Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Škola a sport
Advertisements

KARBOXYLOVÉ KYSELINY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
ORGANISMY JEDNOBUNĚČNÉ
Přírodní látky - systematizace a opakování
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
CZ.1.07/1.1.10/
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Látkový a energetický metabolismus rostlin
SACHARIDY CUKRY RZ
KARBOXYLOVÉ KYSELINY DERIVÁTY UHLOVODÍKŮ
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Karboxylové kyseliny Opakovací otázky VY_32_INOVACE_G2 - 11
Enzymy = biokatalyzátory
CHEMIE 9. ROČNÍK ALKOHOLY A FENOLY
Alkoholy Otázky na opakování. VY_32_INOVACE_G2 - 09
RZ VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem.
Mléko a mléčné výrobky ve výživě
Zjednodušené sestavování a dopočítávání chemických rovnic.
Alkoholy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
1 Alkoholy názvosloví, příprava, vlastnosti, užití Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Ch_037_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Ch_037_Deriváty uhlovodíků_Kyslíkaté deriváty uhlovodíků - alkoholy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
VY_32_INOVACE_21_Kvasinky Identifikátor školy:
Kvašení Ch_057_Přírodní látky_Kvašení Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Bakterie. Malé organismy viditelné jen pomocí mikroskopu. Jsou to jednobuněčné organismy – jejich tělo je tvořeno jen jednou buňkou. Jsou jednodušší a.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
VY_32_INOVACE_531 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
DERIVÁTY 4. KARBOXYLOVÉ KYSELINY RZ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Alkoholy Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
KVAŠENÍ VY_32_INOVACE_08_26
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Karboxylové kyseliny = organické kyseliny.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Gabriela Černohorská 3.A
Název projektu: Moderní škola
třída: Vřeckovýtrusé houby - vřeckaté
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

Otázky na kvašení VY_32_INOVACE_G2 - 03 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů. 1. Co je to kvašení? Přeměna látek, zejména sacharidů, působením enzymů.

2. Působením jakých látek dochází ke kvašení? Působením enzymů.

Vytvářejí je mikroorganizmy. 3. Jak vznikají enzymy? Vytvářejí je mikroorganizmy.

4. S jakým kvašením se nejčastěji setkáme? S alkoholovým kvašením.

5. Napiš chemickou rovnici alkoholového kvašení. C6H12O6 2CH3CH2OH + 2CO2 sacharid ethanol oxid uhličitý

6. Která kvašení probíhají bez přítomnosti kyslíku? Alkoholové, mléčné a máselné.

7. Jaké enzymy jsou potřeba k alkoholovému kvašení a kde je najdeme? Jsou to kvasinky. Jsou např. v kvasnicích.

8. Kde se využívá alkoholové kvašení? K výrobě lihu (z brambor), vína ( z ovocného moštu) a piva ( z ječmene).

9. Jaké enzymy způsobují mléčné kvašení? Lactobacillus nebo Bifidobacterium.

10. Co je podstatou mléčného kvašení? Z mléčných cukrů vzniká kys. mléčná a oxid uhličitý.

11. Kde se mléčné kvašení využívá? Výroba kysaného zelí, kyselých okurek, kysaného mléka, podmáslí, jogurtů, tvarohů, sýrů...

12. Kde se využívá máselné kvašení? Zrání některých sýrů – olomoucké tvarůžky...

13. Kde dochází k máselnému kvašení samovolně v přírodě? Např. hnití organických těl v bažinách, hnoji apod., kde je nedostatek kyslíku.

14. Které jediné kvašení probíhá za přítomnosti kyslíku? Octové kvašení.

15. Co je podstatou octového kvašení? Z ethanolu (alkoholu) vzniká kyselina octová (zkyslé víno). Způsobují ho bakterie octového kvašení (acetobacter).