Ochrana přírody a krajiny Natura 2000

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Advertisements

Rozloha chráněných území na ploše ČR
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Přednáška č.3 Teoretické aspekty ochrany přírody v mezinárodním právu Doc. JUDr.Vojtěch Stejskal, Ph.D ZF JU České Budějovice
Chráněná území v ČR Autor: Bronislav Šenkeřík
Územní a druhová ochrana přírody v EU - část II.
Ochrana biodiverzity v evropském unijním právu - část I.
RADA EVROPY Rada Evropy založena 5. května 1949 sídlo Palác Evropy ve Štrasburku 47 členských států (ČSFR od r. 1991, ČR od r. 1993) cíl.
Ochrana přírody a EU. Primární: Smlouvy (Treaties). Smlouvy (Treaties). Poskytují základní právní rámec. Poskytují základní právní rámec. Nejdůležitější:
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Praha
Ochrana životního prostředí
Eva Měráková, Lenka Jandová
 udržení a obnova rovnováhy v přírodě  ochrana biodiverzity  šetrné hospodaření s přírodními zdroji  územní › zvláště chráněná území › NATURA 2000.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Soudní dvůr EU a ČR Ochrana životního prostředí JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru Tel.:
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Barbora Votavová, Vendula Šimanová
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Organizace zabývající se ochranou přírody
Legislativní nástroje v oblasti péče o handicapované živočichy Ing. Jan Šíma Odbor druhové ochrany a implementace mezinárodních závazků Ministerstvo životního.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
Ochrana přírody v mezinárodním a evropském komunitárním právu
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Právní úprava ochrany lesa
Ochrana druhové diverzity
Mezivládní organizace – jediná úroveň
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Evropská Unie.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana přírody v Evropské unii
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Územní a druhová ochrana přírody v EU - část II. Legislativa ochrany přírody v ČR a EU Přednáška č Zemědělská fakulta JU v Českých Budějovicích.
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Evropské environmentální právo
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
EVROPSKÁ UNIE.
Právo životního prostředí I.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
Soustava NATURA 2000 [Bahá’u’lláh] Země je jedním domovem a lidstvo jeho obyvateli.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana VYPRACOVALY: Bakalová Zuzana Jurčáková Michaela Friebová Ivana.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
o ochraně přírody a krajiny
IMPEL Expert Team on Nature Conservation meeting in Trogir
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Natura 2000 PŽP Podzim 2009.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ochrana přírody a krajiny
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Právní režim ochrany přírody a krajiny
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

Ochrana přírody a krajiny Natura 2000 Evropské environmentální právo 19. 4. 2010

Ochrana přírody v EU Komunitární legislativa se týká: regulace obchodování s druhy podle úmluvy CITES ochrana druhů ex situ – ZOO ochrana druhů in situ podle směrnice o ptácích a směrnice o stanovištích podle jiných předpisů (kožešinová zvířata, ploutvonožci, velryby, delfíni) územní ochrana – soustava Natura 2000

Vývoj postoje MS k ochraně přírody v ES MS považována za výhradně vnitrostátní záležitost nefungovala přeshraniční ochrana jednomyslné rozhodování právním základem byl čl. 308 SES příliš slabé nástroje vynucování MS preferovaly přijímaní mezinárodních smluv

Mezinárodní úmluvy a vývoj v ES do roku 1979 1971 – Ramsarská úmluva Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam jako biotopy vodního ptactva 1979 – Bernská úmluva Úmluva o ochraně evropské fauny a flóry a přírodních stanovišť 1979 – Bonnská úmluva Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů Reakce ES: směrnice o ptácích směrnice Rady 79/409/EHS ze dne 2. dubna 1979 o ochraně volně žijících ptáků další opatření týkající se regulace mezinárodního obchodu

Směrnice o ptácích Směrnice Rady 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků vůbec první komunitární opatření v oblasti OCHP ochrana ptáků přirozeně se vyskytujících na území MS komplexní ochrana: všechna vývojová stádia + vejce, hnízda i stanoviště ptačí oblasti (SPA = Special Protection Areas) pro 194 nejvíce ohrožených druhů

Další vývoj na mezinárodní úrovni a v ES Úmluva o ochraně biodiverzity rámcová úmluva přijata 1992 na konferenci v Riu zavádí ekosystémový přístup www.cbd.int 190 států a ES Reakce ES: směrnice o stanovištích Směrnice Rady 92/43/EHS ze dne 21. května 1992 o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin

