Bakalářská práce z SI Jan Hofta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Advertisements

Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Algoritmizace.
Tabulkový procesor.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Algoritmy a programovací techniky
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Programové vybavení počítače
T1: Základy práce s počítačem
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Architektury a techniky DS Cvičení č. 9 RNDr. David Žák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Posloupnosti a jejich vlastnosti (4.část)
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
7. Typ soubor Souborem dat běžně rozumíme uspořádanou množinu dat, uloženou mimo operační paměť počítače (na disku). Pascalský soubor je abstrakcí skutečného.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Databázové modelování
TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/
Metodika objektového přístupu při tvorbě překladačů. Marek Běhálek Informatika a aplikovaná matematika FEI VŠB-TU Ostrava.
Operační systémy Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf12 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Vzdálené počítačové sítě a programování v prostředí Windows Okruhy ke zkoušce z předmětu: Ing. Zdeněk Votruba LVALVA.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Programování POCSI. Programovani/POCSI2 Základní pojmy Akce - děj nad objekty, mající začátek a konec, a mající přesně definovaný účinek. Příkaz - popis.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Datové typy, výrazy vstup, výstup Jazyk JAVA A0B36PRI - PROGRAMOVÁN Í v1.02.
Kontakty slajdy: ftp://ulita.ms.mff.cuni.cz/predn/POS.
Úvod do databází zkrácená verze.
AS/400 (IBM iSeries) Úvod. Co vlastně je AS/400 (IBM i)? Aplikační systém 400 (AS/400) byl navržen jako počítač obecně použitelný v obchodním prostředí.
ÚVOD DO PŘEDMĚTU INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE. OPERAČNÍ SYSTÉM Je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWAROVÁ PODPORA PRO VYTVÁŘENÍ FUZZY MODELŮ Knihovna fuzzy procedur Ing. Petr Želasko, VŠB-TU Ostrava.
NÁZEV ŠKOLY:SOŠ Net Office, spol. s r.o. Orlová Lutyně
Vypracoval / Roman Málek
Operační systém Windows
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Algoritmizace – základní pojmy
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy Vývoj počítačů
Vlastnosti souborů Jaroslava Černá.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Ukládání dat v paměti počítače
Operační systémy 1.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vytvořila: Sabina Dolečková
Správa disků
Operační systémy.
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Bakalářská práce z SI Jan Hofta 2005 - 2006 Použití systému mainframe pro zpracování dat (Using Mainframe Systems for Data Analysis) Bakalářská práce z SI Jan Hofta 2005 - 2006

Osnova práce: Cíle a vlastní přínos Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec cíle a vlastní přínos části práce Osnova práce: Cíle a vlastní přínos cíle práce: zorientovat se v rozsáhlé problematice vytvořit přehlednou práci v češtině, použitelnou jako úvodní studijní materiál vlastní přínos: schémata a tabulky pro snazší pochopení konzultace s odborníkem, např. české názvy tipy z praxe na mainframu vyzkoušení a modifikace příkladů 2/15

Osnova práce: Části práce Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec cíle a vlastní přínos části práce Osnova práce: Části práce části práce: úvod – co jsou mainframy, vlastnosti, historie z/OS – operační systém a jeho nástroje JCL – příkazový jazyk pro ovládání programování v C/C++ 3/15

Úvod: Co jsou mainframy Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec co jsou mainframy použití Úvod: Co jsou mainframy nejen velmi výkonné počítačové systémy, ale celý směr IT vyvinuly se ze sálových počítačů 60. let vedle PC, společnost IBM, dnes velikost ledničky hlavní vlastnosti: spolehlivost dostupnost provozuschopnost 4/15

Úvod: Použití dva typy prací: Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec co jsou mainframy použití Úvod: Použití dva typy prací: dávkové úlohy – práce na delší dobu s velkými objemy dat, např. vytvoření výpisů z účtu on-line transakce – práce na krátkou dobu, vysoký počet najednou, např. obsluha bankomatů na světě asi 10 000 u velkých společností, v ČR např. Česká spořitelna +: spolehlivost (99,999% času fungují), hardware - : cena, software 5/15

z/OS: Základní charakteristika Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec základní charakteristika ISPF data sety z/OS: Základní charakteristika operační systém mainframů od roku 2000, používá 64-bitové adresování paměti práce s více procesory úkoly: správa dat, jejich skladování, ukládání a načítání péče o bezpečnost systému, kontrola přístupů k datům péče o maximální využití možností systému, přidělování prostředků aplikacím a správa současného běhu více programů mnoho dalších… 6/15

