AKCE A REAKCE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Advertisements

Mgr. Ladislav Dvořák PdF MU, Brno
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_720.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU ZÁKON ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Vzájemné působení těles - síla
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
ZÁKON VZÁJEMNÉHO PŮSOBENÍ
Dynamika hmotného bodu a soustavy hmotných bodů
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Inerciální a neinerciální vztažné soustavy
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
2) Dynamika – Problémy Tomáš Vlasák, VIII.A Gymnázium Rumburk 2011
Dynamika hmotného bodu
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Fyzika Účinky síly.
Zákon setrvačnosti (první newtonův pohybový zákon)
Dynamika hmotného bodu
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
INERCIÁLNÍ A NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY
Zákon vzájemného působení dvou těles
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zákon zachování hybnosti. Hybnost: p = m v [kg m s -1 ] m 1 v 1 = m 2 v p = m v = konstanta Vektorová veličina Vnější síly x vnitřní síly Součet.
Síla a její měření.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Dynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_07_NEWTONOVY.
Vzájemné působení těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Setrvačnost.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
GRAVITAČNÍ POLE.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
FY_094_Mechanika_ Zákon vzájemného působení těles
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
Digitální učební materiál
4.Dynamika.
1. KINEMATIKA HMOTNÝCH BODŮ
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Síla, její znázornění a účinky.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DYNAMIKA Newtonovy zákony: První Newtonův zákon: (zákon setrvačnosti)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
1. Newtonův pohybový zákon - Zákon setrvačnosti Newtonovy pohybové zákony 2. Newtonův pohybový zákon - Zákon síly 3. Newtonův pohybový zákon - Zákon akce.
Setrvačnost.
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
V anglickém i českém znění (s trochou latiny) 
Zákon akce a reakce. Zákon akce a reakce ? Umíš odpovědět Najdeš příklady vzájemného působení těles Co cítíš při stlačení míče Dovedeš vysvětlit pohyb.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Rovnoměrný pohyb po kružnici
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
NEWTONOVY ZÁKONY.
Fyzika 1 Mgr. Antonín Procházka.
Hybnost, zákon zachování hybnosti
VY_32_INOVACE_
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

AKCE A REAKCE

Výstřel z děla Co se děje s dělem, ze kterého je vystřelen náboj? Dělo se pohne na opačnou stranu než náboj Pirátská děla byla vždy na kolečkách, Po každém výstřelu popojela dovnitř

Pokus Siloměr zachytíme na jedné straně ke zdi. K němu přichytíme stejný siloměr Zatáhneme Oba siloměry ukazují stejnou sílu Siloměry na sebe působí navzájem, Síly mají stejnou velikost, opačný směr

Zákon akce a reakce Síla, kterou působí jedno těleso na druhé nazveme akcí Síla, kterou působí druhé na první nazveme reakcí

Zákon akce a reakce Formuloval jej Isaac Newton Síla působící na těleso vyvolává sílu reakční, která má stejnou velikost, ale opačný směr. životopis

Zákon akce a reakce Když se posadíte na židli, působíte na ni svou tíhou. Stejnou silou ovšem působí i židle na vás. Pokud by to tak nebylo, propadli byste se na zem.

Zákon akce a reakce Postavte se s kamarádem na brusle a pokuste se jej odstrčit. Stejně jako váš kamarád se rozpohybujete i vy. Vaše „akce“ vyvolala stejně velikou reakční sílu.

Pokus Mezi dvěma hranoly je stlačená pružina, svázaná nití Nitku přepálíme Hranoly se pohnou v opačném směru

Pokus Dva magnety přitiskneme stejnými póly k sobě Opět se od sebe odsunou – stejné síly působí v opačném směru

Reaktivní motory Princip reaktivních motorů: Z motorů proudí velkou rychlostí plyny Reakcí na plyny je síla, která pohání letadlo

Rakety Pracují na stejném principu V kosmu je to jediný vhodný způsob pohonu

Pokusy Nafouknutý neuzavřený balónek pustíme do prostoru Pet lahev Připevněným brčkem je protažen provázek přes celou místnost Trochu lihu v lahvi Otvor ve víčku Vložíme zapálenou sirku Lahev prudce přeletí místnost

Pohybové zákony Zákon akce a reakce Zákon setrvačnosti Síla působící na těleso vyvolává sílu reakční, která má stejnou velikost, ale opačný směr. Zákon setrvačnosti Těleso setrvává v klidu, nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud ho nějaká vnější síla nedonutí tento stav změnit.

Pohybové zákony Zákon síly Působí-li na těleso síla, mění se jeho pohyb (zpomaluje, zrychluje, mění směr)! Čím větší síla na těleso působí, tím je tato změna pohybu větší (zrychlení, zpomalení, změna směru). -Čím má těleso větší hmotnost, tím větší síla je potřebná ke změně jeho pohybu.