Zpracování bioproduktů
Předpisy IFOAM, EU zpracování bioproduktů má být co nejšetrnější zachování kvality a neporušenosti produktu minimalizace výskytu škůdců a chorob Přednostní využívání mechanických, fyzikálních a biologických procesů zpracování Maximálně omezené užití přídavných a pomocných látek
Předpisy IFOAM, EU 100 % složek s certifikovaným ekologickým původem Regulace škodlivých činitelů prevencí (hygiena, čistota) a šetrnými a fyzikálními postupy Procesy mají být časově a prostorově oddělené od konvenčních a důsledně identifikované
Předpisy IFOAM, EU Regionální či národní certifikační programy musí: – vyhlásit pokyny pro prevenci a kontrolu kontaminujících látek a povolené postupy a prostředky pro zpracování, čištění, desinfekci a dekontaminaci. –zpracovat seznamy povolených pomocných a přídatných látek a seznamy omezení, které budou brát ohled na zachování nutriční hodnoty.
Povolené zpracovatelské postupy mechanické zpracování (mletí, drcení, stloukání) tepelné zpracování (odpařování, sušení, pečení, pasterace, sterilace) uzení bez použití chemikálií lisování filtrace a čiření chlazení a mrazení homogenizace
Povolené zpracovatelské postupy extruze fermentace sýření emulgace extrakce parou, alkoholem destilace
Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům výměna kationtů a aniontů bělení nakládání s používáním chemikálií působení hormonů hydrogenace
Zakázané operace, nepatřící k přirozeným postupům uzení s použitím chemikálií zjemňování s použitím chemikálií ozařování a mikrovlnný ohřev přidávání přídatných látek a sladidel syntetického původu a oxidu siřičitého s výjimkou ošetřování vína.
Zásady zpracování bioprodukce prostorové nebo časové oddělení provozů pro zpracování bioprodukce od provozů konvenčních ochrana bioproduktů před kontaminací k výrobě biopotravin je možné kromě bioproduktů použít i přídatné látky, pomocné látky a suroviny zemědělského původu nepocházející z ekologického zemědělství nebo z přechodného období v množství, které nesmí přesáhnout 30 % hmotnosti v sušině.
Kontrolní systém – sledované faktory původ, vlastnosti a množství bioproduktů, surovin, přídatných látek a pomocných látek, které byly dodány do výrobní jednotky vlastnosti a množství produktů, které opustily výrobní jednotku všechny informace, které mohou být vyžadovány pro účely důkladné kontroly výrobních operací (údaje o původu, vlastnostech a množství přísad a přídatných látek, o výrobních zařízeních, o složení výrobků)
Skladování bioproduktů odděleně od konvenčních pravidelné čištění a udržování v čistotě pravidelná kontrola zamezení absorbce zpracované hmoty zařízeními přicházejícími do styku s biopotravinou
Povolené materiály pro strojní technologii a obaly nerezavějící ocel porcelán sklo keramika, dřevo (vyjma pro živočišné produkty v přímém kontaktu s ním) papír nepropustný pro tuky (pergamen) polyetylenové a polypropylenové folie papír (karton) celofán
Povolené prostředky k asanaci a čištění výrobních zařízení a skladů pára oxid uhličitý dusík chlornan hydroxid sodný kyselina dusičná uhličitan sodný pasti feromony a optické lapače chlazení germicidní lampy
Zásady ošetřování a manipulace Vedení přesných záznamů o dezinfekci, dezinsekci, o fumigačních zásazích a o čištění při změně charakteru výroby Přeprava pouze v uzavřených obalech či kontejnerech,vyjma ovoce a zeleniny Opatření obalů štítkem se jménem a bydlištěm, obchodním jménem a sídlem a označením bioprodukt Uzavření obalu se nepožaduje při přepravě mezi dvěma ekologickými podnikateli, výrobcem biopotravin a distributorem (bioprodukt je provázen kopií osvědčení o původu bioproduktu).
Zpracování bioprodukce Přerušena tradice malých hospodářství s vlastními zpracovatelskými kapacitami a prodejem ze dvora Převládá prodej zpracovatelům
Zpracování bioprodukce – problematické body Zpracovatelské kapacity limitují rozvoj trhu s bioprodukty Malý objem trhu biopotravin Nejistý odbyt Technické problémy Přísné veterinární a zoohygienické předpisy Velký podíl výdajů za potraviny v rozpočtu průměrné rodiny
Podíl produkce uplatněné na trhu jako bioprodukt
Obrat na trhu biopotravin v tis. Kč
Vývoj EZ Podpora a rozšíření EZ v blízkosti velkých měst (aglomerací) a orientace na produkci tržních plodin, ovoce a zeleniny Zakládání odbytových družstev využívajících střední zpracovatelské kapacity a rozvíjejících všechny formy odbytu od přímého prodeje až po vazbu na obchodní řetězce
Vývoj EZ Zlepšení informovanosti zemědělců a spotřebitelů, zajištění dostatečného výzkumu pro EZ a jeho transfer všemi dostupnými prostředky k uživatelům