Doktorský studijní program Speciální pedagogika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Exkurz realizací projektu. Celospolečenský význam projektu  Soudobé antidiskriminační a inkluzivní tendence  obsahové zaměření vychází z aktuálních.
Petr Adamus.  Vycházíme z předpokladu, že osoby s autismem trpí poruchami chování, protože prostředí a většina technik učení nepočítá s jejich individuálními.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Prezentace na Vědecké radě Pedagogické fakulty MU 18. ledna 2011.
Výzkumný záměr MSM Pedagogická fakulta MU
Výzkumný záměr MSM Pedagogická fakulta MU
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
katedra pedagogiky PedF UK
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Ústav pedagogických věd
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
dotazníkové šetření na vysokých školách
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Výzkumný záměr – zaměření PAS
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
Pedagogika jako vědecká disciplína
DSP Speciální pedagogika Marie Vítková
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Asociace speciálních pedagogů ČR
Základní pojmy speciální pedagogiky
Doktorský studijní program Speciální pedagogika
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Doktorský studijní program Speciální pedagogika Konference studentů DSP SP 2014/15

DSP Speciální pedagogika v ČR Pedagogická fakulta Masarykovy univerzity Předsedkyně oborové rady prof. PhDr. Marie Vítková, CSc. Pedagogická fakulta Karlovy univerzity v Praze Předsedkyně oborové rady doc. PhDr. Lea Květoňová, Ph.D. Pedagogická fakulta Palackého univerzity v Olomouci Předsedkyně oborové rady prof. PaedDr. Libuše Ludíková, Ph.D.

DSP Speciální pedagogika PdF MU Cílem DSP Speciální pedagogika je připravit vědecké pracovníky erudované pro výzkumnou, výukovou a odbornou činnost v oboru speciální pedagogika Doktorský studijní program / obor Speciální pedagogika je akreditovaný do roku 2019 Délka DSP Speciální pedagogika – 3 roky www.ped.muni.cz/wsedu (programy, DSP)

Koncepce a cíle Výzkumná a odborná činnost se realizuje v těchto oborech speciální pedagogiky: Logopedie (Klenková) Surdopedie (Klenková, Souralová) Psychopedie (Pipeková) Somatopedie (Vítková, Opatřilová) Oftalmopedie (Vítková, Květoňová) Etopedie (Vojtová) Specifické poruchy učení (Bartoňová) Adiktologie (Kachlík) Speciální andragogika (Pančocha)

Soubor předmětů DSP SP Filozofie výchovy a vzdělávání (Rybář, Květoňová- Prouzová) Integrativní speciální pedagogika (Vítková) Metodologie I. (Pančocha) Patopsychologie (Řehulka) Specializace širšího vědního základu Specializace vědního oboru 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Metodologie II. (Pančocha) Odborná orientace v oboru 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Příprava disertační práce 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Cizí jazyk 1, 2 (volitelný) Stáž v zahraničí (volitelná)

Charakteristika DSP DSP Speciální pedagogika je pojímán interdisciplinárně a multidisciplinárně Spolupráce mezi katedrami PdF MU Mezioborová spolupráce v rámci MU (LF MU, FF MU) Spolupráce s odbornou praxí u nás i v zahraničí (mobility studentů, mezinárodní projekty) Spolupráce s Oborovými radami speciální pedagogiky v ČR

Doktorandi jako členové vědeckých týmů Mezinárodní projekt Reintegrace žáků s chronickým onemocněním do ZŠ. Comenius 2.1 (Helena Vaďurová, 2005-2007) Mezinárodní projekt EQUAL Integrované poradenství pro znevýhodněné osoby na trhu práce v kontextu národní a evropské spolupráce (Lucie Procházková, Petra Hamadová, Dana Zámečníková, Dita Slavíková, 2002-2005) GA ČR Kvalita života jako axiologická kategorie (Helena Vaďurová, Karel Pančocha, 2003-2006) ERASMUS EPS 1, Sokrates Programme – Philosophy with children (Petra Hamadová, Petr Hrouzek, Helena Vaďurová, 2004-2005)

