Sdílení dat ve veřejné správě Hradec 30.03.2004. Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Ministerstvo vnitra říjen – listopad Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel.
Správní právo Pojem správního práva.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Konference MV Květen zásadně snížit byrokratickou zátěž všem promítnout jednou pořízený údaj všem OVM promítnout změnu existujícího údaje všem.
Nástroje územního plánování
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Základní registry veřejné správy
Dopady zavedení registru práv a povinností na orgány veřejné moci.
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Jiří Dohnal, Roman Zemánek
Registr dlužníků státu
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Ministerstvo vnitra Dosáhli jsme cíle? Máme efektivní veřejnou správu? Máme dostatek financí na vše co děláme? Odpověď zní: „bohužel NE!!“  Proto.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Základní registry ve veřejné správě
Bez čeho to nepůjde? Bez registrů ! Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
Prezentace Hradec Králové Registr živnostenského podnikání.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Základní registry.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Spisová služba a správní řád Mgr. Tomáš Lechner ISSS 2006, Hradec Králové2 Obsah prezentace b Přehled související legislativy b Příjem podání.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Základní registr obyvatel - ROB. Evidované subjekty státní občané ČR cizinci, kterým bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území ČR nebo povolení.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Základní registry informují ing. Ondřej Felix CSc. hlavní architekt eGovernmentu MV ČR Praha říjen 2012.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Správa základních registrů Mgr. Michal Novák ředitel Správy základních registrů.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon o sdílení dat při výkonu veřejné správy
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Správní právo procesní
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Základní registr prostorové identifikace
Informace pro externí administrátory
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Sdílení dat ve veřejné správě Hradec

Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení dat ve veřejné správě (poskytování údajů z IS vedených jedním orgánem pro potřeby jiného orgánu).  Úprava jednotlivých IS je roztříštěna do mnoha právních předpisů.  Striktní vymezení okruhu uživatelů informací vedených v příslušných informačních systémech.  Zákon obvykle nezakládá explicitně elektronickou formu vedení příslušné evidence, přestože řada z nich je ve skutečnosti v elektronické formě vedena; téměř u žádné z nich nejsou údaje v elektronické formě považovány za právně závazné.

Problémy  Řada údajů je od fyzických osob i od právnických osob vyžadována opakovaně a s následnou vzájemnou komunikací informačních systémů (ať už písemnou nebo elektronickou) jsou problémy.  Údaje v evidencích je obtížné aktualizovat.  Údaje v mnoha databázích nejsou dostupné ani v rámci veřejné správy orgánům navzájem.

Působnost zákona 1/2  Zákon upravuje sdílení dat mezi orgány veřejné moci v souvislosti s výkonem veřejné správy.  Zákon se nevztahuje: - na údaje vedené orgány veřejné moci v jiné než elektronické podobě, - na poskytování údajů vedených v elektronických evidencích, pokud jejich použití není výkonem veřejné správy, - na poskytování informací podle zvláštních zákonů (např. zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, zákon č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí).

Působnost zákona 2/2  Sdílení dat zahrnuje: - poskytování dat z informačních systémů veřejné správy sloužící k plnění určitého jednorázového úkolu veřejné správy (např. správní rozhodnutí), údaje z IS jsou poskytovány na základě žádosti, proces není zcela automatizován a probíhá ad hoc v závislosti na aktuální potřebě údajů - výměnu údajů mezi registry a dalšími informačními systémy veřejné správy sloužící k dosažení souladu jejich obsahu. výměna plně automatizována a probíhá v závislosti na změně dat, tak aby při změně referenčního údaje došlo k aktualizaci tohoto údaje v dalších IS

Děkuji za pozornost.