Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Vliv průmyslu na životní prostředí
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Chemické zatížení krajiny
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Jak vytvořit prezentaci – kraje ČR. Zdroje: Učebnice (+ atlas – všechny mapy) – to je základ Webové stránky kraje Webové stránky toho, co prezentujeme.
Rybolov, vodní a lesní hospodářství
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Lesnictví Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Krajina a životní prostředí
Krajina a životní prostředí
Abiotičtí činitelé –Škody Suchem a vedrem
Krajina a životní prostředí
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Registrační číslo projektu:
Krajina a životní prostředí
Petra Jarábová Markéta Kanisová
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Krajina a životní prostředí
Název prezentace v zápatí1 Environmentální a sociálně- ekonomické aspekty těžby 1 POPULARIZACE VĚDY A VÝZKUMU V PŘÍRODNÍCH VĚDÁCH A MATEMATICE S VYUŽITÍM.
Krajina a životní prostředí
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Společenské a hospodářské prostředí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VLIV TĚŽBY NEROSTŮ NA KRAJINU A ŽP
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Znečišťující faktory ŽP a dopady činnosti člověka na ŽP
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Životní prostředí v ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : duben 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti VZDĚLÁVACÍ.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Pedosféra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekologické globální problémy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Digitální učební materiál
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Další vlivy na krajinu a životní prostředí

Obsah 5. Otázky a úkoly 1. Lesnictví 2. Vodní hospodářství 3. Urbanizace 4. Cestovní ruch 5. Otázky a úkoly

Lesnictví Lesnatost Co patří mezi pozitivní vlivy lesa na krajinu a životní prostředí? Jaké jevy v krajině jsou spojeny s nadměrnou těžbou dřeva? Monokultura Těžba dřeva je velmi neefektivní

Vodní hospodářství Co patří mezi vodohospodářské zásahy do krajiny? Odvodňování a zavlažování Rybníky a přehradní nádrže Regulace vodních toků

Urbanizace má velký vliv na krajinu Co je to urbanizace? Urbanizace má velký vliv na krajinu Mezi problémy městské krajiny patří : nedostatek pitné vody, exhalace, prach, hluk, odpad, málo zeleně…… Suburbanizace

Cestovní ruch Význam cestovního ruchu neustále roste Je velmi důležitým faktorem z hlediska zdraví lidské populace Negativní vlivy cestovního ruchu na krajinu a životní prostředí V zájmu ochrany krajiny je nutné : zakládání areálů klidu, zakládat chráněné oblasti, vybudovat infrastrukturu v oblastech cestovního ruchu

Otázky a úkoly 1. Jaké změny vyvolává zemědělství v krajině? 2. Co jsou to pesticidy? 3. Ukaž na mapě nejvíce a nejméně zalesněné oblasti. 4. Co patří mezi vodohospodářské zásahy do krajiny? 5. Jak ovlivňuje urbanizace krajinu? 6. Jak vybudovat rekreační oblast, aby co nejméně ovlivňovala životní prostředí?

Vliv cestovního ruchu na krajinu a životní prostředí Zábor půdy Ohrožení zdrojů pitné vody Skládky pevných odpadů Poškozování půd, rostlinstva a lesních porostů Krádeže Ovlivnění původních rostlin a živočichů Nebezpečí požárů Hluk Negativní vliv motorových vozidel Nadměrná koncentrace cestovního ruchu v určitých lokalitách