Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Struktura a vlastnosti kapalin
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika kapalin a plynů
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Potrubí a potrubní sítě
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
5. Práce, energie, výkon.
Síly působící na tělesa ponořená v ideální tekutině...
Základy mechaniky tekutin a turbulence
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Laboratorní cvičení 3 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tepelné vlastnosti dřeva
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní vztahy hydrodynamiky, proudění vody v potrubí, ztráty
Stacionární a nestacionární difuse.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
3. Mechanika tuhého tělesa … 3.2 Dynamika tuhého tělesa
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
FI-08 Mechanika tekutin
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace657 _ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Únik zemního plynu z potrubí a jeho následky při havárii na plynovodu
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _660 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bernoulliho rovnice a její aplikace Adam Brus, Štepan Novotný, Monika Donovalová.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
PLYNY.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Reálná kapalina, obtékání těles
Tekutiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
ESZS Přednáška č.12.
Navierovy-Stokesovy rovnice
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Fyzika větrných elektráren a mlýnů
Reynoldsovy rovnice pro turbulentní proudění
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Přípravný kurz Jan Zeman
Proudění kapalin a plynů
Dopplerův jev Christian Doppler, Praha 1842 pohybující se zdroj vlnění
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
MECHANIKA TEKUTIN Fyzika I (jaro 2015) Petr Dub.
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Elektrárny 1 Přednáška č.3
E1 Přednáška č.7.
Ústav termomechaniky AV ČR, v.v.i., ČVUT v Praze, FS, UK MFF
Transkript prezentace:

Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum: 7.2.2008 Matematické Modelování Bernoulliův zákon a jeho použití v Mechanice tekutin Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum: 7.2.2008

Základní pojmy v Mechanice tekutin Mechanické vlastnosti tekutin (síla, pohyb) Tekutina (kapalina, plyn) – schopnost měnit tvar Při integrálním pohledu se tekutina jeví jako spojité hmotné prostředí. Při mikroskopickém zkoumání je však tekutina souborem mikročástic. K popisu proudění se používají tzv. modelové, či matematické částice, jejichž pomocí určujeme jednotlivé typy proudění.

Proudění vazká - na tekutinu působí vnitřní tření o určité velikosti nevazká - bez uvažování vnitřního tření stlačitelná - hustota tekutiny se v průběhu proudění mění s časem nestlačitelná - hustota je v čase konstantní ustálená (stacionární) - rychlost a tlak se v proudící tekutině s časem nemění neustálená (nestacionární) - rychlost a tlak v proudící tekutině se s časem mění nevířivé - částice konají jen translační pohyb vířivé - částice konají translační a rotační pohyb

Rovnice kontinuity Proudová trubice: ρ = ρ(x,t) v = v(x,t) ΩB Rovnice kontinuity (spojitosti) je vlastně zákonem zachování hmotnosti. Proudová trubice: ρ = ρ(x,t) v = v(x,t) ΩB

Globální bilance hmotnosti: Přírůstek hmotnosti tekutiny v bilanční oblasti Hmotnostní tok dovnitř bilanční oblasti Produkce hmotnosti v bilanční oblasti z vnitřních zdrojů Lokální bilance hmotnosti:

Stacionární proces, nulová produkce zdrojů Globální bilance hmotnosti: Lokální bilance hmotnosti:

Ideální kapalina Globální bilance: Lokální bilance:

Bilance v Mechanice tekutin Hmotnostní množství: Objemové množství:

Eulerův zákon Odvození: Pohybový zákon pro proudění zanedbávající tření a vazkost. Odvození: element hmotnosti pohybující se tekutiny dva druhy sil - vnější (silová pole) - vnitřní (síly třecí a tlakové)

Globální tvar: Výchozí stav je pohybový zákon v nejzákladnějším tvaru: Obecný pohybový zákon v kontinuu: Globální tvar: tok hybnosti hustota vnitřních sil změna hybnosti hustota vnějších sil

hustota vnějších sil

ρ = konst. Lokální bilance:

Ideální kapalina Eulerův tvar pohybového zákona: neviskozní => vnitřní třecí síly jsou nulové a tenzor napjatosti je tak dán pouze tlakem Eulerův tvar pohybového zákona: obecný Bernoulliův zákon:

Bernoulliův zákon při různých podmínkách 1. Stacionární proudění: => Pohyb v gravitačním poli: => Integrace: => Nestlačitelné proudění: =>

Bernoulliův zákon Ve tvaru: Energií Výšek Tlaků Energie Výšky Tlaku Obecný zákon bez uvažování tření a ztrát Snaha jej použít i pro proudění se ztrátami Rozšíření o ztrátový člen ve formě: Energie Výšky Tlaku

Bernoulliův zákon při proudění se ztrátami Koeficient ξ je ztrátový součinitel, skládající se z místního ξM a třecího ξT ztrátového součinitele. ξM - při náhlé změně rychlosti nebo směru proudění (T-kusy, ventily) ξT – ztráta třením v rovných potrubních úsecích součinitel tření

Aplikace Bernoulliova zákona Měření tlaků (celkového, statického, dynamického) Průtočného množství Výtok kapaliny z nádoby

Měření tlaků Statický tlak Celkový tlak Statická trubice Pitotova trubice Statický tlak Statická trubice

Měření tlaků Dynamický tlak Prandtlova trubice

Výtok kapaliny malým otvorem do ovzduší Součinitel zúžení

Výtok kapaliny velkým otvorem do ovzduší Výtokový součinitel

Doba výtoku kapaliny obecná nádoba Za čas dt vyteče z nádoby objem Sdh

Děkuji za pozornost