Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Facility management ČSN EN
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Základy krizového řízení
Ochrana kritické infrastruktury
Integrovaná střední škola,Slaný
Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava Fakulta bezpečnostního inženýrství DOPADY DIREKTIVY SEVESO III NA KOMUNIKACI S OBYVATELSTVEM JAKUB ŘEHÁČEK.
Technologické platformy a dopravní výzkum
Koncepce environmentální bezpečnosti
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Integrovaný záchranný systém - nástroj k řešení mimořádných událostí
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Krizové řízení Seminář.
Traumatologický plán ÚSZS
Digitální mapa veřejné správy - DMVS.  Memorandum  o spolupráci, přípravě a realizaci projektu DMVS podepsáno na ČÚZK  Ministerstvo vnitra,
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
1 Krizové řízení Seminář č. 1. Podmínky ukončení 100% účast – if absence, nutné dohodnout se a vypracovat náhradní plnění Písemná práce – 4 A4 čistého.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PODPORA SPECIFICKÝCH SKUPIN OBČANŮ PŘI MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTECH Magistrát města Olomouce Odbor ochrany.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Mimořádné události. OBSAH: Právní základ Vymezení základních pojmů Příčiny, následky pohrom /MU, (dominoefekt) Typy pohrom / MU Analýza rizika (identifikace.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
1 OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr.Bohumír MARTÍNEK,Ph.D. Vedoucí Ústřední odborné rady ochrany obyvatelstva SH ČMS.
Kpt. Ing. Kateřina Blažková, Ph.D. (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje) plk. Ing. Antonín Krömer (Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského.
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_17_02_mimořádné situace 1 Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679,
Narušení bezpečnosti. OBSAH: Vymezení základních pojmů vážících se k narušení bezpečnosti Řízení bezpečnosti území Nástroje veřejné správy využitelné.
Rady pro rozvoj lidských zdrojů - komunikace a koordinace Kamil Ubr, OŠMS Krajského úřadu kraje Vysočina.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
OCHRANA OBYVATELSTVA Mgr. Bohumír MARTÍNEK, Ph. D.
Havarijní plán kraje.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Společná zahraniční a bezpečnostní politika
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Zapojení VŠB-TUO, FBI do mezinárodních aktivit ve snižování rizik katastrof Připravil: Danihelka, 2016.
Dlouhodobobý smluvní výzkum z veřejných prostředků HS „Krizová rizika pro MŽP ČR, 2016“ Výzkum a vývoj podávacího agregátu pro vysokokapacitní moduly.
Přehled živelních pohrom
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof

Základní dokumenty Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN Budování odolnosti národů a společenství vůči katastrofám: Akční rámec z Hyoga pro období 2005- 2015

Katastrofa – definice OSN volně odpovídá v ČR definice krizové situace – krizového stavu podle zákona o krizovém řízení: mimořádná událost je škodlivé působení sil a jevů vyvolaných činností člověka, přírodními vlivy, a také havárie, které ohrožují život, zdraví, majetek nebo životní prostředí a vyžadují provedení záchranných a likvidačních prací krizová situace je mimořádná událost, narušení kritické infrastruktury nebo jiné nebezpečí, při nichž je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav nebo stav ohrožení státu (krizové stavy)

Základní povinnosti pro ČR vytvoření Národní platformy gestorem Ministerstvo životního prostředí Od roku 2005 Český národní výbor pro omezování následků katastrof (při ČHMÚ) Od roku 2012 vytvořena Národní platforma pro snižování rizika katastrof (MŽP)

Členové platformy Ministerstvo životního prostředí a Český hydrometeorologický ústav Ministerstvo vnitra a Institut ochrany obyvatelstva Ministerstva zemědělství a pro místní rozvoj Vysoké školy (Vysoká škola báňská, Mendelova univerzita) Akademie věd (Czech globe) Svazy (Svaz měst a obcí, Český národní výbor pro omezování následků katastrof

Činnost Národní platformy národní platforma představuje národní mechanismus pro koordinaci a politická doporučení týkající se snižování rizika katastrof mezisektorová a interdisciplinární, s účastí veřejných, soukromých a občanských společností zahrnující všechny dotčené subjekty v rámci země národní platformy představují národní mechanismus pro ISDR

Národní platforma v ČR zpracovává informace o národním a mezinárodním vývoji v oblasti snižování rizik katastrof podílí se na zpracování a projednává národní zprávy a další strategické dokumenty pro naplňování cílů Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof projednává aktivity související s implementací Akčního rámce z Hyoga pro omezování rizika katastrof

Národní platforma v ČR projednává navrhovaná opatření (např. legislativní, nelegislativní, technická, ekonomická a organizační) pro snižování rizika katastrof koordinuje činnost zástupců ČR v orgánech EU a OSN, která se dotýká omezování rizika a následků katastrof spolupracuje při zpracování návrhů strategických dokumentů

Další povinnosti pravidelně zpracovává zprávy o postupu implementace Akčního rámce z Hyoga spolupracuje na tvorbě nových dokumentů v rámci mezinárodních expertních skupin provádí identifikaci a hodnocení rizika katastrof v konkrétním státě další rozvoj systému včasného varování

Další organizace, které se zabývají snižováním rizika katastrof: Evropská unie Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Mezivládní panel pro změnu klimatu Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Program pro životní prostředí OSN a další

Děkuji vám za pozornost marie.adamkova@mzp.cz