…wait for it….

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poznej, kdo to řekl.
Advertisements

Naučil jsem se....
ELEJSKÁ ŠKOLA.
Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Antická filosofie VY_32_INOVACE_28-05 Eleaté.
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Ernst Mach jako filosof Těleso je komplexem počitků Hlavním principem je ekonomie myšlení.
eklekticismus, novoplatonismus
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Arthur Schopenhauer „Člověk, balamucen nadějemi, tancuje do náruče smrti.“ Aneta Jelínková C4A.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Eleaté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Herakleitos Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Duše aj.úvahy, aneb téma nejméně na seminární práci
Člověk je jako měsíc - má svou temnou stranu, kterou nikomu neukáže.
Životní plány a cíle Petr Machala.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Kristýna Hartmanová C4B
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Filosofie úvod do problému....
Svět není, děje se. Bytí (ve smyslu předmětného, věcného bytí, nikoli bytí např. pojmů a dalších ideálních entit) ve filosofii je něco podobného jako.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
1. Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků, živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků. Nenarodí-li se kdo z vody a Ducha, nemůže vjíti.
Živý je Pán Ref.: Živý je Pán, živý je Pán, živý je Pán na věky věků x
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
náboženství staré Číny a Japonska
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
ČÍNSKÁ FILOSOFIE II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Tomáš Akvinský Mgr. Vladimír Velešík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_324.FIL.34 G. W. F. Hegel.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Naučil jsem se....
Hérakleitos z Efesu – eleaté
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

…wait for it…

Herakleitos, Empedokles, Démokritos Eleaté Herakleitos, Empedokles, Démokritos

Eleaté Podle Eleatské školy v Elei Řecká osada blízko dnešní Neapole 6.-5.stol.př.n.l. Odpůrci herakleitovských názorů Teorie poznání Nedůvěra ke smyslům Význam logického myšlení

Xenofanés z Kolofónu asi 565 – 470 př. n. l. Předchůdce, inspirátor Elejské školy Myšlenka neproměnlivého jsoucna(Parmenidés) Kritizuje představy o bozích Lidé jim přisoudili vlastnosti lidí Bůh je jednotný, nepředstavitelný, nehmotný, nejdokonalejší Bůh je totožný se světem = panteismus

Z jeho úst… „…Kdyby však voli, lvi a koně též dostali ruce aneb uměli kreslit i vyrábět tak jako lidé, koně by podobné koňům a voli podobné volům kreslili podoby bohů a právě taková těla jejich by robili, jakou i sami postavu mají…“ „…bůh je věčný a jeden, veskrze sobě podobný, ohraničený, kulové podoby a všemi částmi vnímající…“

Parmenidés Žák Xenofanése Zakladatel Elejské školy „Jsoucno jest, nejsoucno není.“ „Dění není, je jen bytí.“ „Myšlení a jsoucno je totéž.“

a Jsoucno Je jen jedno Nepodléhá změně Je nepohyblivé Vnímáme ho rozumem Nejsoucno Svět, lidé, věci….. Podléhá změně Je pohyblivé Je ho mnoho Vnímáme smysly Pomocí smyslů vnímáme svět, ale nedovedeme poznat pravdu – svět je nepravdivý – existuje jen jsoucno

Zénon Elejský 490 – 430 př. n. l. Podporoval svého učitele Parmenidase Mnohé útoky na myšlenku jsoucna Kvůli myšlenkovému rozporu Smysly x Logika Tvorba Aporií – důkazy proti pohybu

Aporie 1.Achilleus a želva 2. Letící šíp Želva má náskop Achilleus se vždy dostane do místa, kde předtím byla želva, jenže želva už je o kus dále Nikdy ji nedohoní  2. Letící šíp Doba letu rozdělena na malé úseky, kdy se šíp nepohybuje

Učitelé a žáci Xenofanés asi 565 – 470 př. n. l. Parmenidés 540 – 470 př. n. l. Zenón z Eleje 490 – 430 př. n. l.

Hérakleitos *Efes(540př.n.l.) Samotář, tupitel davu, temný filosof Vše plyne, nic netrvá. Za pralátku považoval oheň(energii). Vše v boji a souhře protikladů Každá věc potřebuje protiklad aby mohla existovat. Beze zla není dobro. Zakladatel dialektiky –Hegel, Spencer, Darwin…

Z jeho úst… Vše plyne, nic netrvá. (Pantha rhei) Nikdo nemůže vstoupit dvakrát do stejné řeky. Množství vědění neformuje ducha; kdyby to dokázalo, pak by jistě osvítilo Hésioda, Pythagora i Xenofana. Jde o to nalézt jednu myšlenku, která otevírá tajemství světa.

Z ohně celý svět vzniká i zaniká Cyklická představa o existenci světa Svět shoří, pak se ale objeví stejný jako předtím Souboj protikladů = dialektika Všepojící logos (rozum)

Démokritos Atomista, smějící se filozof Jsoucno je z nepatrných tělísek Jsou nedělitelné – atomy Primární vlastnosti – hustota,tíže… Přidané vlastnosti – barva, teplo… Poznání pravé(rozumové) a nepravé(smyslové) Blaženost je ve spokojenosti mysli.

Z Jeho úst… Život bez slavností je jako dlouhá cesta bez hospod. Skoupí mají osud včely,pracují jakoby měli žít věčně. Tělesná síla je dobrá u volů, ale člověka šlechtí jeho síla duševní.

Empedokles Eklektik Pralátka – 4 živly Země, Voda, Vzuch, Oheň Tvořivá síla – láska Ničivá síla – nenávist Vznik bytostí – od jednodušších po složitější, rostliny a pak živočichové

A perlička na konec… Empedokles byl přesvědčen, že je Bůh Taktéž byli někteří lidé Aby utvrdil tento názor vrhl se do Etny aby se vytvořila legenda o jeho nadpřirozeném konci Sopka si to ale rozmislela a vyvrhla jeho střevíc A bylo po legendě…

Děkuji za pozornost… Děkuji za pozornost…

Zdroje: Wikipedia.cz Skripta prof. Papouška Eurochem.cz