Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Technologie Tematická oblast: Tepelné úpravy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. ročník
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 325
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Příprava Vánoční večeře
Receptury teplých pokrmů J. Runštuk a kolektiv str. 94
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Omáčky.
Charakteristika pokrmů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 12 Název školy: Střední průmyslová.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 18 Název školy: Střední průmyslová.
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava pokrmů z vepřového masa
Příprava drůbeže vařením, dušením
Přílohy z rýže a dalších obilovin
  Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 127 Moravský Krumlov Bc. Luisa Milková Název projektu: Zlepšení podmínek výuky.
Transkript prezentace:

Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník Obor: 65-51-H/01 Kuchař-číšník Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník Téma: Odborné gastronomické soutěže – příprava pokrmů Vypracoval: Bc. Světlana Tobolová Materiál: VY_32_INOVACE_395 Datum: 13. 1. 2013 Anotace: Soutěž v přípravě pokrmů na závěr výuky příslušných tematických celků na odborném výcviku

Připravte pokrm maminčino kuře (číslo receptury 18006). Zadání pokrmu pro 8 osob Připravte pokrm maminčino kuře (číslo receptury 18006). Expedujte pokrm pro 2 osoby a připravte degustační porce dle instrukcí. Časový limit: 4 hodiny včetně teoretické části Teoretická část

Teoretická část Časový limit: 1 hodina Vyberte a zakroužkujte vhodné suroviny ze spotřebního koše 2. Nanormujte pokrm – 8 porcí 3. Vykalkulujte pokrm – 8 porcí Teoretická část Normování pokrmu pro 15 osob, včetně zvolení vhodné přílohy

Spotřební koš - slanina - máslo - játra vepřová - olej stolní mouka hladká - sádlo škvařené pepř černý mletý - kečup sůl - majoránka kmín - žampiony paprika mletá sladká - majoránka bobkový list - bazalka oregano - skořice mletá cibule - muškátový květ česnek - nové koření rajčatový protlak - mléko Spotřební koš Mouka hladká Sójová omáčka Mouka hrubá Worchester Mouka polohrubá Solamyl Krupice Strouhanka Pepř černý mletý Mák Pepř černý celý Špek Pepř bílý mletý Hořčice plnotučná Sůl Stolní bílé víno Kmín Rajčatový protlak Nové koření Sádlo škvařené Bobkový list Máslo

Praktická část: Časový limit: 3 hodiny Požadovaný počet porcí: 8 Připravte dle normovacího listu pokrm za dodržení technologických postupů a hygienických předpisů. Expedujte připravený pokrm pro 2 osoby a připravte degustační porce dle instrukcí Praktická část:

Tabulka hodnocení v souladu s klasifikačním řádem školy Pokrm Normování a příprava Upravenost a hygiena Technologický postup Smyslové hodnocení Hmotnost konečná úprava Klasifikace Hlavní pokrm Příloha Tabulka hodnocení

Praktická část Kriteria hodnocení Způsob ověření Zvolit vhodný technologický postup pro přípravu zadaného pokrmu Praktické předvedení a slovní zdůvodnění Vybrat a použít vhodné suroviny pro připravovaný pokrm Praktické předvedení Zvolit a připravit k provozu vhodná technologická zařízení pro daný účel Praktická část

Příprava teplých pokrmů podle receptur Kriteria hodnocení Způsob ověření Dodržet technologický postup přípravy pro daný pokrm Praktické předvedení Dodržet dobu přípravy a předepsanou tepelnou úpravu Praktické provedení Dodržet množství surovin podle receptur Připravit pokrm s typickými požadovanými vlastnostmi Provést úpravu pokrmu, kontrolu kvality hmotnosti a senzoricky zhodnotit pokrm před expedicí Použít odpovídající technologické vybavení Příprava teplých pokrmů podle receptur

Správné řešení – normování pokrmů včetně kalkulace Maminčino kuře - 8 porcí Druh potravin Hmotnost v g – hrubá Cena v Kč/kg Celkem Kč Kuře očištěné 2000 49,90 99,80 Sůl 40 15,00 0,60 Máslo 80 103,60 8,29 Slanina 80 67,00 5,36 Voda pitná 480 ---- ----- Těstoviny široké nudle 640 29,80 19,07 Cibule 160 15,00 2,40 Tuk 120 96,00 11,52 Játra vepřová 240 63,00 15,12 Žampiony 160 103,00 16,48 Záhorácký závitek

Kalkulace maminčino kuře – 8 porcí Cena surovina za 8 porcí 178,64 Kalkulační přirážka 120% 214,36 Cena bez DPH 393,00 DPH 20% 78,60 Celkem v Kč za 8 porcí 471,60 Prodejní cena v Kč za jednu porci 58,95 Kalkulace

Správné řešení – technologie přípravy pokrmu Maminčino kuře 450g z toho 150g kuřete Očištěná kuřata opláchneme, osolíme na povrchu i uvnitř, vložíme do pekáče, přidáme máslo a slaninu, zalijeme trochou vody a za občasného přelévání výpekem je upečeme dozlatova. Upečená kuřata vejmeme ze šťávy. Těstoviny nasypeme za stálého míchání do vařící osolené vody a vaříme zvolna doměkka. Uvařené těstoviny scedíme, propláchneme nejprve studenou vodou, pak horkou vodou a necháme je okapat. Takto připravené těstoviny nasypeme do pekáče s výpekem kuřat. Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na tuku, přidáme na malé kostičky krájená vepřová játra, krátce je opečeme, přidáme na plátky krájené očištěné žampiony a vše podusíme. Takto připravenou směs smícháme v pekáči s vařenými těstovinami. Pečené kuře naporcujeme a jednotlivé porce klademe na těstoviny. Vše společně krátce zapečeme. Při podávání nejprve rozložíme na talířích směs z těstovin, žampionů a jater a do středu položíme porci pečeného kuřete. Záhorácký závitek 180g z toho 130g masa s náplní

Zdroje: http://www.kvalita1.cz/documents/Publikace2008/Uplatneni_Hodnoticich_Standardu_v_JZZZ.pdf http://www.toprecepty.cz/recept/23236-mamincina-kureci-stehna-ctvrtky/ http://www.az-recepty.cz/pecene-kure-d93/ http://www.vodnanskadrubez.cz/produkty/katalog/vodnanske-kure/kure-kureci-dily/kure-bez-drobu-duo.html Zdroje: http://www.kvalita1.cz/documents/Publikace2008/Uplatneni_Hodnoticich_Standardu_v_JZZZ.pdf