Možné cíle antropologického výzkumu u kostrových, primárních pohřbů: -Demografická rekonstrukce pohřebiště (mortalita, natalita, počet obyvatel sídliště,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Advertisements

ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
Polymorfismy DNA a jejich využití ve forenzní genetice
Pratur –divoký skot se vrací díky projektu TaurOs
II. Pravěk 8. Doba bronzová.
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Obsah statistiky Jana Zvárová
Fakulty informatiky a statistiky
KOSTRA KONČETIN Je tvořena kostrou horní a dolní končetiny. K páteři jsou připevněny pletencem horní a pletencem dolní končetiny. Kostra nohy a kostra.
Digitální učební materiál
Lidské tělo KOSTRA.
Soustava kosterní, opěrná a pohybová
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kostra.
Opakování opěrná soustava
Vřetenní kost (radius)
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Opěrná soustava člověka
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Digitální učební materiál
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Opěrná (kosterní) soustava
ÚHÚL, pobočka Plzeň vedoucí projektu: Ing. Petr Macháček
Společenské a hospodářské prostředí
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Autor výukového materiálu:
Jaderné záření -využití
Bi5125c Antropologie pro archeology I – cvičení
PREVENCE genetických patologických stavů (GPS). Prognózování GPS a genetické poradenství Principem genetického prognózování je předpovědění vzniku určitého.
Dentice, čelisti, tvrdé patro – variety i patologie
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Průměr Maximum Minimum
Základy paleodemografické rekonstrukce
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Páteř Složena z 33 kostí,které nazýváme obratle.9 nejspodnějších srůstá ve 2 větší kosti(kostrč-4 a křížovou kost-5) 24 obratlů je volných: z toho je 7.
Základy pedagogické metodologie
Stavba kosti.
Výzkum migrací Výzkum migrantních populací jde ruku v ruce s výzkumem etnogeneze jednotlivých národů a kolonizací různých oblastí světa v minulosti. Můžeme.
Antropologický výzkum obyvatel hradiska Pohansko
Elizaveta Veselovskaya
Postup při výpočtu minimálního počtu jedinců (MNI – minimum number of individuals)
KOSTERNÍ SYSTÉM ČLOVĚKA
Studium žárových hrobů. Definice kremace Pod pojmem kremace rozumíme celkové množství nespalitelných ostatků lidského těla. Zpravidla se jedná o mineralizované.
Osteologie pro archeology. Kvantifikace nálezů základní zpracování kosterních nálezů vycházíme buď z přímého počítaní nálezů (celkový počet kostí) nebo.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Určování pohlaví a věku z kosterního materiálu. Morfoskopické a morfometrické metody. Bi4340c Biologie člověka - cvičení (podzim 2014) Bi4340c.
Lidský chrup Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_9_Lidský chrup Téma: Přírodověda -
Ústav lékařské informatiky, 2. LF UK 2008 STATISTIKA II.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
Operační výzkum Lineární programování Dopravní úloha nevyrovnaná.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Derivace složené funkce jedné proměnné
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Základní zpracování dat Příklad
genetická informace jako „vstupenka“ do 21. století
genetická informace jako „vstupenka“ do 21. století
Analýza kardinálních proměnných
Transkript prezentace:

Možné cíle antropologického výzkumu u kostrových, primárních pohřbů: -Demografická rekonstrukce pohřebiště (mortalita, natalita, počet obyvatel sídliště, pohlavní struktura, věkové složení) - Metrická analýza skeletů (proporcionalita, asymetrie, výška postavy, robusticita skeletu) - Rekonstrukce stravy (analýza stopových prvků a stabilních izotopů, mikroabraze zubní skloviny) - Analýza migrací (izotopy Sr – zubní sklovina a femur, analýza migrací prostřednictvím genetického stanovení haplotypu mitochondriální DNA) -Paleopatologická analýza (epidemiologie, patologie, parazitologie, pracovní zátěž, způsob života, ekologie, genetická analýza – tuberkulóza, lepra, mor) - Analýza krevních skupin (metody AI a AE a genetická metoda) - Analýza jaderné DNA (určování pohlaví, krevních skupin, paternita a příbuznost, některé vrozené vady) - Rekonstrukce podoby podle lebky (grafická a kresebná)

Primární pohřby Jedná se o situaci, kdy nacházíme lidské pozůstatky v hrobové jámě v anatomické poloze

Sekundární pohřby Kosti se nenacházejí v anatomické poloze, často se jedná o manipulaci s tělem zemřelého (např. osária, hromadné hroby)

Terciální pohřby Jedná se o náhodné nálezy kostí u nichž nelze dokázat záměrné pohřbení

Odběry vzorků pro antropologické analýzy kosterního materiálu: Rekonstrukce stravy - P ro analýzu stopových prvků nutno odebrat kostní tkáň z krčku femuru v úrovni trochanter minor, hlína z hrobu a z povrchu pohřebiště - Pro analýzu stabilních izotopů analýza stabilních izotopů C a N – fragment žebra Analýza migrací -Stanovením izotopu Srov. Odebírá se zubní sklovina většinou se odebírá 1. nebo 2. stolička a střed těla femuru -Pro analýzu migrací prostřednictvím stanovení haplotypu mitochondriální DNA se odebírá zub, opět nejlépe stolička -Paleopatologická analýza - Odebírají se kusy postižené kostní tkáně na histologické řezy (různé druhy patologií) - Na parazitologický rozbor je nutné před vyjmutím kostry z hrobové jámy odebrat vzorky hlíny z pánevní oblasti - Genetická analýza – potvrzení tuberkulózy, lepry, moru, je nutné odebrat kus postižené kostní tkáně Analýza krevních skupin (metody AI a AE a genetická metoda) -Pro imunologickou analýzy krevních skupin se odebírají vzorky žeber, lebečních kostí - Pro genetickou analýzu se odebírají vzorky kompakty z dlouhých kostí Analýza jaderné DNA -Odebírají se vzorky ze středu dlouhých kostí (nutná silná kompakta) a nebo zuby

Postup při výpočtu minimálního počtu jedinců (MNI - minimum number of individuals) 1. Vyřadíme všechny příměsi 2. Rozdělíme všechny kosti, které máme k disposici podle druhů a stran, pokud je to možné určíme pohlaví a věk 3. U všech kostí levé strany spočítáme jejich počet (počet celých kostí z levé strany od každého druhu a zapíšeme do tabulky) 4. Uvážíme, které fragmenty z levé strany mohou patřit k sobě. Spočítáme počet z fragmentů jednotlivých druhů kostí z levé strany a přičteme ho k počtu celých kostí levé strany. 5. Stejným způsobem jako v bodech 3 a 4 postupujeme na pravé straně (opět do tabulky zapíšeme počet kostí a fragmentů od každého druhu z pravé strany) 6. Zjistíme, zda se některé kosti z pravé strany nedají jednoznačně přiřadit ke kostem z levé strany (morfologické zvláštnosti, pohlaví, věk, zbarvení apod.), to znamená, že patří jednomu jedinci. Pokud tato situace nastane, musíme to v konečném výpočtu zohlednit (bude se jednat o jedno individuum). 7. Počet kostí z pravé strany, které nekorespondují se svými protějšky z levé strany přičteme k hodnotě, kterou jsme vypočítali pro levou stranu (součet opět zapíšeme do tabulky). 8. Tento postup opakujeme u všech kostí, které máme k disposici. 9. Hodnota MNI celého souboru je určena počtem kostí a fragmentů, které prokazatelně nepatří k sobě. Pokud máme k dispozici více různých druhů kostí, hodnotu MNI vyjadřuje ten druh kosti, kterého je v souboru nejvíce. MNI počítáme zvlášť pro dětské kostry a zvlášť pro dospělé. Příklad: Máme soubor, který se skládá ze 2 maxil dx. (kompletní trvalá dentice) 3 femurů sin. (dospělých) 1 femuru dx. (dětský) 2 kostí křížových (dospělých) 4 kostí patních dx. (dospělých) 3 prvních horních trvalých řezáků dx. V tomto případě hodnota MNI bude 1 dítě (1 dětský femur dx.) a 5 dospělých (2 maxilly dx. + 3 první trvalé řezáky dx.) Při výpočtu maximálního počtu jedinců v souboru předpokládáme, že každá kost (i fragment), kterou máme před sebou patří jednomu individuu. Maximální počet jedinců tudíž vyjadřuje součet všech kostí, které máme k disposici. Maximální počet jedinců by v případě našeho příkladu byl 15 jedinců (1 dítě a 14 dospělých)

2 maxily dx. (kompletní trvalá dentice), 3 femury sin. (dospělé), 2 kostí křížové (dospělé), 4 kosti patní dx. (dospělé), 3 první horní trvalé řezáky dx. V tomto případě hodnota MNI bude 5, v souboru se tedy nacházelo minimálně 5 dospělých jedinců (zachovaly se z nich 2 maxilly dx + 3 první trvalé řezáky dx.)

Příklad tabulky při výpočtu MNI Dospělí dx.sin. Druh kostiCelé kostiFragmentyCelé kostiFragmentyStrana neurčena Celkem maxilla 22 femur 33 os sacrum 22 talus 44 incisivus 33