Zpracování bioproduktů. Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Aktuality v ekologickém zemědělství pro rok 2009 IC Jihlava,
PREZENTACE ZNAČEK KLASA A REGIONÁLNÍ POTRAVINA Seminář „Kvalitní a bezpečné potraviny“ , Země živitelka, České.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o obalech Česká republika
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Registrace podniku – živočišné produkty.
BIOPOTRAVINY V ČESKÉ KUCHYNI
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Průmyslová výroba hotových pokrmů 3. přednáška Tradiční technologie.
Není značka jako značka
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Biopotraviny ve školním stravování
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Jak předcházet neshodám na ekofarmách Obecná pravidla produkce Zákaz používání GMO - Zákaz používání GMO - zákaz se týká potravin, krmiv, činidel,
Bio není jenom zrní.
UGO.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
133. Žofínské fórum České zemědělství a potravinářství v době rozpočtových škrtů Státní zemědělská a potravinářská inspekce Ing. Jindřich Pokora.
Strojírenství Strojírenská technologie Výroba spékaných výrobků (ST30)
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Cizorodé látky v potravinách
Únik nebezpečné látky - organizace v místě zásahu
Kontrola a certifikace v ekologickém zemědělství
Ladies and gentlemen, Mr
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Zařízení kategorie 6.5. v SR N-ADOVA, spol. s r. o. & VAS s.r.o. SIŽP Žilina a Nitra 9. –
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
HACCP.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
NAUKA O PODNIKU I Hmotný investiční majetek a materiál jako výrobní faktory.
Nejčastější závady v označování
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Právní režim nakládání s odpady
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
1. 2 Výroba biopotravin Statistika k červnu 2009.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ. Zákon o ekologickém zemědělství Ekologické zemědělství je zvláštní druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí.
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Ochrana rostlin v ekologickém systému hospodaření
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Vliv rizika práce na pracovní úrazovost a na celkový stav pracovníků v zemědělství z pohledu BOZP Ing. Jaroslav Hotový, Praha 2019.
Transkript prezentace:

Zpracování bioproduktů

Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu škůdců a chorob Přednostní využívání mechanických, fyzikálních a biologických procesů zpracování Maximálně omezené užití přídavných a pomocných látek

Předpisy IFOAM, EU 100 % složek s certifikovaným ekologickým původem Regulace škodlivých činitelů prevencí (hygiena, čistota) a šetrnými a fyzikálními postupy Procesy mají být časově a prostorově oddělené od konvenčních a důsledně identifikované

Předpisy IFOAM, EU Regionální či národní certifikační programy musí: – vyhlásit pokyny pro prevenci a kontrolu kontaminujících látek a povolené postupy a prostředky pro zpracování, čištění, desinfekci a dekontaminaci. –zpracovat seznamy povolených pomocných a přídatných látek a seznamy omezení, které budou brát ohled na zachování nutriční hodnoty.

Povolené zpracovatelské postupy mechanické zpracování (mletí, drcení, stloukání) tepelné zpracování (odpařování, sušení, pečení, pasterace, sterilace) uzení bez použití chemikálií lisování filtrace a čiření chlazení a mrazení homogenizace

Povolené zpracovatelské postupy extruze fermentace sýření emulgace extrakce parou, alkoholem destilace

Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům výměna kationtů a aniontů bělení nakládání s používáním chemikálií působení hormonů hydrogenace

Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům uzení s použitím chemikálií zjemňování s použitím chemikálií ozařování a mikrovlnný ohřev přidávání přídatných látek a sladidel syntetického původu a oxidu siřičitého s výjimkou ošetřování vína.

Zásady zpracování bioprodukce prostorové nebo časové oddělení provozů pro zpracování bioprodukce od provozů konvenčních ochrana bioproduktů před kontaminací k výrobě biopotravin je možné kromě bioproduktů použít i přídatné látky, pomocné látky a suroviny zemědělského původu nepocházející z ekologického zemědělství nebo z přechodného období v množství, které nesmí přesáhnout 30 % hmotnosti v sušině.

Kontrolní systém – sledované faktory původ, vlastnosti a množství bioproduktů, surovin, přídatných látek a pomocných látek, které byly dodány do výrobní jednotky vlastnosti a množství produktů, které opustily výrobní jednotku všechny informace, které mohou být vyžadovány pro účely důkladné kontroly výrobních operací (údaje o původu, vlastnostech a množství přísad a přídatných látek, o výrobních zařízeních, o složení výrobků)

Skladování bioproduktů odděleně od konvenčních pravidelné čištění a udržování v čistotě pravidelná kontrola zamezení absorbce zpracované hmoty zařízeními přicházejícími do styku s biopotravinou

Povolené materiály pro strojní technologii a obaly nerezavějící ocel porcelán sklo keramika, dřevo (vyjma pro živočišné produkty v přímém kontaktu s ním) papír nepropustný pro tuky (pergamen) polyetylenové a polypropylenové folie papír (karton) celofán

Povolené prostředky k asanaci a čištění výrobních zařízení a skladů pára oxid uhličitý dusík chlornan hydroxid sodný kyselina dusičná uhličitan sodný pasti feromony a optické lapače chlazení germicidní lampy

Zásady ošetřování a manipulace Vedení přesných záznamů o dezinfekci, dezinsekci, o fumigačních zásazích a o čištění při změně charakteru výroby Přeprava pouze v uzavřených obalech či kontejnerech,vyjma ovoce a zeleniny Opatření obalů štítkem se jménem a bydlištěm, obchodním jménem a sídlem a označením bioprodukt Uzavření obalu se nepožaduje při přepravě mezi dvěma ekologickými podnikateli, výrobcem biopotravin a distributorem (bioprodukt je provázen kopií osvědčení o původu bioproduktu).

Zpracování bioprodukce Přerušena tradice malých hospodářství s vlastními zpracovatelskými kapacitami a prodejem ze dvora Převládá prodej zpracovatelům

Zpracování bioprodukce – problematické body Zpracovatelské kapacity limitují rozvoj trhu s bioprodukty Malý objem trhu biopotravin Nejistý odbyt Technické problémy Přísné veterinární a zoohygienické předpisy Velký podíl výdajů za potraviny v rozpočtu průměrné rodiny

Podíl produkce uplatněné na trhu jako bioprodukt

Obrat na trhu biopotravin v tis. Kč

Vývoj EZ Podpora a rozšíření EZ v blízkosti velkých měst (aglomerací) a orientace na produkci tržních plodin, ovoce a zeleniny Zakládání odbytových družstev využívajících střední zpracovatelské kapacity a rozvíjejících všechny formy odbytu od přímého prodeje až po vazbu na obchodní řetězce

Vývoj EZ Zlepšení informovanosti zemědělců a spotřebitelů, zajištění dostatečného výzkumu pro EZ a jeho transfer všemi dostupnými prostředky k uživatelům