Doktorandi jako členové vědeckých týmů Výzkumný záměr Speciální potřeby žáků v kontextu RVP ZV (všichni interní doktorandi, 2007-2013) www.ped.muni.cz/wsedu Projekt Leonado da Vinci - TILE Towards Inclusive Learning Environments in Vocational Training (2011-2013) Specifický výzkum – všichni doktorandi (od roku 2010 -) Mezioborový výzkumný projekt (Kopečný, Vrubel, 2013-2015)

Nadregionální kolokvium v Lipsku Ve dnech 14.-15.9. 2014 se konalo v v Německu na univerzitě v Lipsku nadregionální kolokvium pro doktorandy a jejich školitelé z Německých univerzit s fakultami zaměřenými na pedagogiku tělesně postižených. Pozvaní byli i doktorandi a jejich školitelé z PdF MU, katedry speciální pedagogiky a IVIV. Šest doktorandů z Brna představilo výzkumné projekty disertačních prací na postrech v AJ a NJ. Účast na kolokviu v Lipsku se konala v rámci FRMU (řešitelka projektu doc. Bartoňová). Prezentované výzkumné projekty vzbudily velký zájem a v příštím roce přijedou němečtí doktorandi na PdF MU.

Hostující studenti na katedře speciální pedagogiky a na IVIV V letech 2014-2017 hostuje na katedře speciální pedagogiky a IVIV 8 zahraničních studentů z Nigerie, Fidži a Keni v rámci projektu KITE, ze Srí Lanky v rámci projektu EXPERTS4ASIA, z Gruzie v programu BACKIS a 3 studenti z Německa v rámci projektu Erasmus+. Studují v jazyce anglickém v doktorském studijním programu Speciální pedagogika (3), v navazujícím magisterském studiu (4) a v bakalářském studiu (1).

Kolektivní monografie ze specifického výzkumu BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. et al. (2010) Inkluzivní vzdělávání v podmínkách současné české školy. Inclusive Education in Current Czech School. Brno : MU. KLENKOVÁ, J., VÍTKOVÁ, M. et al. (2011) Inkluzivní vzdělávání se zřetelem na věkové skupiny a druhy postižení. Inclusive Education - Provisions for Different Age Groups and Disabilities. 1. vyd. Brno: MU.

Kolektivní monografie ze specifického výzkumu OPATŘILOVÁ, D. et al. (2012)Faktory úspěchu ve vztahu k inkluzivnímu vzdělávání u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami I. a II. Brno: MU, (soubor) PANČOCHA, K., PROCHÁZKOVÁ, L., SAYOD SOLÁROVÁ, K. et al. (2013) Edukativní, intervenční a terapeutické přístupy k dospělým a seniorům se zdravotním postižením. Brno: MU.

Kolektivní monografie ze specifického výzkumu BARTOŇOVÁ, M., VÍTKOVÁ, M. et al. (2013) Intervence v edukaci žáků se zdravotním postižením a jejich pracovní uplatnění. Brno: MU. VOJTOVÁ, V. et al. (2013) Intervence pro inkluzi ve vzdělávání. Brno: MU.

Kolektivní monografie ze specifického výzkumu PIPEKOVÁ, J., VÍTKOVÁ, M. et al. (2014) Od inkluze ve školním prostředí k sociální inkluzi a participaci ve společnosti. Brno: MU. ČERVENKA, K., VOJTOVÁ, V. et al. (2014). Intervence pro inkluzi dětí s problémy/poruchami v chování. Brno: MU.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu BROŽOVÁ, D. (2010) Poradenská podpora a možnosti edukace žáků s poruchami učení v širším smyslu. Brno : MU. SAYOUD SOLÁROVÁ, K. (2010) Analýza speciálně pedagogických a speciálně andragogických přístupů k terapii osob s neurologickým onemocněním v seniorském věku. Brno : MU.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu BOČKOVÁ, B. (2011) Podpora žáků se specificky narušeným vývojem řeči. 1. vyd. Brno: MU. FIALOVÁ, I. (2011) Analýza faktorů determinujících edukaci a profesní orientaci jedinců se zdravotním postižením. Brno : MU.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu HRICOVÁ, L. (2011) Analýza komunikačních kompetencí žáků a učitelů na základních školách pro žáky se sluchovým postižením v České republice a v Německu. Brno : MU. CHALOUPKOVÁ, S. (2011) Analýza školních vzdělávacích programů a vyučovacího procesu na základní školách praktických v České republice. Brno : MU.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu SYCHROVÁ, P. (2012) Podpůrná opatření a poradenské služby pro žáka s narušenou komunikační schopností v základní škole. Brno: MU. DOLEŽALOVÁ, L. (2012) Terciární vzdělávání studentů se sluchovým postižením v České republice. Brno: MU. CD: Manuál základních postupů jednání při kontaktu se studentem se sluchovým postižením na vysoké škole.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu FRANKOVÁ, A. (2012) Podmienky úspěšného vzdelávania žiakov s vývinovými poruchami učenia v inkluzívnej škole v Slovenskej republike. Brno: MU. GIRGLOVÁ, V. (2013) Komunikativní kompetence žáků s narušenou komunikační schopností v základním vzdělávání. Brno: MU.

Monografie absolventů DSP Speciální pedagogika ze specifického výzkumu NOVÁKOVÁ, J. (2013) Biodromální vývoj jedinců s PAS v kontextu podpory a vzdělávání. Brno: MU.

Internacionalizace doktorského studia DSP Speciální pedagogika je akreditován v jazyce anglickém Special Education Mgr. Amal Salah (2004-2008) v jazyce německém Sonderpädagogik Mgr. Günter Osterer, Ph.D. (2004-2006) Dipl. Pad. Eva Dobrovits, M. Sc. Rakousko (2011- 2014) Mgr. Jasmine Pauschwein, Rakousko (2011-2014)

Počty studentů v DSP Speciální pedagogika V akademickém roce 2014/15 studuje v DSP Speciální pedagogika v 1.- 4. ročníku 25 studentů, z toho 21 studentů v prezenční formě 4 studentů v kombinované formě

Úspěšné ukončení DSP Speciální pedagogika 2002/03 – 3 absolventi 2003/04 – 5 absolventů 2004/05 – 2 absolventi 2005/06 – 2 absolventi 2006/07 – 5 absolventi 2007/08 – 4 absolventi 2008/09 – 5 absolventů 2009/10 – 2 absolventi 2010/11 – 2 absolventi 2011/12 – 1 absolvent 2012/13 – 4 absolventi 2013/14 – 2 absolventi 2014/15 – 5 absolventi celkem 42 úspěšných absolventů DSP Speciální pedagogika

Disertační práce 2008-09 HANÁK, P. (2008) Analýza současných úkolů speciálně pedagogických center podle druhu postižení v České republice. Brno: MU. SLAVÍKOVÁ, D.  (2008) Projekt integrace ve škole pro žáky s tělesným postižením - Stephen- Hawking-Schule v Neckargemünd v Německu. Brno: MU. NAVRÁTILOVÁ, D. (2008) Komparace systémů vzdělávání jedinců se specifickými poruchami učení v České republice a v Itálii. Brno: MU.

Disertační práce 2008-09 PROCHÁZKOVÁ, L. (2009) Podpora osob se zdravotním postižením při integraci na trh práce v Rakousku. Brno: MU. BOČKOVÁ, B. (2009) Přístupy speciálních pedagogů k podpoře žáků se specificky narušeným vývojem řeči. Brno: MU.

Disertační práce 2008-09 FIALOVÁ, I. (2009) Analýza a komparace faktorů determinujících profesní orientaci žáků s tělesným postižením a zdravotním znevýhodněním. Brno: MU. DOLEŽALOVÁ, L. (2009) Analýza postojů vysokoškolských učitelů k terciárnímu vzdělávání studentů se sluchovým postižením. Brno: MU.

Disertační práce 2009-10 KALEJA, M. (2010) Analýza postojů rodičů romských dětí ke vzdělávání. Brno: MU. SAYOUD SOLÁROVÁ, K. (2010) Analýza speciálně pedagogických a speciálně andragogických přístupů k terapii osob s neurologickým onemocněním v seniorském věku. Brno: MU.

Disertační práce 2010-11 BROŽOVÁ, D. (2010) Analýza poradenské podpory a možností intervence u žáků s poruchami učení v širším smyslu. Brno: MU. PITNEROVÁ, P. (2010) Determinanty integračního procesu žáků se sluchovým postižením. Brno: MU.

Disertační práce 2010-11 HRICOVÁ, L. (2011) Komunikační kompetence žáků a učitelů na základních školách pro sluchově postižené. Brno: MU. BĚHOUNKOVÁ, L. (2011) Rozvoj sociálních dovedností ohrožených. Brno: MU.

Disertační práce 2011-12 SYCHROVÁ, P. (2012) Analýza podpůrných opatření a poradenských služeb pro žáka s narušenou komunikační schopností v základní škole. Brno: MU.

Disertační práce 2012-13 HREBEŇÁROVÁ, L. (2013) Analýza edukačného procesu žiakov s ťažkým a hlbokým mentálnym postihnutím. Brno: MU. ADAMUS, P. (2013) Edukace žáků s poruchou autistického spektra v kontextu rozvoje klíčových kompetencí. Brno: MU.

Disertační práce 2012-13 NOVÁKOVÁ, J. (2013) Analýza socioedukativních aspektů vzdělávacího procesu jedinců s poruchou autistického spektra. Brno: MU. GIRGLOVÁ, V. (2013) Analýza jazykových dovedností u žáků s narušenou komunikativní schopností v základní škole. Brno: MU.

Disertační práce 2013-14 FIRSTOVÁ, J. (2013) Kriminalita mládeže jako etopedický problém. Brno: MU. NOVOTNÁ, M. (2013) Analýza podmienok k vzdelávaniu podľa Rámcového vzdelávacieho programu RVP ZŠS

Disertační práce 2013-14 BALÁTOVÁ, K. (2013) Hodnoty u dětí s poruchami chování. Brno: MU.

Disertační práce 2013-14 HAMPL, I. (2014) Sociální integrace osob se sluchovým postižením se zaměřením na oblasti partnerství a sexuality. Brno: MU. PRESOVÁ, J. (2014) Vzdělávací dráhy jedinců s nařízenou ústavní nebo uloženou ochrannou výchovou. Brno: MU.

Disertační práce 2013-14 FRANKOVÁ, A. (2014) Analýza prístupov k integrativnemu/inkluzivnemu vzdelavaniu žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelavacími problémami v Slovenskej republike.

Disertační práce 2014-15 KOUTSKÁ, M. (2014) Význam přístupnosti kulturních institucí pro vzdělávání neslyšících v ČR a v zahraničí. Brno: MU. KOPEČNÝ, P. (2014) Speciálně pedagogické přístupy k rozvíjení komunikační schopnosti u dospělých osob se zdravotním postižením. Brno: MU.

Disertační práce 2014-15 GAJZLEROVÁ, L. (2014) Využívání multimediálních technologií u žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v inkluzivním prostředí školy. Brno: MU.

Monografie studentů DSP Speciální pedagogika PANČOCHA, K., VAĎUROVÁ, H. (2007) Aktuální směry ve výzkumu ve speciální pedagogice. Brno: MSD. MÜHLPACHR, P. (2007) Dilemata speciální pedagogiky. Brno: MSD. MÜHLPACHR, P. (2008) Speciální pedagogika v interdisciplinárních a multidisciplinárních souvislostech. Brno: MU.

Monografie studentů DSP Speciální pedagogika MÜHLPACHR, P. (2009) Sociální práce ve speciální pedagogice. Brno: MU. PANČOCHA, K. (2010) Životní dráha jedince v inkluzivním prostředí. Brno: MU. PANČOCHA, K. a kol. (2011) Perspektivy výzkumu inkluzivního vzdělávání. 1. vyd. Brno: MU.

Monografie studentů DSP Speciální pedagogika PANČOCHA, K. a kol. (2012) Celoživotní inkluzivní možnosti a perspektivy. Brno: MU. PANČOCHA, K. a kol. (2013) Facilitátory a bariéry v inkluzivním vzdělávání. Brno: MU, 2013.