VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do informačních technologií autor Jana Truxová
Advertisements

Složení počítače a základní pojmy
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_10_ Operační systémy, formáty souborů Téma: Operační.
Základy počítačů a kancelářský software
Hardware a Software.
ORGANIZACE DAT V POČÍTAČI
Základní součásti PC Základní Škola.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_521.
Základní pojmy V informatice.
ICT = informační a komunikační technologie
Jak pracuje počítač vstupní a výstupní zařízení počítače
VY_32_INOVACE_E3-02 POČÍTAČOVÝ TISK AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÝ TISK Časová náročnost:
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_146_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA VY_32_INOVACE_F3-03 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Název Digitální reprezentace dat Předmět, ročník ICT, sekunda
VY_32_INOVACE_F3-16 WORD AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: ŘÍJEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: POPIS PROGRAMU MICROSOFT WORD Časová náročnost: cca 30 minut.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_1_1_01 Název vzdělávacího materiáluObecné termíny z oblasti informací Jméno autoraIng.
Opakování hardware a software.
VY_32_INOVACE_E3-01 MONITOR AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: PERIFERIE POČÍTAČE – MONITOR Časová.
Seznámení s počítačem Informatika pro začátečníky
VY_32_INOVACE_E3-07 KRESLÍME VEKTOROVOU GRAFIKOU I. AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU KRESBY VEKTOROVOU.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Základy práce s počítačem Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
TABULKA VE WORDU VY_32_INOVACE_F3-17 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
Základní pojmy 2. Hodina + 3. hodina. Informace: 1. data, která se strojově zpracovávají (údaje, hodnoty, čísla, znaky, symboly, grafy,... ) 2. vše co.
VY_32_INOVACE_A3-05 SESTAVA STOLNÍHO PC AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM Časová.
VY_32_INOVACE_A3-06 UVNITŘ POČÍTAČE AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU S POZNÁVACÍM TESTEM Časová.
Úvod do informatiky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
VY_32_INOVACE_A3-11 TABULKOVÝ PROCESOR - EXCEL AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: LISTOPAD 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU ÚVOD DO PRÁCE.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základní pojmy ve výpočetní technice
Základní pojmy v informatice Bohumil Bareš. Základní pojmy Data – soubory, jiný výraz pro „informace“, jsou to údaje, které vypovídají o světě, mohou.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Reprezentace dat v počítači. základní pojmy  BIT označení b nejmenší jednotka informace v paměti počítače název vznikl z angl. BINARY DIGIT (dvojkové.
Vstupní a Výstupní zařízení. Co to je? Vstup/výstup (I/O, anglicky input/output) označuje ve výpočetní technice hardwarové zařízení, která zprostředkovávají.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Pojmy a názvy 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Hardware a Software VY_32_inovace_01_infHWSW_08 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: září 2012 Předmět:Informační technologie Ročník:7. ročník Škola.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Základy informatiky.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Základní pojmy hardware, software NÁZEV ŠKOLY
Název: Základní pojmy DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_01
Úvod do informačních technologií autor Mgr. Jana Truxová
Informační a komunikační technologie
Co je to informace ? zpráva sdělení údaj poznání odpověď na otázku.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Jednotky a pojmy ve výpočetní technice
PC sestava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_F3-01 INFORMATIKA - POJMY AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: INFORMATIKA - POJMY Časová náročnost: minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZPRACOVÁNÍM INFORMACÍ. ZPRACOVÁNÍM INFORMACÍ.

binary digit  z anglického binary digit - dvojková číslice; bit  nebo také angl. bit = drobek, kousek 01  jedná se o 0 nebo 1 ANONE  převedeno do počítačové terminologie ANO a NE  ANO1  ANO = 1  NE0  NE = 0 1b  značí se 1b

slabika * zřídka významem slabika sousto přechroustat * častěji sousto, tzn. nejmenší objem dat, který počítač dokáže „přechroustat“) BIT * toto slovo bylo upraveno, aby se předešlo záměně se slovem BIT * je jednotka množství dat v informatice bitů * označuje osm bitů znak0 256 * představuje jeden znak (písmeno) nebo číslo v rozsahu 0 až 256 * jeden bajt je obvykle nejmenší objem dat, se kterým dokáže počítač přímo pracovat.

Přehled násobných jednotek ZNAČKANÁZEVBAJTŮ (B) kkilo1 000 MMega GGiga TTera

 je fyzické vybavení počítače.  je vše, čeho se lze na počítači dotknout  například : monitor, klávesnice, myš, tiskárna, harddisk, disketa, procesor, reproduktory aj.

 je programové vybavení počítače. Software tvoří nehmotnou, nicméně nezbytnou stránku počítače.  Software jsou všechna data, programy, tabulky, dopisy – vše, co je formou např. magnetických impulsů zaznamenáno na pevném disku nebo jiném paměťovém médiu.

[cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: