Union & Find Dáno N objektů rozdělených do disjunktních množin. Úlohy: 1.Zjistěte, zda 2 objekty jsou ve stejné množině 2.Spojte 2 množiny Dotazů i objektů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Paralelní výpočet SVD s aplikacemi pro vyhledávání informací
Advertisements

Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Cvičení Úloha 1: Rozhodněte zda posloupnost znaků v poli délky n tvoří palindrom (slovo, které je stejné při čtení zprava i zleva). Př.: [a,l,e,l,a] [a,n,n,a]
10. Dynamické datové struktury
OKULOMOTORIKA fovea centralis - nejostřejší místo vidění
Red-Black Stromy Binární Vyhledávací Stromy, u kterých je časová složitost operací v nejhorším případě rovná O(log n)
Architektury a techniky DS Tvorba efektivních příkazů I Přednáška č. 3 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
ADT Strom.
Medians and Order Statistics Nechť A je množina obsahující n různých prvků: Definice: Statistika i-tého řádu je i-tý nejmenší prvek, tj., minimum = statistika.
Metody řazení s lineární časovou složitostí
Úvod do Teorie množin.
Prezentační manažer Kapitola 3.0 (Úvodní práce v programu)
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Množinová symbolika.
B-strom je dynamická indexová struktura.
Základní pojmy počítačové grafiky
KIV/PRO Cvičení Přátelské mince Mějme nově založený stát – Je potřeba vydat vlastní měnu – Uvažujme pouze mince, bankovky zanedbáme Vstup:
Algoritmy vyhledávání a řazení
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miluše Nováková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Databázové systémy II Přednáška č. X Ing. Tomáš Váňa, Ing. Jiří Zechmeister Fakulta elektrotechniky a informatiky
Lineární rovnice Lineární rovnice s jednou neznámou máj vzorec
Jazyk XML Jazyk pro tvorbu strukturovaných dokumentů Syntaxí velmi podobný HTML Hlavní cíle návrhu: Snadná editace - jazyk je textový Snadné strojové zpracování.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.4 (Videosekvence)
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
MOTIVACE V MATEMATICE PROSTŘEDNICTVÍM POČÍTAČE (Diplomová práce) Zuzana Ondrášová M-OV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:IV/2Č. materiálu:VY_42_INOVACE_33.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Grafové pojmy Projekt učitelé.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _610 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Rozhodovací stromy.
Autor: Jakub Černek jakub(zavináč)cernek.cz µŠkolení Efektivnějšího využívání PowerPointu 2003.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Vektorová grafika – objekty (spojení, kopírování)
P-těžké, np-těžké a np-úplné problémy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Import záznamů diplomových prací nové řešení Antonín Vaishar, SUAleph, 26. –
Interní knihovní systém Závěrečná prezentace aneb máte toho půl míče?
Práce a výkon zábavnou formou Studentská inovace praxí Jakub Šimek 2. Ročník F-VTEn.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
DOK. FUZZY MNOŽINY ETC. Klasické množiny Klasická množina – Výběr prvků z nějakého univerza Podle nějakého pravidla – Každý prvek obsahuje nejvýše jednou.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Počítačové sítě Terezie Gřundělová Historie Vznik a vývoj je spjat s rozvojem počítačů a výpočetní techniky První rozmach v padesátých letech.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vícerozměrný přístup pro indexování XML dat
Prostorové datové struktury
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Perzistence XML dat Kamil Toman
© Institut biostatistiky a analýz INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ANALÝZA A KLASIFIKACE DAT prof. Ing. Jiří Holčík, CSc.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Štětce v Adobe Photoshop
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výška stromu - algoritmus
Znázornění dopravní sítě grafem a kostra grafu Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Trojúhelníky ABC a KLM jsou si podobné s koeficientem podobnosti k = 2 . V jakém poměru jsou jejich obsahy?
Programování 2. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Barevné prostory v Adobe Photoshop
PROLOG strategie vyhodnocení dotazu
Inf Formáty grafických souborů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary
MNOŽINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ALG 07 Selection sort (Select sort) Insertion sort (Insert sort)
Fronta (1) Dynamická datová struktura typu FIFO (First In First Out)
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
AVL a B-stromy cvičení Radek Mařík.
M-Ji-CU007-Mnozinove_operace
Transkript prezentace:

Union & Find Dáno N objektů rozdělených do disjunktních množin. Úlohy: 1.Zjistěte, zda 2 objekty jsou ve stejné množině 2.Spojte 2 množiny Dotazů i objektů může být mnoho.

1.VERZE: Quick-find Celočíselné pole id[] velikosti N – kam i patří (jeho číslo komponenty) Př.: i id [i] Find: p a q mají stejné id – 2 operace Union: změnit všechna id [p] na id [q] – může se změnit až N hodnot Pro M operací může potřebovat MN - drahé

2.VERZE: Quick-union Celočíselné pole id[] velikosti N – kdo je otcem i Př.: i id [i] Find: p a q mají stejný kořen Union: změnit id [kořen prvku q] na id [kořen prvku p] – napřed nutný Find Find (a tedy i Union) může potřebovat N kroků

Vylepšení 1: Vážený quick-union (1) Cíl úpravy: Držet malé stromy Pamatovat si hloubku stromu, málo hluboké stromy připojovat k hlubokým Př.: Union p=5 a q=3 Hloubka: Prvky: Quick union: pověsí root(q) =9 na root(p)=6 Vážený quick-union: pověsí 6 na

Vylepšení 1: Vážený quick-union (2) Find: čas úměrný hloubce p a q Union: pokud dány kořeny, konst. čas; jinak napřed nutný Find Hloubka stromu nejvýše lg N => Union, Find potřebují lg N

Vylepšení 2: Komprese cesty (1) Po určení kořene prvku i nastavit id každého prozkoumaného uzlu na root(i) Př.: root(9)

Vylepšení 2: Komprese cesty (2) Počínaje prázdnou dat.strukturou, M operací Union a Find na N objektech zabere teoreticky O(N+M lg*N), v praxi lineární chování Kombinace obou vylepšení: O(M+N) lg*N Lg *N – kolikrát vezmeme lg čísla, než dojdeme k 1 (Př.: lg*65536=4, lg*65536 lg*16=3, lg*4=2, lg*2=1, lg*1=0) Užití: praktické problémy obrovské velikosti – spojitost sítí, zpracování obrazu, ekvivalence stavů koneč.automatů, MST, hry typu Go, …