6. 12. 2007 Praha – snímek č. 1/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
1 Grantové schéma Spolupráce výzkumných a vývojových pracovišť s podnikatelskou sférou, podpora inovací Národní vzdělávací fond.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
30. červen, 2006 Role Agentury pro regionální rozvoj v marketingu Moravskoslezského kraje Marek Prorok, PR a marketing, ARR.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Vize JMK v inovacích Vize JMK v inovacích JMK je nejvíce inovativní region v rámci ČR a mezi prvními padesáti v EU JMK je nejvíce inovativní region v rámci.
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Enterprise Europe Network Síť pro podporu nových a inovačních firem Ing. Daniela Váchová Seminář „Podniková inkubace“ 8. prosince 2008.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Rizikový kapitál jako zdroj financí Jindřich Šimeček Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Dvě důležité strategie 24. črvna 2004 Jaroslava Barbara Sporková.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic Fórum Evropský rok aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity 2012 Ing. Blanka Miksová Praha,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Pavel Švejda Inovační potenciál ČR Praha, 10. září 2008.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Podpora inovačních podniků prostřednictvím sítě Enterprise Europe Network Lukáš Procházka, TC AV ČR European Commission Enterprise and Industry.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) a Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje (RIS) Jednání pracovní skupiny č. 1.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Regionální inovační systémy a podpora inovací v regionech ČR
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Pomáháme vaší firmě inovovat a růst
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Výroční zpráva o stavu podnikání v Ústeckém kraji za rok 2017
Transkript prezentace:

Praha – snímek č. 1/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání" Inovační systém v Moravskoslezském kraji E v a B e r g e r o v á Euro Info Centrum Ostrava – Agentura pro regionální rozvoj, a. s.

Praha – snímek č. 2/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání"Obsah 1. Regionální inovační systém Faktory rozvoje RIS Faktory rozvoje RIS Typy RIS Typy RIS 2. Inovační systém v MSK Regionální inovační strategie Regionální inovační strategie InOva / InOva II InOva / InOva II Komise pro vědu, výzkum a VŠ Komise pro vědu, výzkum a VŠ VaV VaV Klastry Klastry Ochrana průmyslového a duševního vlastnictví Ochrana průmyslového a duševního vlastnictví

Praha – snímek č. 3/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Regionální inovační systém Regionální inovační politika by měla podporovat:  přitažlivost regionu pro kvalifikovanou pracovní sílu;  spolupráci firem s VŠ a jinými výzk. institucemi;  financování inovací. Formálně je podpora tvorby funkčního RIS vyjádřena v regionální inovační strategii. RIS je tvořen politickými, ekonomickými a institucionálními vztahy v daném regionu. Inovační infrastruktura je založena na spolupráci mezi výzkumnými, vývojovými, výrobními, obchodními a dalšími partnery, která vede ke komercializaci výsledků VaV.

Praha – snímek č. 4/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Faktory rozvoje RIS Vědecká a technická infrastruktura Spolupráce firem Finanční zdroje Politická podpora

Praha – snímek č. 5/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Typy RIS Dle faktorů, od kterých je odvozena dynamika RIS, rozlišujeme RIS podnikatelský a RIS institucionální.  Podnikatelský Dynamika RIS závisí na rizikovém kapitálu, podnikatelích, vědcích, tržní poptávce a inkubátorech. Tyto inovační systémy jsou uplatňovány zejména v USA a ve VB.  Institucionální Dynamika RIS závisí na systémových vztazích mezi výrobními, znalostními a vládnoucími strukturami v daném regionu. RIS je podpořena institucionálním rámcem na národní úrovni. Tento RIS je typický pro německé a severské regiony.

Praha – snímek č. 6/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání" Inovační systém v MSK Podíl inovujících podniků v MSK na celkovém počtu v ČR byl v r %, čímž se MSK řadí na 3. místo (za Prahu s 21 % a Jihomoravský kraj se 14 %).

Praha – snímek č. 7/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Regionální inovační strategie 1/2 zpracována v r zpracována v r cíl: vytvořit v MSK příznivé podmínky pro vznik efektivně fungujícího regionálního trhu s inovacemi cíl: vytvořit v MSK příznivé podmínky pro vznik efektivně fungujícího regionálního trhu s inovacemi obsah: SWOT analýzy, program implementace, harmonogram realizace obsah: SWOT analýzy, program implementace, harmonogram realizace nedostatky: neurčena zodpovědnost za plnění jednotlivých doporučení + nestanoven koordinační orgán nedostatky: neurčena zodpovědnost za plnění jednotlivých doporučení + nestanoven koordinační orgán

Praha – snímek č. 8/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Regionální inovační strategie 2/2 doporučuje: doporučuje: 1. založení Moravskoslezského inovačního centra; 2. zpracovat program propagace soukromého podnikání a realizace záměrů inovační strategie; 3. vypracovat program lobystického působení představitelů MSK na státní orgány, který zabezpečí urychlené dobudování páteřní sítě dopravního propojení kraje s ostatními regiony ČR; 4. zajistit statistické sledování inovačních podnikatelských aktivit podle ukazatelů inovačních schopností regionů (NUTS II) platných v EU; 5. zpracování programu rozvoje lidských zdrojů MSK; 6. zpracovat program získávání investorů pro financování inovačního podnikání.

