Mořeplavec, kolonizátor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Advertisements

ZŠ a MŠ Brno, Křídlovická 30b Tereza Bartošová VII.C 2011/2012
Autor: Pokorná Martina
STŘEDOAMERICKÝ REGION
Zámořské objevy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Opakování z minulé hodiny:
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
Dějiny významných států a národů v Evropě IV
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Snímek 1-15 – 10 min ZÁMOŘSKÉ OBJEVY
Veronika Šloufová VII. A 2011/2012
Registrační číslo projektu
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Zámořské objevy objevení Ameriky.
Zámořské objevy.
Oddělení nebe a země Louis Martine 22. srpna července 1894 Zélie Guérinová 23. prosince srpna 1877.
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Wolfgang Amadeus Mozart Dětství a jeho cesty
Planeta Země Zeměpis VY_32_INOVACE_444, 23. sada, Z3 ANOTACE
Zámořské objevy 15. století
VY_32_INOVACE_64_KRYŠTOF KOLUMBUS
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ing. Zuzana Nováková Odbor Řídící orgán OP Ministerstvo zemědělství ČR.
Hudební doprovod: Nino Bravo “América” Pochází z latinského slova argentum, stříbro, stejně jako jméno řeky Río de la Plata, která byla pro Španěly cestou.
Objevné cesty a mořeplavectví
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
ZÁSADY PŘI TVORBĚ PREZENTACE. Pamatujte, že nejúčinnější prezentace nejúčinnější prezentace nejjednodušší nejjednodušší.
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
První objevná plavba Jamese Cooka
Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Mořeplavec a kolonizátor.
Kolumbovy výpravy. *1451-Itálie (Janov) Španělsko jeho otec byl obchodník, proto se vyučil obchodníkem v mládí se vzdělával ve čtení zeměpisných.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_04_B _19 Objevitelé nových světů Téma: Dějepis 7. ročník.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Státy Střední Ameriky. Poloha  Střední Amerika je území mezi Mexikem a Kolumbii (7 nezávislých států)‏  Střední Amerika se rozléhá okolo Karibského.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Kolumbovy výpravy a objevy. Kryštov Kolumbus * Janov † Valladolid mořeplavec a kolonizátor Otec: tkadlec vlny, obchodník se sýry.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
S Kolumbem do Nového světa
Název školy: Základní škola Městec Králové
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Život karla IV..
Život Karla IV..
Hernán Cortés Vendulka Růžičková.
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
NOVOVĚK Kapitola II. ZÁMOŘSKÉ OBJEVY.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Mgr. Jindřiška Řehořková
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Kryštof Kolumbus.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
OBJAVNÉ CESTY KRIŠTOFA KOLUMBA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Původ názvů států Latinské Ameriky
Co jsme si odnesli z Evropy
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

1451-1506 Mořeplavec, kolonizátor. Kryštof Kolumbus 1451-1506 Mořeplavec, kolonizátor.

Úvod Narodil se mezi 25. srpnem a 31. říjnem 1451 v Janově v dnešní Itálii. Jeho otec, Dominik Kolumbus, byl tkadlec vlny a drobný obchodník se sýry v Janově. Kolumbova matka byla Zuzana Fontanarossová.

První výprava Zastávky: Kanárské ostrovy, La Gomera, Gomera. Při plavbě se posádka občas domnívala, že v dáli vidí zemi. Když to dne 12. října o druhé hodině ranní se ohlásil Rodrigo z Triany, ukázalo se, že tentokrát to opravdu zem je, a Rodrigo z Triany se tak stal prvním člověkem z flotily, který uviděl Nový svět. Kolumbus ale toto prvenství přiřkl sobě.

