ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASIE Asijský světadíl – počítačový model pohledu z vesmíru.
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Asie.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
VY_32_INOVACE_ 10 Asie - Jihozápadní Asie
Jižní Asie Přibližná mapa Jižní Asie.
MONGOLSKO Nikola Burkoňová.
Liberecký kraj Městská radnice.
Jižní Asie Se rozkládá na poloostrově Přední Indie a v přilehlých regionech a ostrůvkách v Indickém oc. Tvoří ji Indická tabule, která se připojila v III.horách.
Oficiální název: Tibetská autonomní oblast – Bod-rang-skyong-ljongs
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
střecha rozporuplného světa
ČÍNA – ŘÍŠE STŘEDU rozloha Číny je asi 9,5 mil. km² (4.největší stát)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Protesty v Tibetu Jakubcová Aneta Stejskalová Tereza.
Jižní Asie Anotace Prezentace zpracovává informace o regionu Jižní Asie i jednotlivých státech této oblasti. Obsahuje mapy, fotografie a křížovku. Autor.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Východní Asie Autor: Mgr. Marian Solčanský
Portugalsko Pod tímto pojmem si většina návštěvníků představí prosluněné Algarve, za rekreačními středisky se však skrývá nepoznaná země nepřeberných možností.
Východní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková.
Ghana ZŠ a MŠ Křesetice Únor 2012
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Celý Název Čínská lidová republika
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
ASIE Státy Střední Asie V.
Jezero Titicaca Šárka Baranovská
Peru a Ekvádor.
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Kambodža (Cambodia) Rozlohou poměrně velká, avšak ne příliš významná země s minimálními nerost. zdroji…
Geografické údaje Řecka
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Tibet Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Čína Jan Dušek.
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Jižní Amerika - povrch Autor: Mgr. Marian Solčanský
Zakavkazsko Autor: Mgr. Marian Solčanský
Afrika – SES - obyvatelstvo
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Etiopská federativní demokratická republika km 2 Vnitrozemský stát ve východní Africe.
ČÍNA (ČÍNSKÁ LIDOVÁ REPUBLIKA)
JIŽNÍ ASIE Indický subkontinent.
Jižní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Život obyvatel Asie v různých nadmořských výškách Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-4 Šablona:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Čína Gobi Peking.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Z7_JAPONSKO TÉMA: Japonsko Japonsko Datum: březen 2013.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_12 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace Alena Carbolová Světadíly Východní Asie Poloha,
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Povrch Asie Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_02_Himaláje Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Libanon
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TIBET.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_ASIE
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Autor: Mgr. Iveta Váňová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
ASIE – VÝCHODNÍ ASIE - ČÍNA
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Čína - Peking 1,4 mld. oby. (1. na světě), 9,5 mil. km2 (4. na světě),
Soutěžní hra RISKUJ Vlajka pro Tibet
Bolívie
Transkript prezentace:

ASIE - Tibet

OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti

Základní informace Tibet je historické území ve střední Asii. Z velké části se rozkládá na Tibetské náhorní plošině. Výška dosahuje přibližně 4 900 m n. m. Tibetu se také říká „střecha světa“. Tradičním etnikem jsou Tibeťané hovořící tibetským jazykem. V minulosti býval Tibet nezávislým královstvím, od padesátých let 20. století je naprostá většina původního území okupována Čínskou lidovou republikou.  

Tibetu je nejvýše položenou oblastí na světě. Na jižních hranicích s Nepálem se nachází Mount Everest, nejvyšší hora světa. Průměrná nadmořská výška se na jihu Tibetu pohybuje okolo 3 000 m, na severu okolo 4 500 m. Na Tibetské náhorní plošině pramení několik významných řek jako je Jang-c'-ťiang, Žlutá řeka, Indus, Brahmaputra a Mekong. Ovzduší je v Tibetu velmi suché a celá oblast se nachází ve srážkovém stínu. Tibetská kultura zasahuje i do sousedních států a oblastí, zejména Bhútánu, Burjatska, Nepálu a přilehlých oblastí Číny, kde je tibetský buddhismus dominantním náboženstvím.

SÍDLA V Tibetu je více jak 800 obydlených měst a vesnic. Tradičním hlavním a současně největším městem Tibetu i Tibetské autonomní oblasti je Lhasa kde žije asi 250 tisíc obyvatel. Západně od Lhasy se nachází Žikace, které je se svými 90 tisíci obyvateli druhým největším městem Tibetu. Třetím největším městem je Čhamdo, které se nachází ve východní části země. V Tibetu se nachází také nejvýše položené město na světě - Wen-čuan.

NÁBOŽENSTVÍ V Tibetu má náboženství a duchovno tradičně velmi významné postavení a prostupuje napříč celou tibetskou kulturou. V Tibetu se vyskytují i muslimové, avšak v porovnání s buddhisty tvoří zanedbatelnou menšinu. Na obrázku jsou mniši v klášteře Sakja.

VLNA SEBEUPALOVÁNÍ Od roku 2009 do října 2012 se v Tibetu (Autonomní oblast Tibet, Kham, Amdo) upálilo více jak 60 Tibeťanů. Mezi upálenými jsou převážně mniši, ale i nomádi, zemědělci, ženy i studenti. Všichni během svého činu provolávali svobodu Tibetu a návrat dalajlámy do vlasti. Většina z těchto lidí podlehla popáleninám. Oběti jsou ve věkovém rozmezí 15 až 64 let. 

ZAJÍMAVOSTI Asi nejdůležitější plodinou v jídelníčku Tibeťanů je ječmen a z něj vyrobený pokrm zvaný campa. Maso je v Tibetu dostupné především z jaků, koz a ovcí, často se konzumuje sušené. Z jačích produktů se vyrábí i další pokrmy jako jsou sýry, jogurty a máslo. Tradičním pitím je čaj s máslem.

ZDROJE /www.google.cz/search?q=tibet&oq=tibet&aq http://cs.wikipedia.org/wiki/Tibet KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0585-0. Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora