Bc. Daniel Vančura Francie
Francouzský systém obsluhy v restauracích vyšších skupin založen na odbornosti a profesionalitě každého pracovníka rozšířený systém vrchního číšníka
Vedoucí střediska-Maitre d‘hotel odpovídá za společenskou stránku provozu vítá a přijímá hosty předkládá jídelní lístek dobré jazykové znalosti neúčtuje, neobsluhuje je vzorem pro ostatní pracovníky
Úsekový vrchní číšník-Chef de rang zajišťuje odbornou a dokonalou obsluhu vysoká kvalita práce hosté si vybírají z menu o 4 až 6 chodech i více
Pomocník vrchního číšníka-Komi de rang servis všech pokrmů přijímá objednávky spolu s úsekovým vrchním tvoří sehranou dvojici při odborné obsluze
Sommelier ručí za správný servis nápojů používá nabídkový vozík zná gastronomická pravidla zná vhodnou návaznost pokrmů odborník v nápojové gastronomii
Předkrmář-Hors d‘ oeuvrier nabízí studené předkrmy připravuje předkrmy před hostem servíruje ostatní výrobky studené kuchyně
Sklízeč nádobí-Commis débarrasseur nejmladší pracovník podílí se na úklidu používá transportní vozík sklízení inventáře
Pokladní-Caisier eviduje objednávky vede účty inkaso a odvod tržeb účet hostům v ubrousku na táccích