na podporu dětí před školou či po škole) Akreditace na 5 let (obnovitelná) Podmínky: Skvělá mluvená francouzština Vyhovující velikost a kvalita bydlení Schopnost zajistit rozvoj dítěte po zdravotní, bezpečnostní, fyzické i citové stránce Zdraví odpovídající péči o dítě

7 Pečovatelé (assistants maternels) Podmínky akreditace Postup :  Informační schůzka pro kandidáty  Národní formulář - žádost  Zpracování žádosti : max. 3 měsíce (bez odpovědi = akreditace) Jak probíhá prověřování ? Návštěvy kandidáta Interview s kandidátem Ověření trestní bezúhonnosti Názor starosty (nepovinný) Co je prověřováno? Dostupnost, organizace, přizpůsobivost Komunikační dovednosti a dialog Schopnost rozpoznat nebezpečí Komfort, hygienické a domácí zabezpečení Co je prověřováno? Dostupnost, organizace, přizpůsobivost Komunikační dovednosti a dialog Schopnost rozpoznat nebezpečí Komfort, hygienické a domácí zabezpečení Co následuje po získání akreditace? Akreditace je poskytována na 5 let Školení před zahájením poskytování péče: 60 hodin (cca 2 týdny) a seznámení se s první pomocí (cca 10 hodin). Následné školení…: 60 hodin během 2 let a kontinuální vzdělávání financované profesním odvětvím

8 Podmínky akreditace a zaměstnávání Co se děje během profesionální praxe? Kontrola, monitoring a podpora Možnost sankcí v případě porušení (přerušení na 4 měsíce a odebrání akreditace) Povinnost informovat o odchodech a příchodech nových dětí (obvykle jednou ročně) Finanční a technická podpora pečovatelům a jejich zaměstnavatelům : Úvěry s 0% navýšením na zlepšení příbytku (až €) Zavedení podpory pro nové pečovatele (až 500€) – na nákup hraček … Mikro úvěr poskytovaný sociální organizací oboru. Možnost online registrace na webových stránkách “ – informace rodinám o dostupnosti pečovatelů (žádost dle lokace) Dotace pro zaměstnávání pečovatelů : Až 85% mzdových nákladů (dotace Národního fondu pro rodinu), mzda ale nesmí přesáhnout 5ti násobek minimální mzdy (43,55€) na 8 hodin. Dobropis až do 1150€ ročně (50% výdajů pokrývajících částku 2300€). Univerzální služba zaměstnanecké kontroly částečně dotovaná zaměstnavatelem (příjemcem specifického daňového úvěru) na výplatu mzdy pro pečovatele.

9 9 Inovativní a alternativní řešení péče o děti Domy s pečovateli o děti (« Houses of childminders »)

10 Na základě zákona č z 9. června 2010 Podmínky: Akreditace každého pečovatele (možnost získání akreditace již působícími pečovateli) včetně návštěv domů s pečovateli « House of childminders » Akreditace může být vydána pro vykonávání péče přímo v domě s péčí o děti Organizace: Počet pečovatelů v domě s péčí o děti: nejvýše 4 (souběžně) Počet dětí na jednoho pečovatele: nejvýše 4 Celkem tedy může být v domě s péčí souběžně nejvýše 16 dětí a 4 pečovatelé Každý rodič může zmocnit svého pečovatele také k péči o děti jiného zaměstnavatele působícího v daném pečovatelském centru: umožněno pro vzájemné nahrazování pečovatelů (pod podmínkou zachování akreditací stanoveného počtu dětí) Specifické podmínky: Výše uvedené pověření musí být uvedeno ve smlouvě. Ke konci každého měsíce musí všichni pečovatelé vykázat splněné podmínky (např. počet odpracovaných hodin apod.). Inovativní a alternativní řešení péče o děti Specifické případy domů s pečovateli

11 - « Les jardins d’éveil » - « Probouzející se zahrady » Typ jeslí pro děti ve věku 2 – 3/3,5 let Kapacita: 12 – 80 dětí s cílem usnadnit jejich integraci do dalšího vzdělávání. Tento typ péče o děti je ekvivalentní mateřským školkám (předškolní příprava). [Pouze dětí ve věku do tří let je umístněno v předškolním vzdělávání.] Kvalifikace: Nejméně polovina zaměstnanců musí mít kvalifikaci dětské zdravotní sestry, pečovatelů o děti v raném věku, apod. Minimální počet zaměstnanců: Jeden dospělý na 12 dětí Ředitel/ka na částečný úvazek (minimálně 25%) Další požadavky: Projekt musí být založen na principu vzdělávání Rozvoj rané péče o děti a vzdělávání ve Francii

12 - Mikro jesle (« micro-crèches ») Kapacita: 10 míst Poměr pečovatelů na počet dětí: 1 pečovatel na 5 dětí, které ještě neumí chodit 1 pečovatel na 8 dětí, které již chodí Přítomnost druhého pečovatele/pečovatelky je nutná pouze při počtu dětí vyšším než 4 Zaměstnanci: Pečovatelé s minimálně tříletou praxí Asistent/ka pro péči (auxiliaire de puériculture )... Pozice ředitele/ředitelky není vyžadována: Nutná je pouze pozice tzv. technického poradce, kterým se může stát jeden z pečovatelů (jeho role spočívá v tom, že asistuje a koordinuje aktivity ostatních pečovatelů). Statistiky: 200 mikro jeslí (2010) Predikce 400 mikro jeslí v roce 2012 Výhody: Jednoduchý a rychlý proces vzniku mikro jeslí Přizpůsobení mikro jeslí lokálním podmínkám (venkov, apod.) Rozvoj rané péče o děti a vzdělávání ve Francii

13 Rozvoj služeb rané péče o děti a vzdělávání Školící nástroje pro odborníky a vedoucí projektů Informace o získávání osvědčení pečovatele o děti: K dispozici na: (ve francouzštině) Informace o zkušenostech pečovatelů: v procesu přípravy Průvodce kolektivní péčí o děti: K dispozici na : (ve francouzštině)