Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Podpora inovací v Olomouckém kraji. Ekonomická situace kraje  Průměrná mzda : Kč (1.-2. čtvrtletí 2012)  Míra registrované nezaměstnanosti: 10,38.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Regionální inovační strategie Pardubického kraje (RIS PK)
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Národní a regionální klastrová politika
Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje Miroslav Novák náměstek hejtmana kraje.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Krajský úřad Karlovarského kraje
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Konference Inovace ve vzdělávání a vzdělávání o inovacích Praha, Technologické centrum AV ČR Centrum pro transfer technologií CeTT.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Závěrečná konference 19. dubna 2012 Zhodnocení a výstupy realizace projektu: „Rozvoj činností dřevařského klastru a zkvalitnění vazeb mezi VŠ a podnikatelskou.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Cíle regionální inovační strategie –Být impulsem pro rozvoj potřebných aktivit a iniciovat pilotní projekty v rámci akčního plánu –Zvýšit povědomí o důležitosti.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
Prezentace RIS kraje Vysočina Ing. Zdeňka Škarková ředitelka RRA Vysočina.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Závěry semináře RVŠ k 3. roli vysokých škol I: 1. V souvislosti se změnami paradigmatu role vysokých škol ve společnosti, respektujíce aktuální trendy.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Výzvy PO1 Téma výzvySpecifický cíl Žadatel Alokace na výzvu Předpokládaný termín vyhlášení Strategické řízení VaVaI na národní úrovni specifický cíl 4.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Mgr. Jitka Baťková Odbor přípravy OP VVV.
REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE (RIS) PETR CHLÁDEK.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) a Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje (RIS) Jednání pracovní skupiny č. 1.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Regionální inovační strategie
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Aktuální informace z činnosti Pracovní skupiny Inovace
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ing. Jan Šild, Mgr. Michal Bajer, HOPE-E.S., v.o.s.
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
REGIONÁLNÍ STÁLÁ KONFERENCE
Transkript prezentace:

Regionální inovační strategie Moravskoslezského kraje 2010 - 2016 Ing. David Pawera Urbis Invest 2011, Seminář Inovace a technologie v rozvoji regionů

Proces tvorby RIS - metodika Závěry a klíčová zjištění analytické části, Hlavní směry inovační politiky MSK SWOT analýza → Strom problémů Vize → globální cíl → → prioritní oblasti → specifické cíle Akční plány pro jednotlivá léta

Vize Moravskoslezský kraj usiluje stát se progresivně a dynamicky se rozvíjejícím znalostně orientovaným regionem střední Evropy stavějícím na specifickém know-how koncentrovaném v tradičních odvětvích kraje ve vzájemné interakci s novými perspektivními odvětvími odrážejícími trendy současné globální ekonomiky. Klíčovým faktorem tohoto rozvoje se stane koordinovaná a systémová podpora excelentního výzkumu a vývoje s důrazem na aplikaci jeho výsledků v podobě inovací v komerční sféře se schopností prosadit se na globálních trzích. K tomu dopomůže kvalitní systém celoživotního vzdělávání rozvíjející kvalifikaci pracovní síly, která je tvořena technicky zdatnými a kreativními lidmi.

IT A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST NOVÉ MATERIÁLY A NANOTECHNOLOGIE Oborové zaměření RIS STROJÍRENSTVÍ IT A INFORMAČNÍ SPOLEČNOST NOVÉ MATERIÁLY A NANOTECHNOLOGIE MODERNÍ ENERGETIKA ENVIRONMENTÁLNÍ TECHNOLOGIE BIOMEDICÍNSKÝ VÝZKUM KREATIVNÍ ODVĚTVÍ

Globální cíl Zvýšit konkurenceschopnost ekonomiky Moravskoslezského kraje na globálních trzích.

A – Transfer technologií B – Lidské zdroje C – Internacionalizace Prioritní oblasti A – Transfer technologií B – Lidské zdroje C – Internacionalizace D – Koordinace a implementace RIS

Struktura RIS

Prioritní oblast A – Transfer technologií Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl A1: Podpora transferu a komercializace výsledků VaV činnosti Projekty: Mapování stávajících systémů komercializace výsledků VaV činnosti a jejich následná optimalizace Iniciace a realizace klastrových projektů v oblasti VaV Specifický cíl A2: Posílení spolupráce firem a znalostních institucí v oblasti VaV Projekt: Podpora vědy a výzkumu v MSK, dotační titul č. 3

Podpora zakládání a rozvoje spin-offs a inovativních start-ups Prioritní oblast A – Transfer technologií Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl A3: Podpora zakládání a rozvoje spin-offs a inovativních start-ups Projekty: Profesionální poradenské služby pro zakládání spin-off a inovativních start-up firem Facilitace holdingového fondu pro finanční podporu spin-offs a inovativních start-ups

Prioritní oblast B – Lidské zdroje Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl B1: Zvýšení odborných kompetencí lidských zdrojů ve znalostní ekonomice Projekt: Rozvoj znalostí lidských zdrojů v oblasti VaVaI (Ef-trans) Specifický cíl B2: Zvýšení kvalifikace lidských zdrojů ve znalostních institucích Projekty: Podpora vědy a výzkumu v MSK, dotační titul č.5 Podpora vědy a výzkumu v MSK, dotační titul č.1