Směrnice o stanovištích Směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin provádí Úmluvu o biodiversitě Rozhodnutí Rady 93/626/EHS ekosystémový přístup cílem je ochrana a zachování rozmanitosti živočišných a rostlinných druhů a jejich přírodních stanovišť na území MS evropsky významné lokality (SCI = Sites of Community Interest)

Směrnice o stanovištích Směrnice Rady 92/43/EHS o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin Základní povinnosti MS: Územní ochrana navrhnout seznam lokalit, v nichž se vyskytují přírodní stanoviště uvedená v přílohách směrnice, předložit seznam Komisi, která pak schválí seznam lokalit významných pro Společenství (Sites of Community Importance, SCI) příslušný MS je poté povinen vyhlásit dané lokality jako zvláštní oblasti ochrany (Special Areas of Conservation, SAC) Druhová ochrana přijmout nezbytná opatření pro vytvoření systému přísné ochrany druhů uvedených v příloze IV

Územní a druhová ochrana v EU 2001 Göteborg - Strategie udržitelného rozvoje cíl EU: zastavit do roku 2010 úbytek biodiverzity 2002 Šestý akční program 2002-2010 čl. 6 písm. a) Ochrana přírody a biodiverzity

Natura 2000 minimální společný základ územní ochrany v rámci celé EU MS mají právo chránit i další území podle svých tradic, potřeb a především zachovalosti své přírody nenahrazuje „národní“ ochranu přírody, ale doplňuje ji sestává z ptačích oblastí a EVL Cíle: ochrana biodiverzity zajištění trvalé péče o nejhodnotnější části přírody začlenění cenných přírodních fenoménů členských států do celoevropského kontextu v jeden funkční celek prosazení šetrného hospodaření v chráněných územích

Natura 2000 v ČR 41 ptačích oblastí (PO) na 705 389 ha (8,94 % rozlohy ČR) 1087 EVL na 785 582 ha (9,96 % rozlohy ČR). Natura 2000 = 14,31 % celkové rozlohy ČR.

Směrnice o stanovištích Evropsky významné lokality (EVL) Směrnice o ptácích Evropsky významné lokality (EVL) Ptačí oblasti (PO) příloha I: stanoviště příloha II: druhy rostlin a živočichů Ptačí druhy přílohy I a další stěhovavé druhy Příprava a odborný návrh (AOPK a NNO) Příprava a odborný návrh (AOPK a NNO – Birdlife International) Předání MŽP, projednávání Předání MŽP, projednávání Národní seznam navržený členským státem Odevzdání EK Odsouhlasení národních seznamů pro biogeog. regiony Vyhlášení odsouhlasených seznamů EVL Vyhlášení PO

Průběh vyhlašování EVL 2003-2004 – příprava odborného návrhu 22.12.2004 – vydáno nařízení vlády, kterým se stanovil národní seznam EVL (NV. 132/2005 Sb.) v přílohách jen 863 lokalit 8.2.2005 – předáno EK v Bruselu 9/2005 – biogeografický seminář pro panonskou oblast 4/2006 – biog. seminář pro kontinentální oblast E. Komise: obě oblasti musí ČR ještě doplnit!

Evropsky významné lokality

Ptačí oblasti 1999 -2002 – příprava odborného návrhu: 41 ptačích oblastí 2002 – předán MŽP 2004 a 2005 vyhlášení celkem 38 SPA 2007 vyhlášena 39. ptačí oblast č. 165/2007 Sb.-Heřmanský stav

Ptačí oblasti

Finanční zajištění OCHP Program LIFE od roku 1992 zaměřený výhradně na ŽP v MS i ve třetích státech Nařízení EP a Rady 1655/2000 Program LIFE+ období 2007-2013 Nařízení EP a Rady 614/2007 3 části: Příroda a biologická rozmanitost Politika a správa v oblasti ŽP Informace a komunikace další fondy: strukturální, Fond soudržnosti, fond společné zemědělské politiky

Judikatura ESD C-57/89 „Leybucht“ C-44/95 „Lappel Bank“ C-355/90 „Marismas de Santoñas“ C-3/96 Komise v. Nizozemí C-209/92

Státy, které se dostaly před ESD kvůli neprovedení směrnic Francie Itálie Španělsko Nizozemí Rakousko Německo Velká Británie Portugalsko Řecko Belgie Finsko Lucembursko Irsko