Nový svět Flotila se vylodila na ostrově v dnešních Bahamách, který Kolumbus pojmenoval San Salvador. Na ostrově byli domorodci, ale protože se od nich nedověděl, kde se nachází zlato, vyplul na jiný ostrov. Po několika nezdařených zastávkách připlul 28. října na Kubu. 6. listopadu přistál Kolumbus na ostrově Haiti, který pojmenoval Hispaniola. V noci z 24. na 25. prosince na břehu ostrova ztroskotala Santa Maria. Kolumbus byl přijat místním vůdcem. Na místě nechal vystavět pevnost Navidad a zanechal tam 43 lidí jako posádku pevnosti.

Druhá výprava Druhá expedice vyplula 25. září 1493 z Cádizu a vydala se ke Kanárským ostrovům. 13. října odtamtud vyrazila v jižnějším kurzu než při předchozí výpravě a 3. listopadu přistála u ostrova, který Kolumbus pojmenoval Dominika. Protože na ostrově nebyl přístav, lodě se vydaly dále; další ostrovy Kolumbus pojmenoval Maria Galante a Guadeloupe.Na Guadeloupe se poprvé přesvědčil o kanibalismu Karibů. Dále výprava doplula na ostrovy Montserrat, Redonda, Antigua a Saint Croix. Poté se vydala přes dnešní Panenské ostrovy a Portoriko na Hispaniolu, kde 28. listopadu přistála na místě, kde rok předtím ztroskotala Santa Maria.

Třetí výprava Na třetí výpravu poskytli Kolumbovi katoličtí králové osm karavel. V lednu 1498 poslal dvě napřed a sám se šesti zbývajícími karavelami a dvěma sty muži na palubě vyplul 30. května 1498 z města Sanlúcar de Barrameda. Vydal se na Kanárské ostrovy, kde loďstvo rozdělil na dvě části: tři karavely měly plout k Hispaniole za Kolumbovým bratrem Bartolomějem, který tam mezitím založil Santo Domingo, a Kolumbus se třemi zbývajícími karavelami se rozhodl plout nejdříve na Kapverdy. Z nich se pak vydal na jihozápad, pak směr ale stočil více na západ.

Čtvrtá výprava Královský dvůr Kolumbovi financoval i čtvrtou výpravu pod podmínkou, že nepřistane na Hispaniole. Kolumbus vyplul 9. května 1502 opět z Cádizu se čtyřmi karavelami a téměř 140 muži, mezi nimiž byl i jeho bratr Bartoloměj a syn Fernando. Nejdříve se vydal do Arcily v Maroku, poté na Kanárské ostrovy a odtud do Nového světa, kam doplul 15. června. Tentokrát bylo jeho cílem prozkoumat pevninu, na kterou narazil při třetí cestě, a chtěl najít úžinu, kudy by proplul dál na západ. Kolumbus doplul k jižnímu cípu Kuby a odtud se vydal jihozápadním směrem, až doplul k pobřeží Hondurasu. Tam se setkal s muži plujícími ve velké kánoi, kteří Kolumbovi připadali inteligentnější než domorodci, které viděl do té doby – Indiáni.

Závěr života Po návratu z poslední výpravy se Kolumbus usadil v Seville, kde se snažil zajistit svým synům bohatství, tituly a pocty, které mu byly slíbeny. Po smrti jeho ochránkyně Isabely Kastilské se mu to ale moc nedařilo. Pro jeho dědice byl uznán pouze titul admirál; tituly místokrál a guvernér. Kolumbus se později usadil ve Valladolidu, kde zemřel 20. května 1506 ve věku 54 let. Jeho ostatky byly uchovány nejdříve ve Valladolidu a poté od dubna 1509 v klášteře de las Cuevas v Seville. Roku 1542 byly převezeny do katedrály v Santo Domingu a v roce 1795, když Hispaniolu obsadili Francouzi, byly přemístěny do Havany na Kubě. V roce 1892 byly Kolumbovy ostatky převezeny zpět do Sevilly.

Kryštof Kolumbus - Obrázky

Kolumbovy ostatky v Seville

Zdroje Google – www.google.cz Wikipedia – www.wikipedie.cz DÍKY ZA POZORNOST!(I pro ty co spí)