Pedagogická diagnostika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Advertisements

Kariérové poradenství
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Hodnotový management Teorie rozhodování
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Hypotézy ve výzkumu.
Diagnostika ve sportovních hrách
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_ROZHODOVÁNÍ.
Didaktické prostředky
Taktická příprava Michal Lehnert.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Metody pedagogické diagnostiky
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE AUTOEVALUACE SLUŽEB ICT listopad 2006 (c) Radek Maca.
Školní hodnocení  všechny hodnotící procesy a jejich projevy, které bezprostředně ovlivňují školní výuku nebo o ní vypovídají (široké pojetí)  systematický.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
Zásady experimentální práce (především v biologii)
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Metody pedagogické diagnostiky
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Metody sociální psychologie
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Rozhodovací procesy.
Pedagogická diagnostika
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_REGULOVÁNÍ.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Základy pedagogické metodologie
Pedagogická diagnostika
aneb Assessment Centre a Development Centre
Autodiagnostika učitele
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
III. TYPOLOGIE PEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY A) Diagnostika neformální – mikrodiagnostika - průběžné diagnostikování: vědomostí, dovedností, názory, představy,
Téma 13: Finanční plánování
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Metody psychologie I.část – Pozorování Anotace: Prezentace je určena pro učitele SŠ. Má pomoci při výkladu učiva - METODY PSYCHOLOGIE. Výukový materiál.
Pedagogická diagnostika
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Evaluace v mateřských školách
MARKETING Přednáška P
Didaktické prostředky
Pedagogická diagnostika
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Metody psychologie.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
11. Portfolio dítěte Portfolio je uspořádaný soubor prací dítěte shromážděný za určité období, které poskytuje informaci o výsledcích dítěte, průběhu učení.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Evaluace v mateřských školách
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Pedagogická diagnostika Zora Syslová 2010

9. Metoda pozorování, druhy pozorování, oblasti, vedení záznamů „Pozorování je proces systematického sledování a zaznamenávání projevů dítěte s cílem rozhodnout o optimálním vedení dítěte.“ (Zelinková, 2001)

Pozorování je zaměřeno na takové projevy dítěte, které lze vidět, slyšet, měřit. Rozlišujeme: Strukturované Nestrukturované

Druhy pozorování z různých hledisek: Introspekce - extrospekce (podle toho kdo je pozorován) Volné, přirozené, navozené, řízené (podle zásahů pozorovatele) Přímé - nepřímé (podle toho, kým jsou informace získávány) Zúčastněné - nezúčastněné (podle účasti pozorovatele) Krátkodobé - dlouhodobé (podle času) Strukturované - nestrukturované (podle přípravy pozorovatele)

Nestrukturované pozorování: snadnost a šíře použití (malá náročnost na přípravu, prostředí, tvorbu nástrojů) přirozenost prostředí pružnost použití obtížnější na zachycení a vyhodnocení záznamů různé přístupy a varianty v uplatnění a zaznamenávání pozorování

Poznámky Terénní zápisky

Strukturované pozorování: zvyšuje validitu pozorování pracná příprava metodických materiálů náročné na čas jednodušší varianty záznamů jsou v MŠ použitelné „snazší” zaznamenávání a vyhodnocení

Snížení negativních vlivů na pozorování: výcvik pozorovatele autodiagnostika, sebehodnocení, příp. korekce přístupu učitelky k dítěti účast dalších pozorovatelů využití techniky (např. videozáznam) použití dalších diagnostických metod vypracování a zpřesnění nástrojů pro pozorování (schémata, škály, kategorie)

Předpoklady žádoucího pozorování a závěrů: jasný předmět a cíl pozorování (co chceme sledovat a zjistit) volba způsobu a postupu pozorování příprava vhodného záznamu z pozorování určení zpracování a využití výsledků pozorování „častost” cílených pozorování (přispívá k přesnosti závěrů)

Zásady pro pozorování: odlišovat pozorované skutečnosti od domněnek (výkladů, uvádění příčin) nejprve zaznamenávat skutečné jevy a projevy dítěte bez jakéhokoliv hodnocení rozčlenit pozorování na části - dílčí úkoly sledovat projevy dítěte po delší dobu výsledky pozorování jasně písemně zformulovat

Zaznamenávání jednotlivých jevů použití dílčího pozorování určení sledovaných jevů (jejich důležitosti) dle potřeby pozorování doplněno o vlastní poznámky, subjektivní názory, atp. snadnější pořizování zápisků

Soustavné sledování a zaznamenávání uplatnění dlouhodobého pozorování zaměření na určitý jev (problém) doplnění o výsledky dalších metod diagnostiky hlubší a komplexnější poznání reality formulování závěrů a opatření na základě řady dalších dílčích zjištění

Záznamy z pozorování „lístečky” (příležitostné, připravené) záznamové archy a schémata - dílčí - doplňkové - orientační - komplexní využití techniky škálování

Údaje v záznamech by měly obsahovat tyto informace: o místě a času pozorování o předmětu pozorování o situaci v níž pozorování probíhalo kdo pozorování prováděl a zaznamenal metodické poznámky informace o výsledku pozorování

Pozorování hry základ diagnostické činnosti v MŠ sledování her z obsahového i formálního hlediska vypovídá o vývojové úrovni dítěte umožňuje diagnostiku úrovně schopností v různých druzích her

Pozorování je podmínkou individuálního přístupu k dítěti Předpokládá: opakované pozorování průběžné chronologické záznamy analýzu zaznamenaných údajů vysvětlení pozorovaného jevu formulaci diagnostického závěru a opatření stanovení postupů a opatření