NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Periodická tabulka prvků
Advertisements

TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Periodická tabulka prvků
Periodická soustava prvků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Přehled citací a odkazů:
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků Mgr. Helena Roubalová
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
CHEMIE CHEMICKÁ VAZBA.
5.1 Částicové složení látek, prvky, PSP.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Chemické prvky - nekovy
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Úvod do anorganické chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
Periodická soustava prvků
Zástupci prvků skupin RZ
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Atomy, molekuly LC.
CHEMIE ATOM.
Stavba atomového jádra
CHEMICKÉ PRVKY RZ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_129_Prvek AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Periodická soustava prvků
PSP- periodická soustava prvků
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Stavba elektronového obalu atomu prvku a poloha prvku v periodické tabulce prvků prvky jsou seřazeny do skupin a period podle rostoucí Ar – původně atomové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Chemické prvky Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Autor: Mgr. M. Vejražková
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Periodická soustava prvků
Soutěžíme před testíkem
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Periodická soustava - PSP
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická soustava prvků (PSP)
Prvek = chemická látka složená z atomů (většinou nesloučených) se stejným Z charakterizován : značkou názvem protonovým číslem Z.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3. 2. 2. 3. F 13 TEMA: Chemie 8 – Periodická tabulka prvků ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2976

Periodická soustava prvků Anotace : Cílem je pochopit podstatu periodického zákona na příkladech znázornění souvislostí počtu elektronů ve valenční vrstvě s jejich protonovým číslem. Umět se orientovat v periodické soustavě prvků (používat pojem perioda a skupina). Tento materiál je určen pro žáky 8. ročníku ZŠ

Periodická soustava prvků Uspořádání prvků v periodické soustavě prvků není náhodné. Chemikové se dlouhou dobu snažili prvky nějak utřídit nebo rozdělit do skupin. Nejvhodnější variantu (uspořádání do tabulky) publikoval v roce 1871 D. I. Mendělejev.

Dmitrij Ivanovič Mendělejev Дмитрий Иванович Менделеев Portrét D. I. Mendělejeva od I. J. Repina

Prvky jsou uspořádány v periodické soustavě prvků podle rostoucího protonového čísla Z. Mendělejev seřadil prvky do tabulky podle jejich vlastností. V tabulce vynechal prázdná místa pro prvky, které budou teprve objeveny. Dokonce předpověděl vlastnosti některých tehdy neznámých prvků.

Periodický zákon: Fyzikální a chemické vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. (prvky, které jsou v periodické soustavě prvků pod sebou mají podobné vlastnosti )

Každému prvku náleží jedno políčko v periodické soustavě prvků. Najdeš v něm: značku prvku český název prvku latinský název prvku protonové číslo hmotnostní číslo (relativní atomovou hmotnost) elektronegativitu

U každé značky prvku najdeme :

Skupiny Svislé sloupce prvků v periodické soustavě prvků se nazývají skupiny Označují se římskou číslicí a velkým písmenem A nebo B. vodík lithium sodík

Číslo skupiny odpovídá počtu valenčních elektronů. Některé skupiny prvků získaly svoje vlastní názvy: I.A skupina - alkalické kovy II.A skupina - kovy alkalických zemin VI.A skupina - chalkogeny VII.A skupina - halogeny VII.A skupina - vzácné plyny

Číslo periody odpovídá počtu elektronových vrstev. Vodorovné řady prvků v periodické soustavě prvků se nazývají periody Označují se arabskými čísly 1 - 7 nebo velkými písmeny K – Q. Číslo periody odpovídá počtu elektronových vrstev.

Rozdělení prvků Většina prvků jsou pevné látky (znázorněny modře) Pouze 2 prvky jsou za normální teploty a tlaku kapaliny - brom a rtuť (znázorněny žlutě). Některé prvky jsou za normální teploty a tlaku plyny (znázorněny bíle). Vzácné plyny tvoří samostatné atomy, které se neslučují v molekuly. Ostatní plyny (vodík, dusík, kyslík, fluor, chlor) tvoří dvouatomové molekuly H2, N2, O2, F2 a Cl2.

Většina prvků (asi 80) jsou kovy dobře vedou elektrický proud a teplo při laboratorní teplotě jsou to pevné látky (kromě rtuti) s vysokou teplotou tání většinou jsou kujné a tažné (můžeme z nich vyrobit např. dráty)

Jen pětina prvků jsou nekovy kromě uhlíku jsou špatnými elektrickými a tepelnými vodiči většinou mají nízké teploty tání (jedenáct prvků je plynných, jeden je kapalina) nelze je tvarovat kováním, protože jsou křehké a snadno se lámou

Některé prvky jsou polokovy vzhledem připomínají kovy, ale vlastnostmi se podobají více nekovům

Zdroje Cs.wikipedia.org: Medeleeff_by_repin [online]. 7. 4. 2010 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medeleeff_by_repin.jpg Cojeco.cz: Mendělejev [online]. 3.2.2009 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://www.cojeco.cz/index.php?s_term=&s_lang=2&detail=1&id_desc=58445 Tabulka.cz: mendelejev [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://www.tabulka.cz/vedci/vedci.asp?id=mendelejev Xantina.hyperlink.cz: prvky [online]. 2012 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://xantina.hyperlink.cz/prvky/tab_prvku.html Vseochemii.estranky.cz: tabulka-prvku [online]. 8. 4. 2010 [cit. 2012-02-23]. Dostupné z: http://www.vseochemii.estranky.cz/clanky/periodicka-soustava-prvku/tabulka-prvku.html