z/OS: ISPF pro ovládání z/OS Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec základní charakteristika ISPF data sety z/OS: ISPF pro ovládání z/OS pohyb pomocí šipek, volby přepisováním obrazovky nástroje pro výpisy, tvorbu a úpravy data setů, programů a další 7/15

z/OS: Data sety jsou to soubory na mainframech Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec základní charakteristika ISPF data sety z/OS: Data sety jsou to soubory na mainframech nejsou uložené ve stromové struktuře specielní pojmenovávání: např. CTM0001.TEST.C(ZDROJAK) více typů: sekvenční – základní knihovny – z několika sekvenčních, kterým říkáme členy VSAM – zvláštní struktura, podobné polím v programování 8/15

JCL: Jazyk pro kontrolu úloh Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec jazyk pro kontrolu úloh příklad JCL: Jazyk pro kontrolu úloh prostředek, jak říct systému, co chceme dělat slouží k vytváření úloh zadáváme: jaký program použít kde vzít a jak zpracovat jeho vstupy kam uložit a jak zpracovat jeho výstupy pouze několik příkazů zapisujeme do data setu 9/15

JCL: Příklad EDIT CTM0001.TRID2.JCL(PRIKAZY) - 01.10 Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec jazyk pro kontrolu úkolů příklad JCL: Příklad EDIT CTM0001.TRID2.JCL(PRIKAZY) - 01.10 ****** ***************************** Top of Data *********************** 000100 //CTM0001A JOB (UNIVER),'CTM0001',CLASS=A,REGION=4096K, 000200 // MSGLEVEL=(1,1),MSGCLASS=H,NOTIFY=&SYSUID 000300 //STEP1 EXEC PGM=SORT 000400 //SYSIN DD * 000500 SORT FIELDS=(1,75,CH,A) 000510 /* 000600 //SYSOUT DD SYSOUT=* 000700 //SORTIN DD * 000800 PLUTO 000900 MARS 001000 MERKUR 001100 ZEME 001700 /* 001800 //SORTOUT DD SYSOUT=* 001900 /* ****** **************************** Bottom of Data ********************* 10/15

C/C++: Programovací jazyky na mainframech Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec programovací jazyky vytváření aplikace vstupy a výstupy otevírání souborů C/C++: Programovací jazyky na mainframech na mainframech se používá mnoho programovacích jazyků, např. Cobol, PL/I, Java, Rexx, Clist stále více než 60% aplikací v assembleru já se rozhodl popsat C/C++ - široce známé a rozšířené všechny programovací jazyky jdou kombinovat v rámci jedné aplikace 11/15

C/C++: Vytváření aplikace Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec programovací jazyky vytváření aplikace vstupy a výstupy otevírání souborů C/C++: Vytváření aplikace Předlinker Linker Zdrojový modul Předpřekla-dač Objektový modul Spustitený modul Překladač Sestavovací program jednotlivé části lze spouštět všechny naráz nebo postupně pomocí úlohy napsané v JCL existují různé nástroje pro optimalizaci překladu – např. Interprocedurální analýza (IPA), která dokáže vylepšit kód napříč objektovými moduly 12/15

C/C++: Vstupy a výstupy Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec programovací jazyky vytváření aplikace vstupy a výstupy otevírání souborů C/C++: Vstupy a výstupy v další části je popsáno, jak jsou uložena data v souborech (důležité pro práci s nimi) data se ukládají dvěma způsoby: bajtový model – minimálně používaný; data uložená v binárním souboru bez vnitřní struktury záznamový model – obvykle používaný; data uložená do logických záznamů („šuplíky“), které jsou uloženy v blocích („skříně“), které tvoří soubor („prodejna nábytku“); různá uspořádání (počty záznamů na blok apod.) 13/15

C/C++: Otevírání souborů Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec programovací jazyky vytváření aplikace vstupy a výstupy otevírání souborů C/C++: Otevírání souborů na závěr popis otevírání souborů nejsnáze pomocí příkazu fopen() pokud jsou data uložená pomocí záznamového modelu, musí program vždy znát: velikost záznamů (LRECL) velikost bloků (BLKSIZE) formát záznamů (RECFM), což je vztah mezi bloky a záznamy v práci popsáno, kam to zadat 14/15

děkuji za pozornost Mainframe z roku 1964, S/360 Model 40 Použití systému mainframe pro zpracování dat Jan Hofta Osnova práce Úvod z/OS JCL C/C++ Konec děkuji za pozornost Mainframe z roku 1964, S/360 Model 40 15/15