Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentační manažer Kapitola 2.0 (První prezentace)
Advertisements

KIV/ZIS Cvičení 6 SQL - SELECT.
F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Vytvoření menu K čemu slouží Jak se s ním pracuje
Databáze Dotazy.
Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.
Základní škola a mateřská škola Bzenec
X EXEL.
Základy jazyka SQL Jan Tichava
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Tabulkový precoser Open Office Calc ZÁKLADY PRÁCE
Obrázek v prostředí MS-WORD
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
VÝPOČTY V TISKOVÝCH SESTAVÁCH SESTAVÁCH Lenka Buchtová, 4. y.
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE Předmět: Informatika Ročník: 6.ročník Klíčová slova: Nová prezentace, snímek, průvodce prezentací,
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.
Jak vytvořit vlastní prezentaci ?
Průzkumník Program pro práci se soubory. Otevření Buď přímo na ploše, nebo otevřít libovolnou složku (např. dokumenty) a kliknout na záložku „složky“.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Hromadná korespondence, makro
Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.
Anotace Žák dokáže v aplikací MS Word vytvořit tabulku Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže v aplikaci MS Word vytvořit, upravit a formátovat.
Tvorba štítků. Co jsou to štítky Zvláštní druh obecných sestav tvoří štítky. WinBase602 umožňuje vytvářet štítky libovolných rozměrů a parametrů, nejběžněji.
TEXTOVÝ EDITOR.
Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Hana Tesařová Co jsou to multiatributy a jak se využívají?
Relační propojování tabulek. Úvod Tato prezentace má sloužit běžným uživatelům, jak začátníkům, tak i zkušeným uživatelům. Když budete postupovat podle.
Využití subpohledů. Obsah n 1) Co je to pohled? n 2) Co je to subpohled? n 3) Jak vytvořit subpohled? n 4) Příklad.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
WinBase tiskové sestavy Návod Postupy Příklady.
Úpravy v tabulce 4 Je velice užitečné a rozumné předem detailně rozmyslet a navrhnout strukturu tabulek.
Práce s řadami. Krok 1:Vytvořte vlastní řadu n V menu Nástroje klikněte na možnosti, otevře se dialogové okno možnosti. n Vyberte složku seznamy a pak.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled Iva Kraicigerová, 4Y2.
TVORBA COMBA V POHLEDECH Martina Musilová. Obsah prezentace * Co je to combo * Jak vypadá combo I. * Jak vypadá combo II. * Parametry comba * Druh comba.
Propojování tabulek pomocí ukazatelů Andrea Vlasáková, 4. Y Klikni!
PRÁCE S DOTAZY Eva Karmazínová, 4. Y. Postup při vytváření dotazů: 1) Vytvoříte vlastní aplikaci 2) Vytvoříte tabulku v aplikaci 3) Vytvoříte strukturu.
Vkládání klipartů a obrázků do excelu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.14 Téma: PowerPoint Číslo.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Výpočty tiskových sestav Průvodce problematikou tiskových sestav.
Mgr. Karel FischerTabulky1 Tabulka je část dokumentu, kde text je vkládán do políček. Políčka tvoří sloupce a řádky. Tabulku můžeme vložit dvěma způsoby:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Podmíněné příkazy jednoduché bVbVbVbVytvořené jednoduché tabulky bJbJbJbJednoduché opravy údajů bPbPbPbPodmíněné zadávání údajů.
TISKOVÉ SESTAVY Michaela Žítková, 4. Y. Úkol: Vytvoření seznamu studentů pro hromadný výlet Úvod Program WinBase Postup při vytváření Závěr.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
POHLEDY n Vaše nejčastější činnost. Práce s pohledy nNávrhář pohledů nObsluha návrháře pohledů nVýběr návrhu pohledu nPřednastavené pohledy nGrafická.
Úpravy dat v tabulce WinBase Upravování a přidávání dat do tabulky.
Použití dotazu jako zdroje dat pro sestavu Win Base 602 Lenka Šmardová, 4. Y2.
Databáze MS ACCESS 2010.
Vytváření tabulek MS Access (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Tvorba prezentace Vypracovala : Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Hromadná korespondence 2 Word Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_7B_10B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:7. Tematický okruh,
Tabulkový procesor Práce s listy, adresace buňky, definice řady Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Růžena Hynková. Dostupné z.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Prezentační nástroj Open Office, Impress ZÁKLADY PRÁCE
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra

Vytvoření tabulky n Po spuštění WinBase602 se na obrazovce objeví okno, které je hlavním prostředníkem ke službám. V něm je okno Aplikace. Když kliknete na tlačítko Vytvořit, zobrazí se dialogové okno, kam musíte napsat jméno aplikace. Po zapsání jména kliknete na tlačítko Hotovo. n Nyní se zobrazí okno aplikace, kde si můžete, kliknutím na tlačítka Tabulky a následně Vytvořit, vytvořit tabulku.