Prioritní oblast B – Lidské zdroje Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl B3: Rozvoj systému technického a dalšího vzdělávání Projekty: Školy na trhu práce Region4Tech Nový povinný předmět na VŠ: Rozvoj měkkých dovedností Soft skills pro manažery a VaV pracovníky Rozvoj jazykových kompetencí pedagogů pro posílení zapojení MSK do mezinárodních projektů VaV

Prioritní oblast C – Internacionalizace Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl C1: Podpora navázání mezinárodních kontaktů a transferu know-how Projekt: Brokerage Event Specifický cíl C2: Posílení účasti MSK v mezinárodních projektech VaV Projekt: One-stop-shop centrum pro programy podpory mezinárodní spolupráce Specifický cíl C3: Zvyšování exportní výkonnosti firem v MSK Projekt: Podpora exportních aktivit firem s inovačním potenciálem

Prioritní oblast D – Koordinace a implementace RIS Specifické cíle/projekty akčního plánu 2010-2011 Specifický cíl D1: Zajištění koordinace subjektů Regionální inovační strategie/systému Projekty: Koordinační rada RIS, kulaté stoly Specifický cíl D2: Zajištění implementace RIS Projekt: Implementace a monitoring RIS Specifický cíl D3: Podpora propagace RIS Projekt: Propagace a medializace RIS a jejich výstupů

Rozpočet akčního plánu RIS 2010-2011 Zdroj/Rok 2010 2011 Rozpočet Moravskoslezského kraje 15 650 000 Kč Jiné zdroje (SF EU, prostředky dalších organizací – garantů projektů) 9 144 000 Kč 21 537 000 Kč Celkem 24 794 000 Kč 37 187 000 Kč

Na základě jednoletých akčních plánů Realizace RIS Na základě jednoletých akčních plánů (s výjimkou prvního akčního plánu pro léta 2010 – 2011) Organizační zajištění: Koordinační rada (vrcholový orgán – rozvoj inovačního systému MSK) ARR (výkonná organizace pro realizaci RIS)

Přínosy RIS pro Moravskoslezský kraj Systematická a koordinovaná podpora výzkumu, vývoje a inovací v MSK Posílení partnerství subjektů inovačního systému MSK – iniciace nových projektů výzkumu a vývoje, oslabení bariér spolupráce firem, univerzit a výzkumných ústavů, zamezení duplicity aktivit Zvýšení všeobecného povědomí o problematice výzkumu, vývoje a inovací prostřednictvím propagačních aktivit Nové možnosti meziodvětvové spolupráce (např. strojírenství – environmentální technologie) Flexibilní reakce na aktuální potřeby inovačního systému (systém akčních plánů)

Přínosy RIS pro Moravskoslezský kraj Zefektivnění procesů komercializace výsledků výzkumu a vývoje do praxe Zvýšení odborné kvalifikace lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji včetně rozvoje měkkých dovedností Posílení účasti subjektů inovačního systému MSK v mezinárodní spolupráci v oblasti výzkumu a vývoje Podpora realizace projektů výzkumných center (OPVaVpI) v MSK Synergií výše uvedených efektů zvýšení přidané hodnoty produktů MSK a tím i jejich konkurenceschopnosti na globálních trzích (v souladu s globálním cílem RIS) Regionální fond rizikového kapitálu Mechanismus předpokládá vytvoření dvou komplementárních fondů, pro které byly získány prostředky ze SF EU a v rámci iniciativy JEREMIE (EIB, EIF). Tyto prostředky by byly investovány do lokálních firem za účelem jejich rozvoje a růstu. První z fondů bude  tzv. ověřovací fond „Proof of Concept Fund“, který bude určen k podpoře vzniku nových inovačních firem a bude zaměřen na ověření zda je daný projekt životaschopný. Tento postup je výhodný v tom, že na počátku stačí relativně malá suma prostředků a umožňuje vznik inovačních projektů, které by za jiných okolností nebyly vůbec realizovány – vhodné pro „start ups“. Naopak pro rozvoj již existujících malých a středních podniků by byl využíván „Co-Investment Fund“, který by byl založen na principu spolufinancování z privátních zdrojů a z prostředků SF EU. Aktivity vedoucí k zajištění “spravedlivého podílu” kraje na zdrojích do VaV Zavedení formalizovaného procesu profesionálního lobbyingu k zajištění vyššího podílu finančních zdrojů pro Vědu a výzkum v MS kraji z veřejných zdrojů cílenou komunikací s centrálními orgány. Garantem aktivit musí být MS kraj – jedná se o politický tlak a rozhodování. Realizátorem by měla být již existující nebo nově založená společnost (např. CPIT, ARR, MS Inovační centrum, apod.) a její přímý styčný „vyjednavač“ pro VaV v Praze. Mozky Projekt má za cíl posílit výzkumný potenciál v kraji prostřednictvím přilákání zkušených výzkumných pracovníků ze zahraničí do našeho regionu. Nástrojem pro dosažení tohoto cíle bude vytvoření dotačního programu určeného k financování dlouhodobých stáží (či reintegrace) výzkumných pracovníků působících momentálně v zahraničí. Tito výzkumní pracovníci se stanou součástí výzkumných týmů na univerzitách MSK, čímž by se měla výrazně zvýšit kvalita výzkumné práce i prestiž a zájem o tyto týmy ze strany soukromé sféry i širší vědecké komunity.

Ing. David Pawera, E: pawera@arr.cz T: 00420 595 691 216, 00420 731 501 317