Jan Milíč z Kroměříže www.zlinskedumy.cz Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0484 Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

Český stát v době předhusitské
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Husovi předchůdci Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní typy monarchií
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Náboženství - křesťanství
Národy světa Název školy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Emanuel Rádl Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Socioekonomická geografie
Srovnej 1. a 2. světovou válku - zbraně
Východoasijská náboženství
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Funkcionalistický Zlín – významné stavby
Užití vektorového součinu
Předchůdci Husovi Mgr. Ludmila Růžičková
Etapy českého národního obrození
Čas a časová pásma Název školy
Česká společnost v předhusitské době
Náboženství - opakování
Leonardo da Vinci Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Purismus v českém národním obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Symbolismus Název školy
Matěj z Janova Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tomáš Štítný ze Štítného
Bernard Bolzano Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Socioekonomická geografie - opakování
Základní informace o síti Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Vznik Svaté říše římské
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Pop-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Sokrates Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Funkcionalistický Zlín
Filozofie 20. století - Fenomenologie
Filozofie období helénismu - skepticismus Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Jan Marek Marci z Kronlandu Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Mistr Jan Hus.
Poznávání krajů českých
Poznávání krajů moravských
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Surrealismus Název školy
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
Land-art Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Vývoj administrativního členění čr
Test číselné soustavy Název školy
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Jan Hus a jeho předchůdci
Jazyky světa Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Nekonečná geometrická řada Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Futurismus Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
Husovi předchůdci Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Matějková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Transkript prezentace:

Jan Milíč z Kroměříže Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMJan Milíč z Kroměříže Označení DUMVY_32_INOVACE_06_2_01 AutorMgr. Zdeněk Srna Datum Vzdělávací oblastČlověk a společnost Vzdělávací oborObčanský a společenskovědní základ Tematický okruhÚvod do filozofie a religionistiky Ročník3. ročník gymnázia

Klíčová myšlenka „odpustky, jichž nemají, dávají pro zisk, lhou lidem, pro krajíc chleba a míru ječmene opouštějí pravdu, ba boží pravdu v lež proměňují“[1]

Život a dílo po 1320 Kroměříž Avignon F.Palacký jej nazývá „otcem české reformace“ Výnosné místo v královské kanceláři mění za chudobu, službu a kázání(v duchu evang. výzvy k opuštění světských statků) pod vlivem K. Waldhausera Ve svých kázáních kárá nepravosti církve i laiků(svatokupectví, rozmařilost a lakotu)

Silně ovlivněn eschatologií (konec časů- vzkříšení), očekáváním příchodu Antikrista (ztotožňuje s Karlem IV.), vyzvedává také význam eucharistie (sv.přijímání) Nedosáhl univerzit.hodností, ale pílí a vy- trvalostí se stal význ.vzdělancem své doby -kazatelem a kritikem soudobé spol.a círk. Kázal latinsky, německy a česky.Řeči a ká- zání v latině uspořádal do sbírek.

Cesty k papeži do Říma-problémy církve, návrhuje círk.reformy, mravní nápravu kléru a svolání všeobecného koncilu S obdobně smýšlejícími studenty a kněžími vytváří kazatelskou školu Vyvrcholením pastorace pak bylo založení Jeruzaléma, ústavu pro pražské něvěstky Odpor kléru-obžaloba, J.M.se vydává k papeži do Avignonu kvůli obhajobě(umírá po svatoduš.kázání ve sboru kardinálů)

Dílo Abortivus(kázání pro studenty praž.univ.) Gratiae Dei (kazatelská příručka) Libellus de Antichristo(o současném světě) Sermo de die novissimo (citáty o konci sv.) Epistula ad papam Urbanum V (nejzásadnější traktát vybízející papeže ke svolání všeobecného koncilu a mravní nápravě kléru)

Texty k zamyšlení „Odvážil se i na císaře a přistoupiv k němu a ukázav na něho prstem pravil k němu přede všemi, že je skutečný Antikrist… kázal, že Antikrist již přišel a že oni sami, poněvadž proti Kristu Ježíši jednají, jsou údy Antikrista…“[2]

„Také panny bohu zasvěcené v klášterních místnostech tančí s milenci a bez studu vodí si do cel své milovníky či spíše nevěstkáře a kde beránek Kristus měl lože panenské neposkvrněné, tam na lůžko uléhá nevěstkář ďábel, beránek nebo vlk, protože tam beránek vlka nesnese a krátké roucho oba zakrýti nemůže.“[3]

„Synodu, sněm málokteří velmi zřídka a někteří vůbec nesvolávají. Ty pak, chceš-li učinit církev svatou, aby neměla poskvrny a vrásky, věz, že je nutně třeba to učinit, pokud mír trvá. Nastanou-li bouře pozemské říše, nemožno bude shromáždit všecky v jednotě víry. A jest třeba přispěti na pomoc církvi nikoli jenom proti jedné sektě, ale proti veškeré moci ďábelské.“[4]

Otázky 01.První txt k zamyšlení směřuje proti významné světské osobnosti kterou je ? 02.Uveďte důvody askeze u J.M. 03.Jak se jmenuje bibl.txt o konci světa? 04.Komu a proč je určen poslední txt k zamyšlení ?

Citace [1] kol. Antologie z dějin českého a sloven. filozofického myšlení. Vyd.1. Praha: Nakladatelství Svoboda, s.43. [2] tamtéž s.39. [3] tamtéž s.43. [4] tamtéž s.42.

Odkazy a zajímavosti svetci-a- svedci/ jan-milic-z- kromerize/ svetci-a- svedci/ jan-milic-z- kromerize/