Jiří Průša (jiri@prusa.cz) E-Government Jiří Průša (jiri@prusa.cz)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Ivan Langer Ministr vnitra Zdeněk Zajíček Náměstek ministra vnitra Tisková konference
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Strategie implementace
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Czech POINT (CzP) Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Czech POINT je garantovaná služba pro komunikaci uživatele se státem prostřednictvím.
Czech POINT Tereza Šístková xsist02.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Konference „10 let eGovernmentu v ČR“ Ivan Langer Praha, Senát Parlamentu ČR, 8. dubna 2010.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Integrovaný operační program (IOP) INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské nám
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Informace z konference IIR eGovernment – Zpracoval(a): Jana Třísková, Alois Slovák Datum:
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Realizační tým ICZ duben 2005
363 DNÍ OD „FIAT LUX“. PŘED 363 DNY – 1. ČÁST PŘED 363 DNY - 2. ČÁST „ FIAT LUX“
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Seminární práce z předmětu SIPOL
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Vzdělávání eGon Zajištění vzdělávání v eGovernmentu Jana Třísková
Czech Point na poštách ISSS Mgr. Pavel Kolář náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Czech POINT ve službách České pošty aneb Česká pošta ve službách Czech POINTU Petr Stiegler náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu a eGovernment.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
E - government Hana Válková Lucie Švestková Karel Volný Tereza Dvořáková.
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Informace k možnosti motivace municipalit k UR v rámci fondů EU a jiných zdrojů.
ZÍSKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉHO OPRÁVNĚNÍ. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1178 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Debyrokratizace státu a redukce administrativní zátěže - Personální audit ministerstev a dalších státních úřadů - Konec obíhání úřadů – soustředění souvisejících.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Městský úřad Nový Bydžov eGon centrum ORP Nový Bydžov Ing. Martin Kořínek Bc. Ondřej Neuman.
Seminář pro organizace zřizované krajem Vzdělávání v eGovernmentu v Pardubickém kraji 19. a KrÚ Pk, sál Zastupitelstva Pk 9:00 hod.
Představení konceptu pilotního projektu „Koordinace a zavedení Smart Administration ve veřejném sektoru“ Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
E-government - moderní podoba veřejné správy v České republice.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Katastr nemovitostí na internetu a reálné možnosti jeho využití fyzickými a právnickými osobami Č e s k ý ú ř a d z e m ě m ě ř i c k ý a k a t a s t r.
„CZECH POINT e-shop – výpisy poštou“ Petr Stiegler – náměstek generálního ředitele pro veřejnou správu a eGovernment Tisková konference,
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Czechpoint, bezdlužnost a záznam v trestním rejstříku
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Mgr. Tomáš Lechner Triada, spol. s r. o.
EGONovi tluče srdce! Ivan Langer ministr vnitra.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Transkript prezentace:

Jiří Průša (jiri@prusa.cz) E-Government Jiří Průša (jiri@prusa.cz)

Zakončení předmětu :o) Zakončení: zápočet (4 kredity) prezentace + ústní pohovor Témata prezentací: Best-practice ze zahraničí Projekt eGovernmentu nezmiňovaný v přenášce Přístupnost webové stránky města/obce

Co je to eGovernment? „eGovernment představuje použití ICT ke zlepšení výkonnosti a efektivnosti veřejné správy, podpoře jejího růstu a snížení administrativy. eGovernment je něco, co mohou ocenit ti, kteří tráví na úřadě hodiny čekáním ve frontě.“ (Evropská komise)

Co je to eGovernment? „e-Government“ představuje transformaci vnitřních a vnějších vztahů veřejné správy pomocí ICT s cílem optimalizovat interní procesy. Jejím cílem je pak rychlejší, spolehlivější a levnější poskytování služeb veřejné správy nejširší veřejnosti a zajištění větší otevřenosti veřejné správy ve vztahu ke svým uživatelům. (Ministerstvo vnitra)

Základní předpoklady Právní znalosti – právní základ je nezbytným předpokladem činnosti veřejné správy. Technologické znalosti Vyjednávací znalosti – o změně je nutné přesvědčit lidi kolem sebe – kolegy, nadřízené, vládu, poslance, uživatele… Znalosti managementu a marketingu

Nástroje Politické – politické priority (samostatný resort/začlenění eGovernmentu do resortů, příp. na ÚV), tvorba strategických dokumentů. Legislativní – novelizace zákonů, nové zákony, vyhlášky… Finanční – dotační tituly (národní i EU; podpora NNO, dotované kurzy), daňové zvýhodnění Nástroje podnikatelského sektoru – cost-benefit analýzy, marketingové nástroje…

Politické nástroje Tvorba strategií – v ČR např. „Digitální Česko“, v EU Akční plán k eGovernmentu. Prezentace vizí – vize „EGON“ – skvělý marketing, přiblížení fungování eGovernmentu občanům. Priority pro předsednictví – možnost prosazení národních priorit na evropské úrovni a jejich zviditelnění

Legislativní nástroje Příprava a implementace zákonů – Zákon o e-Governmentu, Zákon o základních registrech. Novelizace zákonů – návrhy, připomínková řízení, prosazování elektronizace do všech oblastí veřejné správy. Vyhlášky a metodické pokyny – upřesňují a dále rozvádějí zákony (např. o přístupnosti)

Finanční nástroje Evropské peníze – strukturální fondy (zejména IOP, OP LZZ), komunitární programy (CIP, SaferInternet) Národní zdroje – doplněk evropských zdrojů, zvláštní dotační tituly (hlavně v minulosti…) DPH – možnost snížení DPH např. u vysokorychlostního internetu apod.

Podnikatelské nástroje Cost-benefit analýza – porovnání nákladů a výnosů vybraného řešení e-Governmentu. Může si e-Government sám na sebe vydělat? Marketingové nástroje – eGovernment je produkt, proč nepoužít k propagaci stejné nástroje – TV, billboardy, internet…

Institucionální zabezpečení Ministerstvo vnitra (2/1969 Sb.) Ministerstvo průmyslu a obchodu Ministerstvo pro místní rozvoj Rada vlády „Éčka dnes řeší každé ministerstvo“ Ministerstvo spravedlnosti – „eJustice“ Ministerstvo zdravotnictví - „eHealth“ Ministerstvo dopravy – eTesty (řidičák) Ministerstvo financí – el. daňová přiznání MPSV - „Bezvýznamový identifikátor, ČSSZ“

Zdroje informací Internetové stránky ministerstev – MV, MPO, www.egov.cz, www.isvs.cz ePractice.eu – evropský server pro sdílení a vzájemnou výměnu zkušeností. eGovernment – odborný čtvrtletník Veřejná správa – rubrika e-servis v rámci čtrnáctideníku vydávaného Ministerstvem vnitra

Projekty eGovernmentu v ČR

eGON

Czech POINT Kontaktní místo veřejné správy „one-stop-shop“ 16 služeb – většinou výpisy z rejstříků/registrů cca. 6 750 pracovišť cca. 5 800 000 vydaných výpisů

Czech POINT – lokace Seznam míst stanoven zákonem (365/2000 Sb.) a prováděcí vyhláškou (č. 364/2009 Sb.) Obecní úřady (78 %) Česká pošta (15 %) Notáři (6 %) Hospodářská komora (0,76 %) Velvyslanectví, konzuláty (0,58%) Od 29. listopadu 2011 rozšíření o banky (za poplatek)

Czech POINT - služby Výpis z rejstříku trestů (48 %) Výpis z katastru nemovitostí (24 %) Výpis z obchodního rejstříku (17 %) Výpis z bodového hodnocení řidiče (4 %) Autorizovaná konverze dokumentů (3 %) Výpis z živnostenského rejstříku (2%) Žádost o zřízení datové schránky (0,6 %) Výpis ze systému kvalifikovaných dodavatelů (0,3 %) Přijetí podání dle živnostenského zákona, Podání do registru účastníků provozu modulu autovraků ISOH…

CzechPOINT - poplatky Ověřující tuzemský správní úřad – výši stanoví Zákon o č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích. Správní úřad může snížit částku až o 90% Zastupitelský úřad v zahraničí – konzulární služba Česká pošta a Hospodářská komora – stanovuje sama, nesmí být vyšší, než správní poplatek úřadu.

CzechPOINT – poplatky II. OR, ŽR, KN Rejstřík trestů Bodové konto řidiče Tuzemský správní úřad 100 Kč + 50 Kč 50 Kč Zastupitelský úřad v zahraničí 300 Kč + 150 Kč 300 Kč Česká pošta 100 Kč + 40 Kč 69 Kč + 40 Kč Hospodářská komora 90 Kč + 50 Kč 60 Kč + 50 Kč

Dotazy? Otázky? Děkuji za pozornost!