Mgr. Magdaléna Peterková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu provozovatele a zpracovatele Jiří Krejča DEZA, a.s. Valašské Meziříčí 24. února 2004.
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Ing. Silvia Aguilar Bobadilla Nástroje ekologické politiky.
Agentura Integrované Prevence (IPPC) založena v dubnu začleněním do ČEÚ (§5) Cíl: odborná podpora státní správy, průmyslu a veřejnosti při implementaci.
Zkušenosti z aplikace zákona o integrované prevenci z pohledu agentury CENIA.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Právní úprava ochrany lesa
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
1 Zkušenosti Agentury integrované prevence za rok 2003 ČEÚ – AIP Kodaňská 10 Praha
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Nástroje ochrany životního prostředí
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
Právo životního prostředí II. Úvodní přednáška
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Vybrané otázky práva životního prostředí
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
JUDr. Jana Tkáčiková, PhD..  Listina základních práva a svobod  Zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí  Občanský zákoník §§ 415 an.  Zákon č.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Právní režim nakládání s odpady
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Strana 1 INTEGROVANÉ VERSUS SLOŽKOVÉ POVOLOVÁNÍ Adéla Švachulová Ministerstvo životního prostředí Oddělení IPPC Integrated and Planned Enforcement of Environmental.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Odbor životního prostředí MHMP
Nový zákon o ochraně ovzduší
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
FILOSOFIE A PROCES INTEGROVANÉHO POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC
BAT - BREF Jejich rozsah
Integrovaná prevence a omezování znečisťování (IPPC)
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Transkript prezentace:

Mgr. Magdaléna Peterková 26.3.2008 Státní politika životního prostředí. Nástroje ochrany ŽP. Administrativní nástroje. Sankční nástroje. IPPC. Mgr. Magdaléna Peterková 26.3.2008

Zkouškové otázky č. 7 – Nástroje ochrany ŽP – přehled č. 13 – Integrované povolení jako nástroj prevence v ochraně ŽP

I. Státní politika životního prostředí usnesení vlády ČR ze dne 17.3.2004 č. 235 cíle environmentální politiky v letech 2004 – 2010 informace o prioritách státní politiky životního prostředí

II. Nástroje ochrany životního prostředí SPŽP: prostředky a metody, kterými stát dosahuje cílů státní politiky životního prostředí environmentální výchova a osvěta právní nástroje ekonomické nástroje dobrovolné nástroje (EMAS) informační nástroje nástroje strategického plánování nástroje zapojování veřejnosti výzkum a vývoj mezinárodní spolupráce institucionální nástroje

Ministerstvo životního prostředí: environmentální výchova, vzdělávání a osvěta ekonomika životního prostředí financování životního prostředí spolupráce s neziskovými organizacemi politika a strategie výzkum a vývoj EIA/SEA IPPC dobrovolné nástroje udržitelný rozvoj (Strategie udržitelného rozvoje) Místní Agenda 21

Nástroje ochrany ŽP – obecně = prostředky a metody ovlivňování chování lidí ve vztahu k životnímu prostředí nástroje přímého působení na stav ŽP nástroje nepřímého působení na stav ŽP administrativní sankční koncepční informační dobrovolné environmentální výchova, vzdělávání a osvěta institucionální

III. Administrativní nástroje z hlediska právní formy - právní předpisy, OOP, správní akty… z hlediska efektu - pozitivní X negativní z hlediska obsahu - zákazy, příkazy, povolení, stanoviska, vyjádření, stanovení podmínek, kategorizace objektů ochrany, kontrola, …

Několik slov k jednotlivým typům administrativních nástrojů ukládání povinností zákon individuální akt orgánu veřejné správy povolení, souhlasy, vyjádření, stanoviska podmínky, za kterých lze vykonávat urč. činnost podmínka vydání povolení předpoklad pro vydání určitého rozhodnutí stanovení podmínek limity, standardy, meze kategorizace objektů kontrola a dozor formální X neformální výkon rozhodnutí právní odpovědnost administrativní smlouvy (dohoda o ochranných podmínkách)

IV. Sankční nástroje pokuty ochranná opatření opatření k nápravě

V. IPPC Integrated Pollution Prevention and Control protipól k tzv. složkové ochraně posuzují se všechny vlivy na ŽP všechny procesy, jejichž výsledkem je stanovení standardů ochrany životního prostředí, probíhají v jednom společném řízení – společné požadavky na kvalitu

Cíle a principy zamezit přenosu znečištění z jedné složky životního prostředí do druhé efektivně využívat suroviny, materiály a energii předcházet vzniku odpadů a zabezpečit jejich opětovné využívání přijímat opatření nezbytná k předcházení haváriím a omezovat jejich případné následky snižovat administrativní náročnost pro podniky vydáním jednoho rozhodnutí zapojit veřejnost do rozhodovacího procesu

Co lze nahradit? z. o vodách z. o ochraně ZPF z. o lesích z. o ovzduší z. o ochraně přírody a krajiny z. o odpadech lázeňský z. z. o veterinární péči z. ochraně veřejného zdraví integrované povolení musí respektovat limity složkových zákonů vydávají krajské úřady, příp. odbor MŽP

Právní úprava Směrnice Rady 96/61/ES (IPPC směrnice) z. č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci prováděcí vyhlášky nařízení

Základní pojmy zařízení = stacionární technická jednotka, ve které probíhá jedna či více průmyslových činností uvedených v příloze 1. zákona IPPC integrované povolení = rozhodnutí, kterým se stanoví podmínky k provozu zařízení, vydávané namísto rozhodnutí, stanovisek, vyjádření a souhlasů vydávaných podle zvláštních právních předpisů, pokud to tyto předpisy umožňují emisní limity nakládání s odpady hospodárné využití surovin a energie

Integrované řízení vztahuje se k provozům řízení se zahajuje na žádost institut odborně způsobilé osoby odborná vyjádření zákaz střetu zájmů

Účastníci řízení provozovatel zařízení obec (na území umístěno zařízení) kraj ( na území umístěno zařízení) občanská sdružení, OPS, zaměstnavatelské svazy, obce a kraje (ovlivněné) – do 8 dnů přihlášení účastník dle zvláštních právních předpisů

Postup žádost zveřejnění stručného shrnutí žádosti vyjádření (účastníci, dotčené úřady, event. dotčený stát) ústní jednání – fakultativní rozhodnutí o žádosti zamítnutí žádosti vydání integrovaného povolení odvolání nebo rozklad pravidelný přezkum plnění podmínek změna nebo zánik integrovaného povolení

zdroj: www.env.cz

Integrovaný registr znečištění – IRZ provozovatelem MŽP informace o emisích a přenosech určitých ohlašovaných látek Evropský registr emisí znečišťujících látek (EPER) www.irz.cz

Nejlepší dostupná technika směrnice IPPC – definice pojmu „Nejúčinnější a nejpokročilejší stádium vývoje činnosti a jejích provozních metod, dokládající vhodnost určité techniky jako základu pro stanovení emisních limitů k zabránění, nebo, není-li to možné, ke snížení emisí a vlivů na životní prostředí jako celku, při dodržení technické a ekonomické dostupnosti.“ souhrn evropských nejlepších dostupných technik – referenční dokumenty BREF

Děkuji za pozornost!