Praha – snímek č. 9/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji InOva  InOva – iniciativa ARR (2006)  diseminace aktualit z oblasti VVaV a inovací  zmapování subjektů inovačního systému MSK  v MSK chybí zejména: 1. forsighting (předvídání), 2. monitoring a evaluace 3. soukromé financování (business angels, VC) 4. šíření best practices

Praha – snímek č. 10/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji InOva II  InOva II – pilotní projekt (2007) spolufinancovaný z projektu SROP 3.3 Partnerstvím k prosperitě.  cíl: otestovat funkčnost regionálního partnerství pro posílení absorpční kapacity MSK v oblasti VaV a inovací (např. pomoc při zpracování projektových záměrů ucházejících se o podporu ze SF ).

Praha – snímek č. 11/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání" Komise pro vědu, výzkum a vysoké školy stanoviska a náměty radě kraje stanoviska a náměty radě kraje navrhuje dotační programy navrhuje dotační programy projednává žádosti o dotace projednává žádosti o dotace

Praha – snímek č. 12/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání" Výzkum a vývoj MSK Z hlediska počtu zaměstnanců VaV (6 % ČR) i z pohledu výdajů na VaV (5 % ČR) se MSK řadí na 4. místo (za Prahu, Středočeský a Jihomoravský kraj). Z hlediska počtu zaměstnanců VaV (6 % ČR) i z pohledu výdajů na VaV (5 % ČR) se MSK řadí na 4. místo (za Prahu, Středočeský a Jihomoravský kraj). Na rozdíl od krajů, které jsou v pořadí před MSK, je VaV v MSK financován převážně ze soukromých zdrojů, zatímco podíl státu a vysokých škol na financování VaV je minimální. Na rozdíl od krajů, které jsou v pořadí před MSK, je VaV v MSK financován převážně ze soukromých zdrojů, zatímco podíl státu a vysokých škol na financování VaV je minimální. Výzkumná a vývojová centra v MSK jsou zaměřena zejména na tradiční průmyslová odvětví (materiálové inženýrství, geoniku, strojírenství a informační technologie). Výzkumná a vývojová centra v MSK jsou zaměřena zejména na tradiční průmyslová odvětví (materiálové inženýrství, geoniku, strojírenství a informační technologie).

Praha – snímek č. 13/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Klastry 1.Moravskoslezský dřevařský klastr, o.s. (MSDK), 2.Moravskoslezský strojírenský klastr, o.s. (MSSK), 3.Moravskoslezský automobilový klastr, o.s. (MAK), 4.IT Cluster, o.s., 5.Klastr Hydrogen-CZ, o.s., 6.Stavební klastr Ostrava, o.s. 7.ENVICRACK (obnovitelné energie).

Praha – snímek č. 14/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji

Praha – snímek č. 15/17 Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Mezinárodní grantový projekt MŠMT (nositelem VŠMIE; zpracován ve spolupráci s Ruskou federací) „1P05ME816 - Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání" Ochrana průmyslového a duševního vlastnictví V r firmám a fyzickým osobám z MSK uděleno / zapsáno 720 ochranných dokumentů (zapsáno 129 užitných vzorů + 53 průmyslových vzorů ochranných známek; uděleno 26 patentů).

Praha – snímek č. 16/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Závěr Možné překonání bariér inovačního podnikání: novela živnostenského zákona: snížení byrokratické zátěže a nákladů spojených se založením podniku;novela živnostenského zákona: snížení byrokratické zátěže a nákladů spojených se založením podniku; čerpání best practices z VB (partnerský region MSK – North-East) „projekt rozvojové agentury NStar“: důvěra ve spolupráci s venture kapitalisty; využívání VC financování a poradenstvíčerpání best practices z VB (partnerský region MSK – North-East) „projekt rozvojové agentury NStar“: důvěra ve spolupráci s venture kapitalisty; využívání VC financování a poradenství aktivity klastrů: větší spolupráce firem s VŠ / výzkumnými institucemi: růst transferu výsledků výzkumu do praxeaktivity klastrů: větší spolupráce firem s VŠ / výzkumnými institucemi: růst transferu výsledků výzkumu do praxe V MSK se vyvíjí několik pro-inovačních aktivit: iniciativa InOvainiciativa InOva projekty klastrů:projekty klastrů: projekt MSSK ve spolupráci s VŠB „Inovace studijních programů strojních oborů jako odezva na kvalitativní požadavky průmyslu“ projekt MSSK ve spolupráci s VŠB „Inovace studijních programů strojních oborů jako odezva na kvalitativní požadavky průmyslu“ projekt IT Clusteru „Škola pro praxi“ (sladění potřeb praxe a možností vzdělávacích institucí). projekt IT Clusteru „Škola pro praxi“ (sladění potřeb praxe a možností vzdělávacích institucí).

Praha – snímek č. 17/ Eva Bergerová – Inovační systém v Moravskoslezském kraji Děkuji za pozornost a přeji pěkný den! Ing. Eva Bergerová Euro Info Centrum Ostrava Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Tel.: (od