Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Referát pro Seminář z aktuárských věd Tereza Jarolímková ( ) Cena kapitálu ve výpočtu hodnoty důchodového pojištění (E. Pitacco, A. Olivieri.
Advertisements

Podmínky optimalizace kapitálové struktury
Česká pojišťovna a. s. Veletrh Den firem.
Metoda QFD metoda plánování jakosti založená na principu maticového diagramu umožňuje transformaci požadavků zákazníků do navrhovaného produktu a procesu.
Analýza pohybu v tržně konzistentní implicitní hodnotě
Produkty finančního trhu
Víceletý model tarifování v neživotním pojištění
_________________________________________
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
7. Hodnocení investic.
7. přednáška Výkonnost podle tržních měřítek Tržní výkonnost je vyjádřena ziskovou výnosností z tržní hodnoty podniku. Hodnotí se podle údajů z kapitálového.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Aplikace při posuzování inv. projektů
ICA 2006 Tony Jeffery: Necessary Conditions for Internal Models with regard to Annuitant Mortality Thomas Møller, Mikkel Dahl: Valuation and Hedging of.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika investic.
Progresivní přístupy k hodnocení inovačních investic
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Konstrukce investičních produktů
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Název organizace Podnikatelský plán (bližší specifikace aktivity) Vaše logo.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
Investiční činnost.
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Podnikatelský plán struktura plánu.
BEST PRACTICES IN TREASURY CORPORATE FUNDING COUNTERPARTY RISK MANAGEMENT WORKING CAPITAL MANAGEMENT.
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
MPO 2009 ANALÝZA NÁVRATNOSTI INVESTIC/AKVIZIC KLADY A ZÁPORY JEDNOTLIVÝCH VARIANT Lucie Hejbalová.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Průměrné vážené náklady kapitálu
ÚVOD DO POJIŠTĚNÍ 4 POJISTNÉ. POJISTNÉ - Charakteristika POJISTNÉ je cena finanční služby (tj. cena za pojistnou ochranu před škodami způsobenými nahodilou.
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Cíl přednášky Seznámit se
Referát pro Seminář z aktuárských věd Vít Šroller ( ) Diversifikace (J.F.Walhin)
Aplikace při posuzování inv. projektů
Exkluzivní produkt QUANTUM EXTRA SP. QUANTUM LEBEN AG: Lichtenštejnská životní pojišťovna 2. největší pojišťovna v Lichtenštejnsku Na trhu od roku 2004.
Finanční páka v podniku
EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Současná hodnota obligací a akcií.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
Kapitálová vybavenost pojišťoven - Solventnost
Základy firemních financí (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 1,4,10,11) Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU.
Struktura podnikatelského plánu
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Produkty životního pojištění – kapitálové životní a investiční životní pojištění Milan Charvát.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Základy firemních financí
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Název společnosti Obchodní plán.
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Komerční pojišťovna.
Příklad (investiční projekt)
Prezentace obchodního plánu
Prezentace obchodního plánu
Název společnosti Obchodní plán.
Prezentace obchodního plánu
Podnikatelský plán Iva Jeřábková
Transkript prezentace:

Pricing pomocí modelu finančních toků Marcela Vítková Kamil Žák Seminář z aktuárských věd 9. prosince 2005

Seminář z aktuárských věd2 Agenda Základní model finančních toků Rozšíření modelu finančních toků Ukazatele profitability produktu Senzitivita, modelpointy Tvorba obchodního plánu

Základní model finančních toků

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd4 Uvažovaná pojistná smlouva Pojištění pro případ dožití se stanoveného věku nebo dřívější smrti Parametry: –Muž, 30 let –Pojistná doba 10 let –Pojistná částka

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd5 Základní finanční toky Pojistné Pojistné plnění Tvorba / čerpání rezerv Investiční výnos Náklady

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd6 Náklady Pořizovací, správní, inkasní, výplatní, investiční Fixní –Pevná částka na smlouvu, rostoucí s inflací, klesající s růstem portfolia, … Variabilní –% z pojistné částky, % z pojistného, % z rezervy, …

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd7 Dekrementy Úmrtí Storna Dožití

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd8 Stanovení pojistného pomocí komutačních čísel Stanovíme nákladové parametry –Alfa (pořizovací náklady): 5% z pojistné částky –Beta (správní náklady): 0,5% z pojistné částky –Gama (inkasní náklady): 2,5% z pojistného –Riziková přirážka: 10% z pojistného Roční brutto pojistné

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd9 Stanovení pojistného pomocí CF modelu I Pojistné stanovíme tak, aby PV(budoucího pojistného) = PV(budoucích výplat) Jeden scénář Více scénářů: –Nejhorší scénář –1 z 200 scénářů

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd10 Výhody modelu finančních toků Modelování „nestandardních“ předpokladů Interpretace získaných výsledků Identifikace potenciálních problémů

Rozšíření modelu finančních toků

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd12 Finanční toky – rozšíření Daně –Zákon o dani z příjmu Solventnost –Požadovaná míra solventnosti – vyhláška MF –Kapitál odpovídající požadovanému ratingu

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd13 Zahrnutí solventnosti do modelu finančních toků Cena kapitálu (požadovaná výnosnost vázaného kapitálu) –Přímé požadavky akcionářů –Tržní evidence (např. CAPM, …)

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd14 Zahrnutí daní a solventnosti do modelu zdraží pojistné ModelPojistné Základní9 134 S daní9 134 S daní a statutární solventností S daní a cílovou solventností 9 739

Ukazatele profitability produktu

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd16 Vybrané ukazatele profitability produktu Současná hodnota budoucích finančních toků > 0 Profit vektor kladný od x-tého roku IRR produktu ≥ stanovené minimum

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd17 Vybrané ukazatele profitability produktu Profit margin ≥ stanovené minimum

Senzitivita, modelpointy

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd19 Senzitivita na vstupní parametry Identifikace klíčových parametrů produktu –Parametry s významným vlivem na profitabilitu produktu –Parametry s nízkou citlivostí Při změně parametru o X(%) se profitabilita změní o Y(%)

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd20 Modelování portfolia pomocí modelových bodů Nahrazení jednotlivých smluv jejich „typickými“ reprezentanty Zvýšení rychlosti výpočtu při zachování základních vlastností portfolia

Tvorba obchodního plánu

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd22 Obchodní plán Projekce předpokládaného vývoje portfolia uvažovaného produktu do budoucnosti Projekce nového obchodu – více scénářů –Optimální –Optimistický –Pesimistický

9. prosince 2005Seminář z aktuárských věd23 Prezentace výsledků pricingu vedení společnosti Upozornění na silné a slabé stránky produktu: –Profitabilita –Senzitivita na vstupní parametry –Scénáře v obchodním plánu

Děkujeme za pozornost Marcela Vítková Kamil Žák