Vytvoření struktury tabulky n Nyní se vám otevřelo okno Návrh struktury nové tabulky. Do levé části okna do sloupce Jméno sloupce zadáváte jména atributů - např. Jméno, Příjmení…. Do sloupce Typ sloupce zadáváte typy atributů - např. atribut typu „Řetězec znaků, Datum, Obrázek…“. V pravé části potom můžete nastavit další vlastnosti

Naplnění tabulky n Máte-li hotovou tabulku, nezbývá vám nic jiného než ji naplnit daty. Klikněte na jméno tabulky (v našem případě „Naše třída“) a pak na tlačítko Otevřít. Zobrazí se vám dialogové okno (viz. obrázek). Záznamy zapisujete pomocí klávesnice, mažete je klávesou Del a mezi jednotlivými sloupci se pohybujete pomocí klávesy Tab nebo myší.

Jak můžeme tabulku změnit? n Když máte vytvořenou tabulku, můžete ji libovolně modifikovat (měnit). Můžete změnit nadpis tabulky, přidat nebo odebrat sloupce atd. (např. my jsme změnili název tabulky „Naše třída“ na „Zaměstnanci“ a přidali jsme sloupec „Plat“. n A jak si můžete tabulku prohlédnout? K tomu slouží Pohled do tabulky.

Jak vytvořit pohled? n Jak Pohled vytvořit? Klikněte v aplikaci na tlačítko Pohledy a potom na tlačítko Vytvořit. Dopracujete se k tabulce (viz. Obrázek). Chcete-li vložit novou ložku do pohledu nebo změnit typ libovolné složky, použjte k tomu okno Nabídkový panel.

Pohled do tabulky n A takhle vypadá konečný pohled do tabulky Zaměstnanci. Jednotlivá data se vám zobrazí, kliknete - li na šipky v MENU.

Vytváření dotazu n Teď si vytvoříme dotaz - jednu z možností, jak můžete hledat v tabulce. Kliknete na tlačítko Dotazy, potom na tlačítko Vytvořit a pak už se řídíte pokyny, které se vám postupně ukazují na obrazovce. Pak se vám zobrazí tabulka. Do oblasti SELECT zapíšete atributy, které se vám budou vyskytovat v odpovědi na dotaz.

Co je ještě nutné pro vytvoření dotazu? n Součástí tabulky je i oblast WHERE. Tato část je nejdůležitější, protože do ní zapisujete podmínky,které musí dotaz splňovat. Podmínek můžete zapsat více, podle toho, co chcete použitím dotazu zjistit. n Do oblasti ORDER BY uvedete atributy, podle kterých se má dotaz seřadit (můžete ji nechat i prázdnou).

Skupiny a funkce používané pro dotaz n V oblasti SELECT můžete definovat skupiny a použití agregovaných funkcí. Do sloupce s nadpisem Agr. popíšete vytváření skupin. Aby se skupiny vytvářely podle nějakého atributu, napíšete jej do prvního řádku v oblasti SELECT a do sloupce Agr. napíšete {G}. Další funkce, které do tohoto sloupce můžete napsat jsou n SUM - sečte hodnoty záznamů, které mají v každé skupině tento atribut vyplněný nějakou hodnotou. n AVG - spočítá průměrnou hodnotu v atributech v rámci každé skupiny n MAX a MIN - zjistí maximální a minimální hodnotu daného atributu v každé skupině (např. rozsah platu pracovníků) n COUNT - zjistí počet záznamů, které mají v daném atributu vyplněnou nějakou hodnotu.

Použití dotazu jako zdroje dat pro pohled n Nyní máte dotaz vytvořený a uložený. Jeho výsledky hledání můžete použít jako zdroj dat pro pohled. n Stačí vytvořit nový pohled, místo dat z tabulky použijete data z dotazu. n Náš dotaz byl na takové zamětnance, kteří mají plat vyšší než 4000 a menší nebo roven 7000 a musela být splněna podmínka, že tito zaměstnanci bydlí v Brně. Pohled nám tedy zobrazí jen ty zaměstnance, kteří obě podmínky splňují.